IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank и призракът на придобиването

Според източници на германската телевизия n-tv властите в Берлин не биха позволили друга кредитна институция да купи най-голямата германска търговска банка

20:51 | 09.02.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С всеки изминал ден акциите на най-голямата германска търговска банка Deutsche Bank поевтиняват. В момента банката се оценява на по-малко от 20 милиарда евро, като ситуацията не е била толкова зле дори по време на финансовата криза преди седем години, посочва германската телевизия n-tv.

От една страна, новият изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Краян посочва, че състоянието на банката е абсолютно стабилно. От друга страна обаче вложителите губят вяра, че дългогодишното преструктуриране ще бъде успешно и че свитото инвестиционно банкиране може да бъде наново добре позиционирано.

Вместо това се говори за придобиване, посочва n-tv, позовавайки се на свои източници. Самата банка разчита, че политиците и регулаторите в Германия биха попречили на такава мега сделка.

“Тук не става дума за капитализъм, а за обществена политика”, казва източник от управляващата коалиция в Берлин. По думите му Deutsche Bank с централата й във Франкфурт е „символ на национална идентичност“. „При опит за придобиване правителството ще се намеси“, казва той. Друг източник на n-tv, отново от властите, определя евентуално придобиване като изключително опасно, защото това би изложило на риск целия финансов сектор в Германия и представянето му на международните пазари.

Джон Краян, който е на поста от юли, изглежда е бил уверен от Берлин, че няма да се допусне придобиване, посочва n-tv. Неотдавна, след като му беше зададен въпросът за такъв риск, Краян казва: „Това не е нещо, с което в момента се занимаваме особено много“.

Вече не се гледа добре на големи сливания във финансовия сектор. Дори и надзорният съвет на банката не се е занимавал сериозно със стратегии за противодействие, твърди медията, позовавайки се на свои източници във финансовите среди. И все пак n-tv посочва, че още при предшественика на Краян акциите на банката поевтиняваха.

Големият аргумент против сливанията е, че колкото е по-голяма банката, толкова по-голям става и рискът да се наложи тя да се спасява, при това от данъкоплатците, т.е. да попадне под строги регулации в качеството си на системно важна финансова институция, какъвто е етикетът в САЩ. Със своите 100 000 служители и активи на стойност близо 2 трилиона евро Deutsche Bank попада сред 30-те големи банки в света, които се считат за системно важни и чиито евентуални проблеми имат потенциала да предизвикат сътресения в глобалната финансова система.

И все пак политическите инструменти за предотвратяване на придобиване са формално ограничени, тъй като последната дума има Европейската централна банка (ЕЦБ). И дали членовете на борда биха одобрили придобиване, ако знаят, че политиците няма да го допуснат, пита n-tv.

Опозицията в Берлин също смята Deutsche Bank за специален случай, който не може да се сравнява с Commerzbank, която няма същата международна тежест. Своеобразната защита за най-голямата германска търговска банка обаче не означава, че политиците са доволни. „Евентуално придобиване би било признание за срива на банката“, казва опозиционен политик и дългогодишен член на финансовата комисия в Бундестага, пожелал анонимност.

Освен това вече е доста срамно, че експортна икономика няма друга германска кредитна институция на своя страна освен Deutsche Bank, коментират в коалиционните среди.

Топмениджъри на компании в основния индекс DAX също биха искали да разчитат на германска банка при бизнеса си в чужбина и евентуално придобиване от страна на чуждестранна кредитна институция никак няма да им хареса.

Още коментари вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 27 rate down comment 0
deant
преди 8 години
новият изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Краян посочва, че състоянието на банката е абсолютно стабилно----един негов колега приказва така за една дръга банка (докато се потеше обилно) и хоп стана интересно.---Тук не става дума за капитализъм, а за обществена политика, При опит за придобиване правителството ще се намеси--- Най-голямата, Най-великата икономика, двигателя на ЕС, лидер в демократичния и капиталистичен свят Германия, говори за държавна намеса в частна сделка. Няма нужда да четем мецду редовете. Германия (за пореден път) ще направи нещо против правилата и никой няма да посмее да го коментира. Виж ако това се случи в дребна България ... огън. Ето това е равенството в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
scott
преди 8 години
гоуем кеф! Мърморкел мърка на слушалка на Обама, пък той води война на всичко, което мърда по територията на щатите и е немачко.Първо VW, СЪГА ДОЙЧЕ БАНК.Ше ви шиба до пълен фауит. продай сега, че ше се чешаш по фалиралиа гръб - утре. вече си бил на мушка и си отстрелян. спасение - нема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
vankata89
преди 8 години
Иначе щеше да е готино примерно всички дръжавни дружества като ги прадаваха държавата да остане с поне 51% собственост и така да ги държи из късо. Също така щеше да е добре да се раздава част от печалбата под формата на дивидент и реално да ги връща при хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Хмм а при наща масова приватизация не се ли загубиха голям част от наща идентичност като продадохме всичко за жълти стотинки. Малко двоен стандарт го играят немците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още