IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Гърция се нуждае от финансова помощ в размер на 52 млрд. евро

Атина не може да изисква отписване на дълга без достатъчно реформи, посочва в нов доклад международният кредитор

19:19 | 02.07.15 г. 17
МВФ: Гърция се нуждае от финансова помощ в размер на 52 млрд. евро

Динамиката на дълга на Гърция е "неприемлива" и страната се нуждае от сериозни реформи, ако желае да излезе от кризата, посочва нов анализ Международният валутен фонд (МВФ).

Фондът, който е най-големият институционален кредитор на Атина, отдавна призовава Атина да се придържа към строгата програма за реформи. Въпреки това правителството на СИРИЗА пренебрегна призивите и не успя да плати вноската си по дълга към МВФ на стойност близо 1,6 млрд. евро на 30 юни.

Институцията предупреди, че властите в Атина не могат да изискват отписване на дълга без достатъчно реформи в посока по-силен растеж, предава CNBC.

Според анализа положението за Гърция е толкова лошо, че правителството се нуждае от около 51,90 млрд. евро в периода между октомври 2015 г. и декември 2018 г. Освен това икономическата позиция на средиземноморската страна се влошава: миналата година МВФ прогнозира, че дългът на Гърция ще намалее от 175% от БВП през 2013 г. до 128% през 2020 г. Сега институцията очаква задълженията на Атина да са 150% от БВП през 2020 г.

МВФ изтъкна също така, че дори ако Гърция има най-висок процент на икономически ръст в Европа, най-ниско ниво на безработица и среден ръст на производителността, икономиката ще продължава да расте с по-малко от 1 на сто годишно.

Според МВФ решението на правителството на Алексис Ципрас за спиране на реформите и приватизацията и опитът за предоговаряне условията по спасителния план са причинили значително влошаване на положението в страната.

Освен това последният ход за свикване на референдум, последван от затварянето на банките и въвеждането на контрол върху капитала, само е влошил още повече ситуацията, отчитат експертите.

Фондът изтъкна още, че преди администрацията на премиера Алексис Ципрас да вземе властта през януари гръцката икономика е била на прав път към растеж и бавно е напредвала към устойчивото връщане на дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 8
lilivan
преди 8 години
или не казване истината, или нямате последна информация (в което се съмнявам)та..- МВФ допуска отписване на част от гръцкия дълг и нови заеми"Може да се наложи отписване на част от дълга на Гърция и нови заеми от около 52 милиарда евро, прогнозира в доклад Международният валутен фонд."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
concrete2
преди 8 години
Ами то лихвата зависи от държавата , статия днес казва че Швеция пуска облигации с МИНУС 0.35 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 6
smart-ass
преди 8 години
Ципурко и Фалиракис се нуждаят от 52 тояги на гол *** и 52 годишни присъди, за дето забатачиха собствената си държава. Фактите са си факти - преди да дойдат те на власт гръцката икономика беше започнала да расте и даже имаше изгледи на онази ниска база да отбележи 3% ръст през 2015та година. Но уви дойдоха тези умници и като гледам тази година гърците ще са късметлии ако се свият с по-малко от 3%. Кой знае, ако парализата продължи и пропуснат и плащането на 20 юли, то тогава жална им майка. Дано се разумеят обикновените гърци и да кажат да на икономии и реформи, че инак жан виденовата зима ще им се види "мек сценарий".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 18
Атанасио
преди 8 години
''Нещата, които никой не ви казва за Гърция'' (The Wall Street Journal) и коментар 10 - http://darikfinance.bg/***/116137#commentsНещата не може да се разглеждат на парче Нормална логика е да се плащат данъци там където се извършва дейноста на фирмите и защото това е нелоялна конкуренция - http://***.duma.bg/node/103003Над 51% от проблемите на света идват от лихвата и т.н. финансови спекулации тоест Гърция първо иска да изчисти тези неща и после ще си оправи вътр.политика Аз подкрепям тази стратегия - лихва до 1% по държ.дълг и забрана на офшорките и после пенсионни и т.н. реформи ''Таблица в сайта на канадското финансово министерство, озаглавена Къде отиват данъците ви показва, че лихвените плащания достигат 15% от бюджета повече от здравните разходи, социалното обезпечение и другите трансферни плащания взети заедно'' - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 18
Mesoiadess
преди 8 години
МВФ не може да понесе собствения провал , затова обвинява правителството .В действителност предишното правителство нито събираше данъци ,нито приватизираше , а съкращенията блокираха .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 17
StraightForward
преди 8 години
"Фондът изтъкна още, че преди администрацията на премиера Алексис Ципрас да вземе властта през януари гръцката икономика е била на прав път към растеж и бавно е напредвала към устойчивото връщане на дълговете си."Ето това са преките последици от идването на власт на социалистите в ГЪРЦИЯ.. ЧЕСТОТО ПО БЪРЗО ОТ НАШИТЕ НАПРАВИХА БАТАЦИТЕ.. ЗАЩО ТАКА ТАКА ВСЕ ИМ СЕ ПОЛУЧАВА??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още