IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще запази ембаргото върху вноса на храни, ако Западът не премахне санкциите

Зависи от това какво ще направят нашите партньори, заяви руският вицепремиер Аркадий Дворкович

15:21 | 02.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия ще запази ембаргото върху вноса на храни, ако Западът не премахне санкциите

Русия ще запази ембаргото върху вноса на храни от Запада, ако санкциите срещу нас не бъдат премахнати, каза руският вицепремиер Аркадий Дворкович, цитиран от "Интерфакс".

"Зависи от това какво ще направят нашите партньори, които наложиха санкции срещу нас. Ако санкциите не бъдат премахнати, следователно и ембаргото няма да бъде вдигнато", отбеляза Дворкович.

Той добави, че няма основание за отмяна на ембаргото в случай на повишаване на ограниченията за Русия. "Такава корекция можеше да има, но през предходната година... Такива действия са възможни, но радикални решения не са планирани", каза заместник министър-председателят.

На 7 август 2014 г. забрани доставките на месо и месни продукти, риба и рибни продукти, мляко и млечни продукти, зеленчуци и плодове от Съединените щати, Канада, Норвегия, Европейския съюз и Австралия в отговор на антируските санкции в тези страни заради събитията в Украйна. Забраната бе въведена за срок от 1 година с перспективата за по-ранно премахване или удължаване.

По данни на руското земеделско министерство през 2013 г. Русия е внесла храни на стойност малко над 43 млрд. долара, като спрямо 2012 г. има ръст от 6%. На 10 млрд. долара се оценява само вносът на селскостопански стоки като зърнени култури, плодове и зеленчуци, както и на месо, риба и млечни продукти, посочва в доклад "Сбербанк". Спреният внос е общо за около 4 млрд. долара годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Мазохисти по призвание, на кой му пука че имате ембарго върху ВНОСА и то на ХРАНИ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още