IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се извини на Русия за сваления изтребител

Според говорител на Кремъл Ердоган е изразил дълбоките си съболезнования към семейството на убития пилот

17:50 | 27.06.16 г. 20
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е извинил за свалянето на руския изтребител на турско-сирийската граница, съобщи говорител на Кремъл, цитиран от ВВС.

Ердоган е изпратил писмо до президента Владимир Путин, изразявайки „съчувствието си и дълбоките си съболезнования“ към семейството на убития пилот, каза още говорителят.

Турция разгневи Москва, след като не се извини за действията си през ноември.

Русия отговори на това, като наложи търговски санкции и спря руските туристически пакети за пътувания в Турция.

Путин тогава каза, че ограниченията няма да бъдат вдигнати, докато Русия не получи извинение.

Ердоган изрази дълбокото си съжаление за случилото си и заяви, че иска да възстанови отношенията, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Писмото конкретно казва, че Русия е приятел и стратегически партньор на Турция, с който турските власти не искат да развалят отношенията си“, съобщи Песков.

Турция все още не е коментирала изявлението на Кремъл.

Руският изтребител СУ-24 бе свален от турски F-16 на границата между Турция и Сирия на 24 ноември.

Самолетът се разби в планинския регион Джабал Туркмен в сирийската провинция Латакия, при което пилотът загина.

Навигаторът на изтребителя оцеля в катастрофата и бе отведен в руска военновъздушна база в Латакия от сирийските държавни сили.

Друг руски гражданин, който бе част от спасителна мисия, също бе убит, когато хеликоптерът му се оказа под обстрел.

Турция заяви, че изтребителите са дали 10 предупреждения за пет минути по канал за „спешна връзка“ и са поискали смяна на посоката.

Руското министерство на отбраната настоя обаче, че изтребителят е останал в рамките на сирийските граници по време на цялата мисия, като не е нарушил турското военновъздушно пространство и не е получил предупреждения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Ехааа ...в Турция съм в Турция съм! Утешавам Ердоган! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Безмитничък, нещо рано те хвана топлинният удар. Рано, ама тежко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
ЩЕ СЕ ИЗВИНИ ПУТИН И ЗА БОМБАНДИРОВКИТЕ НАД СЪРБИЯ И ЗА ВОЙНАТА В ИРАК И ЗА ХАОСА В ЛИБИЯ И ЗА ОПИТА ЗА ПРЕВРАТ В СИРИЯ И ЗА МАЙДАНА. И ЗА МИЛИОНИТЕ СЪДБИ И ОТНЕТИ ЖИВОТИ ПО СВЕТА. МНОГО ЩЕ ТИ СЕ ИЗВИНЯВА НАКОЙ ДЕН. ЛИЧНО И НА УШЕ, МИШКУНЯК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 7 години
като подарък за лека нощ един цитат от Тома Томов (знам че възрастните хора си лягат рано - великите сили не се интересуват от клиентите си :)п.п. интересно е да се знае дали б.б. е знаел за извинителната картичка на резняка когато се напъваше ония ден по телевизора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 9
DutyFree
преди 7 години
Тука съм но не разбрах , КАКВО НЕ МУ СТИГАТ СИЛИТЕ НА ПУТИН ДА СЕ ИЗВИНИ НА ЦЕЛИЯТ СВЯТ, ЧЕ Е ТЕРОРИСТ ????? ЗА КРИМ И ДОНБАС И ЛУГАНС СЕГА????СМЕШНО Е КОЛКО СТЕ ПЛОСКИ !!! Е КАК 100 МИЛИОНА ЕДНО СУ ЛИ ВЕ??? ХАХАХАХАХАХАХ ТО МНОГО СМЕШНО !!! ПУТИН НЕ РАЗБИРА ОТ ИКОНОМИКА И НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА,САМО ОЛИГАРСИТЕ ДА СА ДОВОЛНИ, ГУБИ ОТ СТАНА 2 ГОДИНИ, НО НАЛИ Е ВЗЕЛ ЦЕЛИЯТ РУСКИ НАРОД КАТО ЗАЛОЖНИК!! ТАКА ЧЕ ТОВА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ СКОРО !!! ПУТИН Е МИНАЛО, И МНОГО СМЕШНА СТРАНИЦА ОТ ИСТОРИЯТА, КАКТО И ТАКИВА КАТО ВАС И ПЪРВАНОВ И ТАМ ЧЕРВЕНИТЕ ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 7 години
мави , мави че всичко почна след визитите на кери у кремля не споменуваш ? Демек -след като крал Обонго се спазари с кремлинския вожд , редно е и васалите да направят същото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
Hahoto
преди 7 години
DUTY FREE де си бре мушанко, да не пращаш и ти извинения на Путин??? Чака опорни точки, мишмуняка.Ердоган може да е нагъл, ама мисли за интереса на страната. Наши Плевнью да се учи от него. Не да плямка в ЕС речи писани от американското посолство.А след извинението турците ще си платят щетите./Ако не са го платили вече/ Щото за 100 милиона за едно старо летящо корито, загубиха милиарди ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
panther
преди 7 години
Не знам кой "поръча" руския самолет, но със сигурност Турция сама нямаше как да се реши на такъв ход. Но веднага след събитието формално цялото нато ги остави сами.Сметката досега турция я плати с няколко милиарда.За "благодарност" към ердоган американците и британците въоръжават кюрдите, а ръснаците освен че ги въоръжават и ги прикриват от въздуха...В европа даже и облекчен режим отказаха на турците.Ердоган няма много ходове, но едно писмо до Путин плюс евентуална осъдителна присъда на Челик (убиеца на пилота) има шанс да размрази отношенията и да спаси полу-съсипания туристически сезон в Турция. Колкото и да ми е мъчно да го кажа - Ердоган и в лоша ситуация мисли за страната, народа и икономиката си ("отваря се" няколко месец, ама му мина), сравнения с нашите мeкoтeли няма да правя, че ще станат само на звездички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
data
преди 7 години
Как беше в ония виц - "Кат не мойте да летите , що се прайте на газъри бе ?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Тоя беше такъв отворко и така наглееше, а сега - "приятел и партньор"... явно муфтата под масата с ЕС и Щатите не се е случила според плана му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още