IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер премина в атака срещу гръцкото правителство

Гръцките власти показаха егоизъм, тактически и популистки игри, чувствам се предаден, заяви председателят на ЕК

14:55 | 29.06.15 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юнкер премина в атака срещу гръцкото правителство

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи тежки обвинения към премиера на Гърция Алексис Ципрас и неговото правителство на извънредна пресконференция в Брюксел.

В изключително емоционално експозе Юнкер премина в атака срещу Атина, заявявайки, че ЕК е направила всичко по силите си, но правителството на Ципрас е действало  „егоистично, тактически и популистично“.

„Аз опитах всичко по силите си и гръцкият народ ми е много близък, но не мога да ги отбранявам срещу всички останали“, заяви той.

"Дълбоко съм натъжен от спектакъла, който гледаме от събота. Само за една нощ добронамереността се поизпари. След всички усилия, които положих, както и ЕК, и останалите институции, се чувствам малко предаден. Европа не е място за изява на националния егоизъм, без диалог и уважение бъдещето ни заедно е невъзможно". 

"Гръцкият народ е близо до сърцето ми. За мен излизането на Гърция от еврозоната никога не е било и не е опция, но, както съм казвал на гръцките си приятели, не мога да защитавам този вариант срещу всички останали. Направих всичко по силите си да постигнем споразумение", каза още Юнкер.

По думите му предложенията на гръцкото правителство често са идвали твърде късно или са били "безнадеждно некадърни". „Предложеният от кредиторите пакет не е глупав, а показва ясен път напред“, поясни той. „Наистина премествахме планини – до последната минута, когато гръцкото правителство затръшна вратата“, каза още Юнкер. 

Същевременно председателят на ЕК призова гръцките власти да обяснят на гражданите си залога на този референдум, както и цялата истина около преговорния процес. Той отбеляза също, че в обсъждания пакет няма съкращения нито на пенсиите, нито на заплатите, както и че съкращенията са с 12 млрд. евро по-малко в сравнение с предишния план. 

"Това е пакет, който е социално справедлив и гарантира прозрачност. Това не е глупав пакет икономии. Разбира се, някои мерки са болезнени, но дават много повече време на гръцкото правителство да приложи мерките. Фискалната консолидация означава контрол над публичните финанси и осигуряване на възможности за заетост. На масата беше предложение за модернизиране на публичния сектор. В сравнение с предишното предложение в този пакет имаше с 12 млрд. евро по-малко съкращения", поясни още председателят на ЕК.

„Особено тъжен съм от това, което се случи в събота. Европа понесе голям удар, тактически и политически игри надделяха над другите усилия. След всичките ми усилия и усилията на ЕК се чувствам донякъде предаден. Европа може да функционира само в случай, че успеем да управляваме различията си. Никоя демокрация не е повече от друга. В еврозоната има 19 демокрации, а не 18 срещу една“, каза още Юнкер. По този той начин индиректно атакува Ципрас, който неколкократно заявяваше, че Гърция е люлката на демокрацията, заради което задължително трябвало да има референдум за предложенията на кредиторите.

„Усилията ни бяха прекършени от едностранното обявяване на референдума. Играта една демокрация срещу всички останали не е на нивото на великата гръцка нация. Гърците, призовани да гласуват в неделя, трябва да имат цялата картина за залога“, каза още Юнкер.

Въпреки тежкия укор председателят на ЕК е категоричен, че „от наша страна вратата за Гърция още е отворена“. Той поясни обаче, че няма да прави ново предложение на страната. 


