IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистър на банковите сметки предлага Горанов

Правителството не се е отказало да кандидатства в Европейския банков съюз, заяви финансовият министър

15:12 | 20.02.15 г. 39
Регистър на банковите сметки предлага Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов ще предложи законодателни промени за създаването на централизиран регистър в БНБ на банковите сметки на всеки български гражданин. Регистърът ще показва кой в кои банки има сметки, както и техния брой без размера на сумите по тях, каза Горанов в рамките на парламентарния контрол.

Той поясни, че банковите сметки веднага ще стават известни на всички органи. И допълни, че регистърът ще бъде по аналогия на националния кредитен регистър.

Досега НАП не е получила информация за банкови сметки на българи в швейцарски банки, каза още Горанов в отговор на питане на независимия депутат Велизар Енчев. 

Правителството и Министерството на финансите не са се отказали от кандидатстване в Единния надзорен механизъм. Това е приоритет на управлението и е записано в правителствената програма, каза финансовият министър в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов за възможната дата за присъединяването на страната ни към Европейския банков съюз.

Горанов подчерта, че вече е установено сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) и има редица процедури, през които следва да се премине. За определяне на срока за влизане в механизма следва да се вземе под внимание независима оценка на финансовото състояние на банките у нас, която ще бъде направена от независими оценители, посочи Горанов. Той заяви и че присъединяването е многостранен процес с установени от ЕС правила. Има и процедури, които са ясно разписани от ЕЦБ.

Сътрудничеството започва след гаранции, че БНБ ще спазва всички искания и че ще дава информация за кредитните институции с оглед на оценката им. За това пък е необходимо и приемането на съответното национално законодателство, заяви финансовият министър. Предстои и МФ да отчете ползите от присъединяването след всички тези процедури.

Правителството има воля за присъединяване към Европейския банков съюз и вярваме, че това ще повиши доверието на гражданите във финансовата система и ще доведе до по-голямата й стабилност, категоричен бе Горанов.

Той посочи още, че е готов да предостави логото "Република България" на всеки, който се бори с контрабандата.

„Държавата е срещу контрабандата. Който иска да помогне с рекламен бюджет, ще го брандираме“, заяви министърът в отговор на въпрос на депутата от Патриотичния фронт Христиан Митев за националната кампания срещу контрабандата, организирана от "Булгартабак Холдинг" в партньорство с Министерството на финансите и Агенция "Митници".

Имаме 400 данъчни склада и ако всеки от тях реши да прави със свои средства рекламна кампания срещу контрабандата, ще получи логото на страната, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 40 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Ами пишеш че издържали 100 дни без да правят глупости, явно не си бил тук и за това така пишеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 35 rate down comment 4
Kaoru
преди 9 години
"ПИЧ", въпросите ти са основателни, но не виждам какво общо имат с коментара ми. Със здраве и дай го по зряло в обръщенията. Не сме на къря или в подлеза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 50 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
То е противоконституционно мене ако питаш и бай Константин Пенчев ще го насмете , ама нема да се стигне до там. Ще го оттегли. А мерките за пране на пари са си работа на данъчните и на МВР. Прави се разследване СРЕЩУ НЯКОЙ, взема се съдебно разпореждане и с него му се вадят и сметки и собственост и всичко. Това да караш хората да доказват че не са виновни нарушава т.нар. презумция за невиновност ,на която се базира всяка демократична институция, ама на тази лекция ВИПОНД са били на учение с димки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 54 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
Това е противозаконно. Ако е мярка срещу пране на пари - има прагове над които парите се декларират.Тоя *** защо не иде да бере череши всъщност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 50 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Абе пич, ти да не си бил извън България последните 100 дни.Забрави ли пенЦионната реформа? Забрави ли как дълга за покриване на КТБ се изтегли два пъти случайно?Забрави ли санирането и панелните блокове ЕПК?Глупости се стелят на талази че се чудя да плача ли да се смея ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 50 rate down comment 1
Kaoru
преди 9 години
За да изсветлим изцяло икономиката да вземем да дадем и по копие от ключовете за домовете си на съответните контролни органи, че там може да има скъпа техника и ценни метали. Да могат свободно да си влизат и излизат и да проверяват. Сивият сектор ще се свие реално, когато се създадат правилни условия за инвестиции и производство, а не с чиновнически "шменти-капели".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 49 rate down comment 0
Internet
преди 9 години
Лицето Горанов преписва Цветан ЦветановВижтеМОНИТОР10.03.2011Банковите сметки и данъчни декларации да бъдат вкарани в централизиран информационен регистър, до който службите за сигурност да имат достъп. Тази мярка срещу борбата с прането на пари е заложена в проекта за стратегия срещу противодействието на инвестирането на мръсни капитали у нас, който беше представен вчера от вътрешния министър Цветан Цветанов.Предвижда се специализираните органи да имат улеснен достъп до банкова, търговска и данъчна информация, като по този начин разследването да се извършва по-бързо и ефективно. Достъпът до тези регистри ще е единен и ще става по електронен път.Всичко обаче ще е при пълна защита на правата на гражданите уверяват от МВР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 44 rate down comment 2
bloom
преди 9 години
Горанов казва, че в регистъра няма да има информация за сумите в сметките. За чий му е този регистър тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 48 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
То не иде реч за кредитен а за "дебитен" регистър :D и е ПЪЛНА глупост.1) с информация само за сметките, без наличностите по тях, е точно колкото и без нея. Може да имам 100 сметки по 100 лева а може и една със 100 милиона. Единствено ако решат да ги запорират, мое да изпуснат некоя :D2) Банките и БНБ не са данъчни и не им е работа да следят кой си е платил данъците. За това има разделение на властите3) Това е безумно сложно за изпълнение. Всяка банка да подава информация всеки път когато някой открива или закрива сметка - всеки депозит, всеки кредит, всяка кредитна карта, всяка пенсия, във всяка валута ... 4) Само физически или и юридически лица? Ако и юридически, на БНБто нема му стигне мазето да ги събере :D Ако само физически, значи всеки с ЕТ или ООД ше му фани упинците....Абе изобщо, ВИПОДска работа. Залегаш под моста и меташ димки и смрадливи бомбички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 36 rate down comment 12
korker
преди 9 години
Моя грешка, имах предвид депозитен регистър в който да се знае кой какви вложения по банките има и с какъв произход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още