IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Сапен: Франция е изложен на риск от потъване кораб

Париж ще се придържа към целите си за намаляване на дефицит, посочи новият френски финансов министър

12:10 | 14.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мишел Сапен: Франция е изложен на риск от потъване кораб

Франция е изложен на риск от потъване кораб, заяви пред CNBC новият финансов министър на втората най-голяма европейска икономика Мишел Сапен. По думите му страната вече е в състояние на платежоспособност, но трябва да ускори темпа си на развитие, за да засили растежа.

Сапен пое поста от Пиер Московиси, след като политическото недоверие към президента Франсоа Оланд го принуди да направи серия от рокади в кабинета си.Според новия министър в последните две години Франция е "запълвала дупките".

Без тези мерки "корабът би потънал", посочи Сапен. Той допълните, че Париж ще се придържа към целите си за намаляване на дефицита. По-рано тази година президентът Оланд обеща да осъществи бюджетни съкращения за близо 50 млрд. евро в през следващите три години.

Френската икономика постигна слаб растеж от едва 0,3 на сто през 2013 г. През 2012 г. пък втората по сила икономика на Стария континент не постигна никакъв напредък.

Същевременно бюджетният дефицит на страната упорито кръжи в близост до 4 на сто, или с около един процент над определената от Европейския съюз граница от 3 на сто. Това накара Еврокомисията да даде две допълнителни години на Париж, за да намали дефицита си при условие, че се придържа към реформите на трудовия пазар.

Мишел Сапен подчерта, че новото правителство, встъпило в длъжност след тежките загуби за социалистическата партия в местните избори, също се ангажира с намаляване на разходите за бизнеса.

Той добави, че кабинетът е "определен", за да ускори реформите.

"След всяка година ние ще съдим по резултатите, като тези резултати ще са това, което ще определи дали сме били успешни или не", посочи експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още