IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин поиска още земеделска продукция от Беларус

От интерес на двете страни е в руските магазини да се продават ябълки, месо и мляко, произведени в Беларус, смята президентът

21:15 | 08.06.16 г. 25
Автор - снимка
Създател
Путин поиска още земеделска продукция от Беларус

Президентът на Русия Владимир Путин призова Беларус да увеличи доставките си на земеделска продукция на руския пазар, а не да пропуска транзитно стоки, които попадат по ударите на санкциите, предаде БТА. 

"Ако не направим това днес, а пропускаме продукция, която е забранена от санкциите, то и на беларуските производители ще им бъде по-трудно да усвояват руския пазар", каза Путин на форума на руските и беларуските региони, цитиран от ТАСС.

Руският държавен глава отбеляза, че в интерес и на двете страни е да се действа така, че в руските магазини да се продават ябълки, месо и мляко, произведени в Беларус.

Сега половината от беларуския износ отива за Русия, но този дял може да се увеличи. За целта трябва да се направят редица крачки, включително и да се разшири производството в Беларус, каза още Путин.

От август 2014 година Москва забраянав вноса на селскостопанска продукция от ЕС, САЩ, Норвегия и Австралия, които на свой ред налагат санкции срещу Русия задари конфликта в Украйна и анексирането на Крим. 

По време на своята среща Владимир Путин и президентът на Беларус Александър Лукашенко преговаряха още и за цената на природния газ. Двете страни спорят за цената на суровината, припомни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Путин и Рукашенко са се разбрали този въпрос да бъде решен на ниво министри на енергетиката. 

По данни на Министерството на енергетиката на Русия Беларус дължи 125 млн. долара на "Газпром" за доставките на природен газ през първите четири месеца на годината. От Минск обаче отричат тези задължения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 8
STRAHO
преди 7 години
Приритват на умряло ..но кои !? Русия, Беларус !? или ===Освободени от ЕС и НАТО /САЩ/"Украински социолози отчитат, че над 80 % от работоспособното население с висша и средна квалификация в Украйна иска да напусне страната в търсенето на каквато и да е работа в чужбина. Основните причини за това са напрегнатата политическа ситуация, желанието да се осигури бъдещето на децата, както и ниското заплащане на труда в страната. Такива данни представя украинското издание Зеркало недели, позовавайки се на резултати от проучване на HeadHunter. Според направеното изследване, в чужбина търсят работа не нискоквалифицирани кадри, а хора, владеещи чужди езици, притежаващи дипломи и солиден трудов стаж, които без проблем биха се реализирали зад граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 4
aldy
преди 7 години
"...Общо, само за последните два месеца, над 50 000 косовари са напуснали страната. Най-малко 6 000 са деца.Историци и експерти по демография в Прищина казват, че такова нещо в този регион не се е случвало от периода на Османската империя, предаде БТА...."Османската империя не е имала бази в Косово. Затова сега пък там е най-голямата пин дос ка база в Европа. Косоварите правят място на господарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 8
STRAHO
преди 7 години
Кой приритва на умряло !? Русия, Беларус !? ..или ..."Държавите от Балтика неотклонно се движат към демографска и икономическа безизходица. За четвърт век те са загубили над 21% от населението си (1,68 млн жители). Естония от 1,3 млн е загубила 260 хиляди души, Латвия от 2 млн е намаляла с 670 хиляди, Литва от 2,96 млн са я напуснали 740 хиляди.Получил се е порочен затворен кръг: населението намалява, защото няма работа, липсват инвестиции. Последвалата емиграция прилича на масова евакуация.През 1989 г. в Литовска ССР живеели 3,7 млн души. Страната се отличавала от Латвия и Естония с аграрно ориентираната си икономика. Към момента на разпадането на СССР литовците съставлявали 80% от населението, руското малцинство не превишавало 9%. След влизането в ЕС нейното селскостопанско производство не пробило на западния пазар, от руския се отказали. И започнала масовата безработица."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 10
STRAHO
преди 7 години
Кой приритва на умряло? Русия? Беларус!? ...или Новини от освободеното от САЩ Косово: Общо, само за последните два месеца, над 50 000 косовари са напуснали страната. Най-малко 6 000 са деца.Историци и експерти по демография в Прищина казват, че такова нещо в този регион не се е случвало от периода на Османската империя, предаде БТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
Кой приритва на умряло ? Русия!? Беларус!? ..или Новини от освободеното от НАТО и САЩ Косово! :Всяка прилика с България е случайна! "Професорът по демография д-р Рифат Блаку посочва, че това е бежанска вълна със страшни последици. "Това е тектонично разместване за албанците в Косово", заяви той пред прищинските медии.Някои твърдят, че от август месец миналата година до днес от Косово са избягали над 100 хиляди души, но официалните лица крият тези данни, докато други твърдят, че тази цифра е много по-голяма и преминава 6% от общия брой на населението на областта, който се оценява на малко под два милиона.Сред напускащите Косово има най-много албанци, но има и роми и представители на други малцинства. Това масово напускане на Косово е последица от трайната безработица и лошия процес на приватизация, който не откри нови работни места."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
YOUneedtoknowmore
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Това ще да го е поискал за пред журналистите. Насаме го е питал кога ще реши на кой стол да седне най-накрая :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 7
stanislavr
преди 7 години
И до днес руснаците казват на чушките "болгарский перец", а на шлифовалката "болгарка". Това са вече изгубени пазари за нас, може би завинаги. Няма кво да се кефим на чуждите кусури, у нас редките г.овна са милиарди тонове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
Чесмир
преди 7 години
В Япония една диня е 50 долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 14
michaelis12
преди 7 години
Незнам ама са първи в света по износ на пшеница сега ше станат и шампиони на царевицата тайванците и чайките им праат краварници ябълки все ши намерят не се коси апропо нали щяха да фалират ?!? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още