IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще иска още една отсрочка за свиването на бюджетния дефицит

Новото правителство ще убеждава Брюксел, че "плановете за насърчаване на растежа трябва бъдат взети предвид, когато се определят бюджетните цели, коментира Оланд

17:56 | 01.04.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Франция ще иска още една отсрочка за свиването на бюджетния дефицит

Президентът на Франция Франсоа Оланд със сигурност ще поиска от Брюксел отсрочка за изпълнението на целите за бюджетния дефицит, пише Financial Times.

След като обяви Манюел Валс за премиер късно снощи, Оланд заяви, че новото правителство „ще трябва да убеди Брюксел, че плановете за насърчаване на растежа трябва бъдат взети предвид, когато се определят бюджетните цели“.

Оланд със сигурност се изправя пред тежък сблъсък с Европейската комисия (ЕК), както и с европейските си партньори, които имат твърда политика по отношение на бюджетната дисциплина, като Германия и Финландия, отбелязва изданието.

„Не става въпрос за правенето на икономии заради самите икономии. Преди всичко не искам да подкопавам растежа, който започва да се съживява“, коментира френският президент.

Арно Монтбур, министърът на индустрията в правителството в оставка, който се очаква да играе съществена роля и в новия кабинет на Франция, допълни днес, че „комисията е напълно безполезна, що се отнася до въпроса за растежа“.

„С избора на Манюел Валс и на борбено правителство имаме шанс да променим Европа. В момента Европа се опитва да ни преориентира в посока на икономиите и догмата, а това, от което имаме нужда, е прагматизъм“, коментира Монтбур.

Позицията на Франция е близка до тази на новия премиер на Италия Матео Ренци, приоритетите на чието правителство също са новите работни места и растежът. В момента и двете страни са под мониторинга на Брюксел заради публичните им финанси, тъй като усилията им да намалят бюджетните дефицити и нивата на публичния дълг не дават особен резултат.

Наскоро Германия и Финландия отправиха тежки укори към Брюксел заради дадената отсрочка за постигането на бюджетните цели на Испания, припомня изданието.

Франция вече получи една отсрочка за привеждането на дефицита съобразно изискванията на ЕС – под 3% от брутния вътрешен продукт. Страната получи допълнителни две години (до края на 2015 г.), за да свие под тази граница дупката в хазната. Брюксел обаче прецени, че и това няма да бъде достатъчно.

Данните на френския статистически институт показват, че бюджетният дефицит на Франция през 2013 г. се е свил до 4,3% - почти колкото очакваше ЕК (4,2%). Публичният дълг обаче се е увеличил до 93,5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Оли Рен, икономическият еврокомисар, който отговаря за оценката на бюджетите в еврозоната, съобщи днес, че още не е получил официална нотификация от Франция за „променените приоритети“ на страната. „Това, което е важно, е Франция да положи усилия за структурните реформи през тази година“, коментира още Рен.

Франсоа Оланд пое ангажимент да съкрати публичните разходи с 50 млрд. евро за периода 2015 – 2017 г. Същевременно обаче той обеща данъчни облекчения да бизнеса, който разкрива нови работни места, а наскоро даде заявка, че ще има данъчни облекчения и за домакинствата. Те няма как да бъдат финансирани с още по-дълбоки икономии.

Вижте още във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
smart-ass
преди 10 години
Европата е изгубена икономическа кауза. Сега и дефлационния натиск и силното евро и как да вървят данъчните постъпления?! Трупайте дълг вие, трупайте, японците заради стагнацията над 2 десетилетия са натрупали над 220% спрямо БВП. По все повече параметри Еврозоната си се доближава до японското "затрито" десетилетие. И то не заради спукан имотен балон и "зомби" конгломерати, а заради дисбаланси между икономиките на страните, калпави институции, зависима ЕЦБ и неподходяща валутна политика. После Сорос, Роджърс, Рогоф, Стиглиц и кой ли не, били грешали като нарекли еврото една гигантска историческа грешка. Който си мисли, че Германия е мотор на икономиката трябва да помисли дали този мотор не е само тежест, от която голяма част от Европа затъна. Ако го нямаше еврото нямаше да ги има дисбалансите, нямаше юга да го удари на гуляй с дълговете, щеше да мисли преди да се нахвърли на ниските лихви през 2002 - 2007г. като "*** на топъл леп". Каузата на общата валута завлече всички в блатото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още