IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин поиска още земеделска продукция от Беларус

От интерес на двете страни е в руските магазини да се продават ябълки, месо и мляко, произведени в Беларус, смята президентът

21:15 | 08.06.16 г. 25
Автор - снимка
Създател
Путин поиска още земеделска продукция от Беларус

Президентът на Русия Владимир Путин призова Беларус да увеличи доставките си на земеделска продукция на руския пазар, а не да пропуска транзитно стоки, които попадат по ударите на санкциите, предаде БТА. 

"Ако не направим това днес, а пропускаме продукция, която е забранена от санкциите, то и на беларуските производители ще им бъде по-трудно да усвояват руския пазар", каза Путин на форума на руските и беларуските региони, цитиран от ТАСС.

Руският държавен глава отбеляза, че в интерес и на двете страни е да се действа така, че в руските магазини да се продават ябълки, месо и мляко, произведени в Беларус.

Сега половината от беларуския износ отива за Русия, но този дял може да се увеличи. За целта трябва да се направят редица крачки, включително и да се разшири производството в Беларус, каза още Путин.

От август 2014 година Москва забраянав вноса на селскостопанска продукция от ЕС, САЩ, Норвегия и Австралия, които на свой ред налагат санкции срещу Русия задари конфликта в Украйна и анексирането на Крим. 

По време на своята среща Владимир Путин и президентът на Беларус Александър Лукашенко преговаряха още и за цената на природния газ. Двете страни спорят за цената на суровината, припомни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Путин и Рукашенко са се разбрали този въпрос да бъде решен на ниво министри на енергетиката. 

По данни на Министерството на енергетиката на Русия Беларус дължи 125 млн. долара на "Газпром" за доставките на природен газ през първите четири месеца на годината. От Минск обаче отричат тези задължения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 17
redcretin
преди 7 години
Приритват на умряло вече хахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 8
needtoknowmore
преди 7 години
С тези санкции, които Путин наложи на руснаците, не се ли целеше ръст на агро секторът им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Чесмир
преди 7 години
https://flipchartfairytales.wordpress.com/2014/04/10/more-freelancers-than-public-employees-is-that-really-a-good-thing/Когато няма работа, всеки става краставичар. Така е в България, Турция и Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 8
khao
преди 7 години
бъркаш, санкциите за храна сами си ги наложиха и съответно сами може да си ги махнат, без значение дали спазват минските спогодби :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 23
lyusien
преди 7 години
Едва ли Лукашенко ще остави празни собствените си магазини за да доставя по вече месо мляко плодове за Русия По добрия вариант е Русия да изпълнява стриктно Минските спогодби и санкциите да паднат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още