IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: ЕС трябва да може да приеме 2 млн. бежанци

Председателят на ЕК се чувствал неудобно пред лидери на Йордания и Ливан, които са по-бедни от ЕС, но са приели повече бежанци

21:01 | 23.05.16 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Със своите над 500 млн. жители Европейският съюз би трябвало да може да приеме 2 милиона бежанци въпреки напрежението между страните членки заради пристигането на стотици хиляди търсещи убежище миналата година. Това мнение изказа  председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в реч пред лидери на Европейския парламент в Люксембург, цитиран от DPA.

Той добави, че се чувства неудобно, когато говори с лидери в Йордания и Ливан, които са по-бедни от ЕС, но са приели повече бежанци от 28-членния блок. 

Същевременно Юнкер коментира и сделката между ЕС и Турция, заявявайки, че „не може контрабандистите и трафикантите да са единствените печеливши между две членки на НАТО – Гърция и Турция заради некоординираната европейска система“.

Председателят на ЕК отново осъди и едностранните национални решения по отношение на кризата с бежанците. Без да визира Австрия по-специално, Юнкер заяви в понеделник по време на конференция в Люксембург, че бежанският проблем може да се реши само в случай, че „се говори решително за европейски решения. Едностранни национални решения ще доведат само до хаос", смята той.

И затварянето на балканския маршрут – некоординирано решение, е създало сериозни проблеми в Гърция, добавя Юнкер. Същевременно той защитава сделката с Анкара, предупреждавайки я обаче, че „72-те условия към Турция трябва да бъдат спазени, включително и промяната на законодателството, свързано с борбата срещу тероризма“.

Миграцията става все по-чувствителна тема в ЕС, която разединява страните членки и засилва подкрепата за крайнодесни и антиимиграционни политици.

Над 1 милион мигранти и търсещи убежище достигнаха бреговете на Европа през 2015 г., макар че не се очаква всички те да получат разрешение да останат. Над 330 000 души получиха убежище в ЕС през последната година и има много молби, които още се разглеждат.

Други 190 000 души пристигнаха в Европа по море през тази година. Потокът обаче намаля благодарение на споразумението между ЕС и Турция, припомня DPA. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 6
supertrader
преди 7 години
Асад, Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 1
scott
преди 7 години
на дневен ред идва въпросъ: ние, европейците, белите, къде да се изнесем?Юни, некви идеи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 1
Kosto
преди 7 години
А не му ли е неудобно пред лидерите на САЩ, Саудирска арабия, Англия? Опропастиха Европа за две години с безумия и пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Скоро ЕС ще изчезне, а юнкер ще търка наровете в затвора или ще се вее на някой стълб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"Председателят на ЕК се чувствал неудобно пред лидери на Йордания и Ливан, които са по-бедни от ЕС, но са приели повече бежанци..."Затуй пък може да се чувства съвсем комфортно в компанията на Обамов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 7 години
В звездичките съм написал ЯЯЯ ДЕБААА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 7 години
Я *** значи братските им по религия и талибализъм зели повече изметта видиш ли даи сега и ние да земем още....мама си ли търси талибанина в европа в коренно различна култура език и ценности?да си стоят в близките им талибански страни и да си помагат по мюсюлмански...от къде сичките талибани имат кеш евро?кой носи и раздава милионите евра на талибаните в песъците къде е тотална разруха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още