Развитието на гръцката криза можете да следите тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 27
Ewiak Ryszard
преди 8 години
Къде отиваме? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [финансово-икономическо и геополитическо земетресение, разпадането на еврозоната, Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия]." (Даниил 11:28,29а)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 30 rate down comment 14
Ironhorse
преди 8 години
Колкото и да се пънат платените драскачи на ***, хората виждат кой модел е за подражание, както икономически, така и политически.ЕС няма място за сравняване с азиатската долнопробна *** наречена русия.Европейските народи сме, сега и ще живеем заедно.Както ние през 2013/14 смъкнахме проруското предателско правителство и тръгнахме напред, така и гърците сега ще изметат кремълската *** Ципрас.Оказва се, че ципрас е лъгал всички и то преднамерено, за да извади Гърция от ЕС. Според мен, след референдума (а то се чува и сега от гърците) Ципрас отива на съд за държавна измяна.Де да можехме и ние да съдиме Гуце/Станишев/Орешарски и останалата долнопробна путлерска клептокрация за национално предателство.Сега няма да можем, но след две или три години, знае ли се ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 22
StraightForward
преди 8 години
а, АМИ ТЕ И НАШИТЕ ДОЙДОХА ЗА ЕДНА ГОДИНА И НИ ВЪРНАХА 10 ГОДИНИ НАЗАД.. ТИЯ И ТЕ ТАКА, СОЦИАЛИСТИТЕ ИМ ДОЙДОХА НА ВЛАСТ И НЯКОЛКО МЕСЕЦА, СЛЕД ТОВА .. СМЯХ.... НИЕ ЛЕСНО СЕ РАЗМИНАХМЕ САМО С ЕДНА БАНКА, ТЯХНАТА.. СМЯХ .. КОГА ЩЕ ПОЧНЕТЕ ДА МИСЛИТЕ.. ЩОТО В МОМЕНТА ВСИЧКИ МИСЛИТЕ ЕДНАКВО.. ХАХАХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 26
abdul
преди 8 години
1. Как точно ЕС ще изрита Гърция без да се разпадне?2. Как ЕС ще вземе дори и едно важно решение (напр. за санкции) ако една държава членка (напр. Гърция) ръгне вето в спиците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 5
Sakamano
преди 8 години
Ципрас трябва да се обясни на гърците и какво ги чака, ако напуснат Евросъюза. Няколко години взаимни обвинения, политически борби, граждански размирици и постоянно обедняване, след което на власт ще дойде Хунтата, само че този път може и да е червена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 26
dr.5rov
преди 8 години
Както на времето преди година и половина с метежа в Киев се сложи край на една епоха в световната история, така и с отхвърлянето на предложения за продължаване на програмата за подпомагане на Гърция се слага край на една епоха от развитието в ЕС. От тук нататък каквото и да се случи ще бъде по друг начин. Вече няма да е възможно да се говори по стария начин, нито пък да се действа. А ако се прави ще изглежда и фалшиво и неуместно. Добре дошли в новия ЕС и ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 21
крас
преди 8 години
ПРЕВЕДИ, ЧЕ НЕЩО СИ НЕЯСЕН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 60 rate down comment 6
alligator_29
преди 8 години
Този ход на Гърция обаче, ще е полезен за Европа. Малко да им се отворят очите на европейците за различията между страните. В този си вид Европа няма как да просъществува дълго, правилата на играта трябва да се променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 46
крас
преди 8 години
"Фискалната консолидация означава контрол над публичните финанси"КОЙ КОНТРОЛИРА ФИСКА НА ГЕРМАНИЯ, НА ФРАНЦИЯ - МВФ или ЕС?ИЛИ ГЕРМАНИЯ С НЕЙНИТЕ 3,3 ТРИЛЬОНА ? ДЪЛГ Е ЦЪФНАЛА И ВЪРЗАЛА И НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ КОНТРОЛ?! "Европа понесе голям удар, тактически и политически игри надделяха над другите усилия" - ЗАЯВЯВА ЮНКЕР. УДАРА ОЩЕ НЕ СТЕ ГОПОНЕСЛИ!ТОЙ ЩЕ ДОЙДЕ КОГАТО ГЪРЦИЯ ИЗТЕГЛИ ОТ ОБРЪЩЕНИЕ ГАРАНТИРАНОТО ОТНАЦИОНАЛНАТА И БАНКА ЕВРО ПРЕД НОМЕРА НА КОЕТО СТОИ БУКВИЧКАТА "Y".ТОГАВА ЩЕ ЦЪФНЕ ГРОЗНАТА ИСТИНА, ЧЕ ВСЯКА ЕВРОБАНКНОТА Е ОБЕЗПЕЧЕНА НЕ ОТ ЕЦБ, А ОТ НАЦИОНАЛНА БАНКА НА ДАДЕНА СТРАНА ОТ СЪЮЗА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 18
IMRO
преди 8 години
Бой с чуковете по маркистката ***, Жан-Клод!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още