IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбата на активи може да позволи на Гърция да плаща дългове 20 години

Вижте част от компаниите, които страната може да приватизира

21:34 | 16.07.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбата на активи може да позволи на Гърция да плаща дългове 20 години

Средствата от продажбата на активи на Гърция ще позволят на страната да изплаща дългове в продължение на над 20 години, заяви днес председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му в скоро време ще бъде направена оценка на гръцките активи, които ще се продават поетапно в рамките на повече от три години.

Споразумението за нова програма за помощ за Гърция в рамките на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) бе постигнато в понеделник в Брюксел на среща на върха на еврозоната. Тригодишната помощ за Гърция ще възлезе на сумата от 80 до 90 милиарда евро под формата на кредити, отпуснати по линията на Европейския стабилизационен механизъм.

В замяна на това Гърция се ангажира да извърши серия структурни реформи, както и да предаде свои държавни активи на стойност 50 милиарда евро в специален фонд под управлението на кредиторите, който може да бъде използван или за финансиране на програмата за помощ, или за гарантирането на кредитите.

Спасителният заем за Гърция налага като условие масова приватизация и разпродажба на ключови сектори. Южната ни съседка трябва да събере 50 млрд. евро от продажба на държавни активи. Това едва ли ще стане скоро, а и кризата обезцени много от гръцките активи, пише БНТ.

Ето част от компаниите, които се предлагат на тезгяха:

Гръцката петролна компания Хеленик Петролеум, която произвежда 2/3 от черното злато в Гърция и има износ за Кипър, Сърбия, Албания, Черна гора и България. 30% от компанията ще бъдат продадени на търг.

Гръцките пощи също няма да са вече държавни. 90% от компанията се предлага на пазара.

Енергийният сектор също ще отиде в частни ръце. 17% от акциите на Държавната енергийна корпорация ще бъдат разпродадени. Компанията има повече от 7 милиона абонати при население на Гърция от 11 милиона.

Олимпийски активи и съоръжения – гордостта на Гърция от периода, непосредствено преди кризата да удари. Спортната зала на Мира и дружбата, на която играе баскетболния тим “Олимпиакос” се продава в пакет със земята около него.

Инфраструктура също е в списъка. Магистралата Егнатия Одос ще бъде приватизирана. По този път се транспортира една трета от БВП на Гърция. 670-километровата магистрала свързва Атина с Албания, България и Турция.

Всичко за дълговата криза в Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 5
supertrader
преди 8 години
Тези активи нищо не струват при свиваща се икономика, не би трябвало да има интерес да се закупят защото цената днес е по висока от цената утре. Нормално е цената да клони към нула и с тях нищо не може в момента да се гарантира.Активите при свиваща се икономика нямат истинска стойност а само прогнозируема според това до кога икономиката ще успее да се свива и колко ще продължи това. Максималното възможно свиване при което се достига психологическа непреодолима бариера е 90%, т.е. стойността на тези активи в тази среда е едва 5 милиарда евро - прогнозируема крайна точка след обезценката им.Няма път по който в гръцката икономика да може да се инжектират финанси - пари, те моментално ше я напуснат, това е причината тя да е неспасяема чрез наливане на пари за преразпределение в държавата.Решението е елементарно - да се налеят пари в хората, които да не са минали приз държавата като разпределител, 5000 евро на всеки който има лична карта и икономиката ще се рестартира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 8 години
Може да се вземе всичко само ако има какво да се вземе...все едно ай вземи нещо от *** де....освен за донори ...нали Ципрас си предложи сакото на Меркел....ориенталци...това е...вината е изцяло на тоя дето дал зелника....от безумна лакомия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Гърмят банките, увеличават се данъците, мита, осигуровки изобщо вземания на правителството......... намалят се пенсии .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
vankata89
преди 8 години
Добре де една държав примерно е в криза и продава каквито активи има чрез приватизация и успява да изплува, но вече няма какво да продава. И сега ми е интересно какво правим при следващата криза като няма вече какво да се приватизира примерно в България ако сега стане като в Гърция какво можем да приватизираме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Кой нобелист по икономика е казал ''по-лошото от държавният монопол е частният'' Нобелистите проф.Милтън Фрийдман особено Фридрих Хайек имат предвид индуст.капитализъм когато говорят за свободен пазар тоест за финансовият трябва строги регулации защото се видя какво направиха не за първи път от 1913год.И за индустриалният също има уловка призната от ''Според експерти на Световната банка, за слабо развитите страни са допустими защитни мита максимум до 20%. Американски и европейски учени твърдят, че са необходими по-високи мита, вносни квоти или субсидии, защото разликата в производителността между слабо развитите и високо развитите страни сега е много по-голяма от 20%....'' - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htmИска четене и мислене - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
от много отдавна МОЖЕ но все не искат да приватизират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Гърция спокойно можеше да има 5-6% бюдж.излишък ако осветли 50% сенчеста икономика Ако записаното тук - http://***.budnaera.com/201503/1506020468.html#ixzz3f0eWdRYrе вярно 10 трилиона нефт и газ е много но за 1-2 трилиона може да има Аз изследвам нещата принципно в смисъл ,че сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможно и проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН също го казва(и коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsКазано кратко знам как да се оправи всичко и трябва синхронизация на ниво Г-20 и ООН - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885За офшорките (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
deant
преди 8 години
20 години при положение че занулят, т.е. харчат колкото изкарват. Ако продължават на дефицит, няма да им стигнат и 2000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
За 50 милиарда списъка трябва да е поне 10 пъти по-голям .Така се започва - после за още 50 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Ако продават по 1 нещо на година - може и 200 г. да не им стигнат .Но това е съвсем друг въпрос .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още