IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оманският фонд завежда дело срещу България заради КТБ?

Не разполагаме с информация за започнати дела срещу българската държава, посочиха пред Ройтерс от МФ

18:48 | 08.07.15 г. 12
Оманският фонд завежда дело срещу България заради КТБ?

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е започнал правни действия срещу българското правителство заради краха на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи пред Ройтерс източник, близък до фонда.

Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман притежава 30% дял в доскорошния четвърти по големина кредитор в България, който фалира през 2014 г. и предизвика една от най-тежките финансови кризи в страната от 1989 г. насам.

Основният акционер в КТБ Цветан Василев бе обвинен в присвояване на средства от банката. Независим одит, разпореден от Българска народна банка (БНБ), пък принуди КТБ да отпише близо две трети от активите си. Производствата по несъстоятелност на заемодателя и в момента са в ход.

Междувременно консорциум от инвеститори, включително Оманския фонд, подаде предложения за оздравяване на КТБ през октомври, но месец по-късно БНБ лиши кредитора от лиценз.

"Делото е в европейските съдилища", каза източник от фонда, пожелал анонимност. "Нашите искания са да се възстанови балансовата стойност на инвестицията ни от деня, в който банката бе спряна, както и лихвите", добави източникът.

"Министерство на финансите не разполага с информация за започнати дела срещу българската държава в европейските съдилища, нито за регистрирани арбитражни дела срещу България по инициатива на Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман", заявиха от финансовото ведомство в отговор на въпроси на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
лошото тепърва започва защото по документи всичко е изрядно3 дена преди да затворят КТБ - "БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално" - http://clubz.bg/5878-shefovete_na_ktb_pitat_koga_bnb_kazva_istinataKPMG също казва ,че ПО ДОКУМЕНТИ всичко е наред ,и ще съди БНБ и България. Причината е, че известната одиторска фирма бе замесена в твърденията на Искров за "източване" на КТБ и внушения за некоректен одит - http://***.frognews.bg/news_73189/Gigantat_KPMG_sadi_BNB_zaradi_iztsepki_na_Iskrov/ измерено в финикийски знаци 10-14 милиарда лева може да струва на държавата(данъкоплатците) фалита на КТБ - http://darikfinance.bg/***/115143/%C1%FA%EB%E3%E0%F0%E8%FF+%EC%EE%E6%E5+%E4%E0+%EF%EB%E0%F2%E8+%EC%E8%EB%E8%E0%F0%E4%E8+%E7%E0+%E0%F4%E5%F0%E0%F2%E0+%CA%D2%C1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
бг вси4ко краде ли краде..една пирамида е вси4ко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още