IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин отмени ограниченията в търговските отношения с Турция

Възстановени ще бъдат и чартърните полети между двете страни

21:32 | 30.06.16 г. 13
Владимир Путин отмени ограниченията в търговските отношения с Турция

Руският президент Владимир Путин отмени ограниченията, които беше наложил преди месеци, в търговските отношения с Турция, съобщава руската информационна агенция ТАСС. Кремъл е възложил на правителството да проучи начина за възобновяване на чартърните полети между двете страни.

Ограниченията в търговските връзки бяха въведени с указ на руския президент преди седем месеца. Причината за обтегнатите отношения между Москва и Анкара беше сваления руски самолет от турските ВВС.

Преди броени дни обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган официално се извини за инцидента, случил се в края на ноември 2015 година. По тази причина и Путин одобри промяна в указа, с който бяха въведени редица ограничения пред търговията между Русия и Турция. Промяната ще влезе в сила, след като бъде публикувана в официалния вестник на страната.

Възстановяването на чартърните полети между Турция и Русия ще окаже благотворно въздействие за туристическия сектор в Турция, коментира още ТАСС. По данни на руските туристически агенции има интерес от страна на местните туристи за почивка в Турция.

Не всички в отрасъла обаче са оптимистично настроени. Според Tez Tour възстановяване на туристическия поток няма да стане през този летен сезон, който вече започна.

По данни на руските власти през 2015 година руските туристи в Турция са били над 3,5 млн. души. Година по-рано броят им обаче надхвърли 4 млн.

Преди ден Путин и Ердоган разговаряха по телефона и се договориха за възстановяване на отношенията между двете страни. Според руските здравни власти обаче фитосанитарните изисквания за хранителната индустрия ще останат.

През последните месеци Русия ограничи вноса на някои селскостопански стоки и храни от Турция, защото качеството им не отговаря на изискванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 21 rate down comment 1
hagan
преди 7 години
най лошото за България е Турция и Русия да се обединят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Да не стане пак некой "вкарващ в правия път" атентат...че Турция много се лутА ,ама все пак избра правилния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 15
redcretin
преди 7 години
Ама много бързо, да не се оказа че ви трябва Турция случайно? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още