IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширяването на Северен поток противоречи на интересите на ЕС

Това се посочва в писмо до ЕК, изготвено от 10 страни членки на съюза, сред които и България

12:00 | 27.11.15 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Плановете на Русия да разшири газовата си връзка с Германия противоречат на интересите на ЕС и могат да дестабилизират допълнително Украйна. Това се посочва в писмо до Европейската комисия, изготвено от 10 страни членки на Евросъюза, сред които и България, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

През септември група европейски компании подписа споразумение с Газпром за разширяване на газопровода "Северен поток" до Германия, заобикаляйки Украйна.

В писмото, написано вчера и подписано от България, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, се подчертава, че проектът трябва да бъде подложен на най-подробна регулаторна проверка и се призовава за "всеобщ дебат" по въпроса на следващата среща на върха на ЕС през декември.

Позицията на ЕК по проекта "Северен поток 2" ще окаже значително влияние върху възприемането на общата външна политика и политика за сигурност на ЕС сред основните му съюзници и традиционни партньори, се отбелязва в писмото, видяно от Ройтерс.

В документа се посочва още, че разширяването на "Северен поток", с което се цели повишаване на доставяните обеми газ пряко до Германия, може да има сериозни последици за Киев и страните от ЕС.

Запазването на маршрута за пренос през Украйна е от стратегически интерес на ЕС като цяло, не само от гледна точка на енергийната сигурност, а също така за засилване на стабилността на източноевропейския регион, се уточнява в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 6
Mike Florida
преди 8 години
Аз не мога да разбера, защо на нас или ЕС трябва да ни дреме за интересите на Украйна. Ми не е ли по логично да ни дреме за интересите на България или Гърция, които могат да получават приходи от транзит и са членове на ЕС. Ама къде ти логика в позициите или действията на ЕС, всичко е подчинено на пълния абсурд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Хах, малките кученца се разлаяха на голямото след като то им грабна кокала :DИ са прави де, аз какво говоря за двойните стандарти - те ще закопаят ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 7
Илко
преди 8 години
Противоречи на интересите на американската пета колона в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
не бе нали троловете като турчина Стоянчо и оня о.лигофрен khaо много им знае гагата нали Чегадам Вокзал еми ааааарррррее черта нали Моториста пееше само за ВЕИ и още куп други г.лупаци нали НЕ ИСКАМЕ РУСКИ ГАЗ за кво ние, аааре щом НЕ ИСКАМЕ НЕМА ДА РОПТАЕМЕ, от терористи никви газове ...... България да си напрай Хъб и да си пусне тръба от Сашшш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Бате Бойко си е селски хитрец и тарикатче и явно вече започва да усеща, че сегашният ни "Голям брат" започва да издиша. Посещението му в Китай е доста показателно. Особено странните предложения, които направи на китайците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
нема да ревете "правилна крива позиция" на Боко Тиквата ЮП МЮП псувате ги рашаните нон стоп само дрънкате тука за диверсификации ааааре са фустата брат ми поне Българията се състои само от манерки ше по го попуши както винаги .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Тази статия е поредното категорично доказателство, че ЕС е изкуствена формация и такова нещо като "интереси на ЕС" не съществува. И това, което е в интерес на една държава може да бъде в тотален разрез с интересите на другата. С този поток германците казват :Ние ще си купуваме газ от Русия, ама вие останалите *** трябва да си намерите друг доставчик". А. И едва ли не освен Германия друг няма право да купува руски газ. Много интересна позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Най-сетне една правилна позиция от България и от Борисов по тази тема.Даже не знам как ББ се е осмелил да каже публично пред медии, че проектите ЮП и СП-2 трябва да се "мерят с един и същи аршин".Според мен позицията на България трябва да бъде такава - ако се вземе решение за реализацията на СП-2 да се разреши веднага и реализацията на ЮП и дори да се отпуснат европейски средства за него (минимум 90% от цялата му стойност). Енергийната сигурност на цяла Южна Европа го изисква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
това няма никакво значение останалите 10 включително и наще да си намерят диверсификации както се дуеха нон стоп може от Сашш. И без това останалите 18 ще се наложат дори и да не се наложат за в бъдеще и да няма ЕС патока остава за Германия, която ще е разпределител.Нашите могат да си вземат газ и петрол от Курция на тънко сиреч ИДИЛа или както Полша от Сунитска Барабия айде толкоз .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още