IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще разшири ли Западът санкциите срещу Русия

Путин залага на слабостта на западните сили, заявява бившият американски дипломат Боб Хорматс

19:36 | 02.06.15 г. 47
Ще разшири ли Западът санкциите срещу Русия

Русия няма да се изправи пред по-строги икономически санкции, въпреки че наскоро забрани на десетки представители от Европейския съюз (ЕС) да влизат на територията ѝ, заяви пред CNBC бившият американски дипломат Боб Хорматс.

"Мисля, че европейците не са съгласували помежду си това дали трябва да има по-строги санкции. Не мисля, че ще го направят. Не мисля и че трябва да го правят", заяви бившият първи държавен секретар по въпросите за икономическия растеж.

Хорматс добави вярата си, че САЩ не могат да бъдат в състояние да наложат по-строги санкции на Москва, тъй като няма да имат подкрепата на някои от съюзниците си, включително Италия и Гърция – две страни, които имат близки търговски отношения с Русия.

"(Владимир Путин) не залага само на руската сила... Той залага и на слабостта на Запада. Той залага, че Европа няма да се споразумее за по-строги санкции. Той залага, че САЩ и Европа няма да направят нищо, ако той реши да нахлуе в Украйна", каза Хорматс, който в момента е заместник-председател на Kissinger Associates.

През уикенда ЕС реагира остро на руския забранителен списък, включващ 89 граждани на ЕС. Забрана да влизат в Русия е наложена на бивши премиери, външни министри, евродепутати и разузнавачи, предава руското издание Ведомости. Сред тях личат имената на бившия британски вицепремиер Ник Клег, на експремиера и евродепутат от Белгия Гай Верхофстадт, на еврокомисаря по разширяването на ЕС Щефан Фюле, на френския журналист Бернар-Анри Леви, на финландския евродепутат Хейди Хаутала и други. В списъка е и името на бившия български посланик в Москва Илиян Василев.

Много от включените в списъка имена са открити критици на Кремъл, някои от които са били върнати от Русия през последните месеци. От ЕС допълват, че неведнъж са отправяли запитване относно списъка, но нищо не е било предоставяно до този момент.

Говорител на ЕС коментира, че "списъкът с 89-те имена е били изпратен от руските власти". "Ние нямаме друга информация на правна база, критерий или метод за това решение. Ние считаме тази мярка за абсолютно произволна и несправедлива, особено при липса на допълнително разяснение и прозрачност", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 18 rate down comment 18
Сините камъни
преди 8 години
И какъв го държи американецът, та да дава мнение?Европа и Русия са едно, те трябва да са заедно и НАТО трябва да се маха на часа от европейските земи!Как,как успяха да разбият СИВ!Не мога да повярвам, каква пропаганда, каква лъжа!И какви предатели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 28 rate down comment 13
STRAHO
преди 8 години
"5 хил. лв. е дарил руският гражданин Алексей Николаевич Куренков за възстановяването на Голямата базилик в Плиска, съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Алексей Николаевич Куренков има къща в Созопол и вече знае български език. Той прочел в българските медии за ролята на Голямата базилика в Плиска за покръстването на руския народ и дарил 5000 лв." Очакваме и американски такъв! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
Ми то така става от как свят светува. Ся ще видиш как ще се пребоядисат с нови имена тук. Родова традиция вероятно . :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
Истината такава, каквато можеше да бъде!? ...или е!? :))) ====Един американски посланник в България : Излизам от тази среща обнадеждена за бъдещето на Република България, като част от евроатлантическия пакт и ЕС. Въпреки трудностите от тежкото комунистическо минало, промило мозъците на огромна част от българското население, днешният ми разговор с хора, ясно ориентирани в правилното мислене и с чиста и неподправена бликаща от сърцата им омраза към всичко напомнящо сгромолясалият се социалистически строй идва да докаже, че средствата, основно финансови, вложени в подкрепата на тези личности не са били напразни. Днес аз се видях с демократично назначените от българския президент представители на правителството и основната, легитимна част от представителите на гражданското общество, в лицето на членовете на финансираните от мои съграждани НПО занимаващи се с политическата просвета и разпространението на демократичните ценности сред българското общество."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
Истината такава, каквато можеше да бъде!? ...или е!? :))) ====Един американски посланник в България : "Зрелият избор на българските граждани, дали изцяло своето доверие на въпросните представители от неправителствения сектор, да изразяват отношението на съвкупното българско общество по наболелите и актуални политически, геополитически и икономически въпроси от деня, е още едно доказателство за бурното демократично развитие на редовия гражданин на България. И наистина по време на срещата с тези млади, подкрепяни от нас хора, аз успях да чуя гласът на българското общество, неговите страхове и надежди. Уверявам ви, вие не сте сами в тези трудни времена, ние, цялата американска администрация и политически елит сме с вас и няма да допуснем шепа самозабравили се хора, да съсипват бъдещето на България. И като казвам шепа, няма да се въздържа, а ще ги спомена, за да им е ясно, че ги знаем и ги наблюдаваме това са русофилите." :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 12
citizen_bg
преди 8 години
Мани, мани... Страхо, ако се обърне палачинката тия, като бащите и дядовците си, ще надуват руската вувузела, а ние пак ще сме черните овце. Няма да я научим тая политика, ей! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 14
STRAHO
преди 8 години
Е дами и господа ...Русия скоро ще се завърне на "бял кон" както винаги е ставало през историята и. Няма как тези джуджета да съборят великана колкото и на се напъват и подскачат около него! Скоро ще пуснат жълто в памперсите. Много скоро. :)))Подгответе се да обърнете палачинката и отново както бащите и дядовците ви да се подмазвате на Русия. САЩ са бита карта! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 12
STRAHO
преди 8 години
Когато още при споменаването на идеята за изолация на Русия от т.н. "международна общност" писахме че абсурдно да се твърди, че със санкции може да се събори държава като Русия заблудените русофоби или платени *** бяха толкова уверени че Русия щала да се разпадне! :))) Тогава аргументи като този, че Русия е оцелявала и дори се е засилвала, въпреки десетките години наред далеч по сурови санкции им се струваха смешни. Съвсем са си бяха изгубили ума под влияние на разните му там организацийки на евреина Сорос. Е дами и господа ...Русия скоро ще се завърне на "бял кон" както винаги е ставало през историята и. Няма как тези джуджета да съборят великана колкото и на се напъват и подскачат около него! Скоро ще пуснат жълто в памперсите. Много скоро. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 12
0pk
преди 8 години
Не знам за Запъдът, ама Инвесторите яко санкции налагат :]А Путин си ги жилна западните санкционери с едно списъче и те надигнаха рев като ощипани брадати моми :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 10
novak li sam
преди 8 години
Законите са си закони: на всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. Санкции срещу санкции. Не помня имаше ли забранителен списък на американци, или предстои?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още