IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция в спор за бъдещето на Европа

Французите са заслепени от идеята за собственото си историческо величие, смята германски икономист

14:00 | 20.04.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германо-френските икономически отношения станаха обект на осмиване по време на традиционния карнавал в Дюселдорф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германо-френските икономически отношения станаха обект на осмиване по време на традиционния карнавал в Дюселдорф. Снимка: Ройтерс

Между Германия и Франция се очертава доста сериозен спор в сферата на икономическата политика. Германия настоява Франция да се придържа към общите бюджетни правила на еврозоната. Франция от своя страна ще поиска ново отлагане на крайния срок и призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да облекчи монетарната политика. Всъщност в спора става въпрос за бъдещето на еврото и въпроса дали Европа иска да прилича повече на Германия или по-скоро на Франция, пише в свой коментар Wall Street Journal. 

Дългосрочната стабилност на еврото е защитена от приетия през 2012 г. нов фискален пакт, който бе създаден, за да се наказват по-сериозно нарушенията на фискалните правила. Но достатъчно суров ли е наистина пактът? Французите настояват той да се омекоти, както се е случвало и при предишни случаи. Германия се противопоставя на тези призиви. При това Париж се опитва да подтикне ЕЦБ да действа в посока, която може да навлече в бъдеще френските проблеми и на Германия, пише още WSJ. 

След като новият министър-председател на Франция Мануел Валс очерта икономическите планове на своето правителство, стана ясно едно - страната няма да намали дълга си през следващата година до тавана от 3 на сто от брутния вътрешен продукт, което бе договорено с европейските партньори. А целта за постигане на балансиран бюджет през 2016 г. изглежда напълно нереалистична. Какво биха казали европейците за това?

Германия вече оповести мнението си: „Франция знае своята отговорност", заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле през миналата седмица в съвместна пресконференция с френския си колега Мишел Сапен. Председателят на борда на Bundesbank Андреас Домбрет пък заяви относно френската финансова политика: „В частност големите страни имат отговорността да са модел за подражание от страна на малките".

Независимо от това Франция вероятно ще поиска от европейските партньори по-късно този месец ново отлагане, когато страната изпрати своята програма за стабилност на Европейската комисия. Това ще втвърди схващането, че французите считат веднъж сключените договорености за разменна монета.

Според Оливие Бизимана, икономист в Morgan Stanley, това ще възбуди „разгорещена дискусия в страните партньори и в институциите". Неговото предположение гласи: „Като се има предвид слабото икономическо възстановяване в еврозоната, комисията в крайна сметка ще предостави на Франция повече свобода на действие, но в замяна ще изисква икономии с дългосрочни последици“.

Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 5
trendline
преди 10 години
В този ЕС имат думата само Германия и отчасти Франция. Други държави не съществуват ли, питам аз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още