IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският референдум, в който всъщност не става въпрос за Европа

Референдумът за членството на страната в ЕС показа линии на разцепление в обществото, които са много по-дълбоки

08:40 | 18.06.16 г. 21
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Когато обеща референдум з членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС), министър-председателят Дейвид Камерън със сигурност не си е представял трудната кампания за „оставане“, през която преминава в момента. Това, което беше планирано като обещание, в ретроспекция изглежда като безразсъден залог. Последиците ще бъдат усещани дълго след преброяването на бюлетините, коментира BloombergView.

10 дни преди вота кампанията за "напускане" на ЕС затваря разликата и дори повежда в някои допитвания. Букмейърите скъсяват позициите си по т.нар. Brexit. Във вторник централната банка на Англия стартира серия от специални парични мерки с надеждата да запази пазарите спокойни преди вота.

Колкото и да се опитваме, близките резултати от социологическите проучвания не могат да се отдадат само на двете кампании. Както и при американската подкрепа за Тръмп, под повърхността се случват много повече неща.

Не става въпрос и просто за един проблем – Европа, точно както обичта на американците към Тръмп не се дължи само на имиграцията. Грешката на Камерън не беше, че подцени британския скептицизъм към Европа, а не успя да разпознае по-дълбоките разделения в британското общество.

Социологическата агенция YouGov проучи обществените нагласи към Европа, анкетирайки над 16 хил. възрастни в края на февруари в момент, в който кампанията за „оставане“ водеше с 5 пункта в основните проучвания. Най-общо казано тези, които предпочитат Великобритания да остане в ЕС, са фокусирани в градски райони с висок растеж и висока заетост, докато избирателите в по-бедни части от страната предпочитат напускане на ЕС. Възрастта също има голямо значение: гласоподавателите под 30 години предпочитат оставане в ЕС с разлика от 73% на 27%.

Нивото на образование също е от значение. 70% от завършилите университет предпочитат да останат част от Европа, както и 62% от служителите на професионално или мениджърско ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
"Необразованият и мързеливият не искат конкуренция."Истинската конкуренция започва като излязат. И точно тия , които смяташ за прости , имат топки да искат независимост..."елитът" си е добре под сянката на Брюксел .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
honaniga
преди 7 години
Нормално. Необразованият и мързеливият не искат конкуренция. Те ще гласуват за излизане.Това ще е тест за нивото на британското общество.От друга страна ЕС трябва сериозно да се замисли за истински реформи и да се вслушва в британците (елита)Това е положителното на този референдум.Референдума в България също ще покаже нивото на нашето общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 7 години
графиките показват ясно и според мен и в другите държаави са подобни с малки разлики във височината тук там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още