IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прает: Рисковете пред инфлационната цел на ЕЦБ се увеличават

Случващото се със световната икономика и на пазарите на суровини са основните пречки, смята главният икономист на банката

18:01 | 26.08.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прает: Рисковете пред инфлационната цел на ЕЦБ се увеличават

Рискът, че Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да достигне своята цел за инфлацията в средносрочен план, се увеличава, а банката се подготвя да повиши обема на програмата си за изкупуване на активи, ако се наложи. Това коментира главният икономист на ЕЦБ Петер Прает, цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ купува активи за 60 млрд. евро на месец, като се надява да стимулира ръста на инфлацията и икономиката в еврозоната след кратък престой в дефлационната зона и на фона на очакванията, че ще минат години преди инфлацията да се върне към целта на финансовата институция от близо 2% годишно.

„Случващото се със световната икономика и на пазарите на суровини увеличава риска относно достигането на устойчивия инфлационен растеж към 2%“, коментира Прает.

„Не трябва да има съмнения относно готовността и способността на Управителния съвет да се намеси, ако се наложи“, казва той. „Програмата за покупки в публичния сектор (Public Sector Purchase Program, или PSPP) предоставя значителна гъвкавост, за да го направим, що се отнася до размера, обхвата и продължителността на програмата", обяснява още експертът.

По негови думи растежът на развиващите се пазари е отслабнал, а разликата в икономическия напредък в някои развиващи се пазари се разширява. Това е странично предизвикателство за еврозоната, но все още представлява потенциален проблем.

Прает добавя, че ЕЦБ трябва да претегли последиците от високата пазарна волатилност за финансовите условия.

„Погледнато от перспективата на паричната политика, трябва да помислим за последиците за ценовия риск, тъй като пазарите някак си ще инкорпорират това поведение по време на волатилност в ценовия риск, а трябва да разберем какви са последиците за финансовите условия като цяло“, заявява Прает.

Още за намеренията на ЕЦБ можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 5
Tyrista
преди 8 години
we do suspect more QE form Mr Draghi...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Tyrista
преди 8 години
we do suspect more QE form Mr Draghi...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още