IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Светът щеше да е по-добро място, ако Русия бе отстоявала позициите си

Според руския президент страната не е успяла да защити интересите си след края на Студената война

21:10 | 11.01.16 г. 32
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: архив, Ройтерс

Светът би бил по-добър, ако Русия бе отстоявала националните си интереси след Студената война, заяви президентът Владимир Путин в интервю за германския вестник Bild в неделя, цитирано от CNBC.

В интервюто от миналата седмица Путин обвинява безпрепятственото навлизане на НАТО в Източна Европа, както и загубата на сила на собствената му страна, в предизвикането на последните войни и кризи.

„Направихме всичко погрешно още от началото“, казва Путин според препис на интервюто в уебсайта на Кремъл.

„Не преодоляхме разделението на Европа: преди 25 години падна Берлинската стена, но разделението на Европа не бе преодоляно, невидимите стени просто се придвижиха на изток. Това създаде предпоставки за взаимни упреци, неразбиране и кризи в бъдеще“, продължава президентът.

Русия се оказа още по-изолирана в края на 2015 г., след като раздорът с Турция по сваления руски изтребител засили напрежението около участието на Русия в сирийската гражданска война на страната на държавните сили, водени от сирийския президент Башар Асад.

Всичко това е в допълнение на санкциите на Запада срещу Москва вследствие на анексирането на Крим и включването на проруски сепаратисти в Източна Украйна.

На въпрос дали самата Русия е направила някакви грешки Путин говори за отслабващото влияние на Русия.

„Не успяхме да отстоим националните си интереси, а трябваше да го направим още от началото. Тогава целият свят щеше да бъде много по-балансиран“, казва той.

В интервюто Путин нанася и ясен удар върху НАТО, настоявайки, че предупреждения за разширяването на военния алианс в Източна Европа е имало както от западни, така и от руски лидери.

Връщайки се към протоколите от разговорите между германските и съветски лидери през 1990 г., Путин казва, че Егон Бар – германски политик, известен с полагането на основите за обединението на страната, е предупредил, че НАТО не трябва да включва Централна Европа.

Дараг Макдауъл, главен анализатор в отдела за Европа и Централна Азия във Verisk Maplecroft, казва, че Путин започва да отправя това послание от 2007 г., когато обвинява САЩ в създаването на „еднополярен“ свят, концентриран около американската власт.

„Част от тази реторика е просто с цел вътрешна пропаганда и политически мениджмънт, но явно наистина отразява и някои от истинските убеждения на Путин“, казва Макдауъл за CNBC.

“Разпадането на Съветския съюз се дължи до голяма степен на провала на Горбачов да наложи лидерство на ключови места, което навреди изключително много за стратегическите интереси на Русия, а се твърди и че действията на НАТО оттогава насам са насочени към обграждане и наказване на Русия“, продължава той.

Тим Стенли, руският директор на Control Risks, казва, че опасенията на Путин се повтарят от няколко западни коментатори, които също поставят под въпрос законността на военните действия на НАТО.

Междувременно Русия се опитва да си проправи път обратно към позиция на власт, вярва Стенли, както може да се види от участието на Москва в Сирия и предложението ѝ да посредничи в разговорите между Иран и Саудитска Арабия.

„Като бивша суперсила Русия вярва, че има много, с което да допринесе за решаването на дългогодишни конфликти в части на света, за които има знанията, експертизата и опита“, казва още Стенли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Ти патриотче ли се бараш...не ти отива много , щото патриотите не са пом.иярипък ти си дажеот въшл.вите , дето общината ги маркира и пуща пак по улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 8 години
родината и сънародниците ти, мyхльо ... ако за теб има такова нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 12 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Баце...де да беше вярно това за диктаторите...Краля на Саудитска Арабия що не е изолиран?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Кого съм предал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 11
redcretin
преди 8 години
Ако е тъй, значи България се е отървала от поредния предател :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Хаха...ами ако съм вече там ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 3
contra2
преди 8 години
Всеки, който е живял на Запад, знае, че ония там това го могат много добре - да ти смачкат фасона и да те изолират с цел по-добре да те контролират. Между другото на Запад затова и вилнеят и се увеличават с огромни темпове психическите заболявания, а всяко второ дете в Австрия напр. е под мобинг. Те имат пълни къщи с предмети и сити търбуси и се смятат за нещастни и самотни! Това в отговор на мизантроп! И още нещо - ще ме извинявате, ама руснаците им скриха шайбата на всички пронатовски елементи и на самите натовци, като излязоха майсторски от мъртвата схватка, която им бяха скроили по повод на Украйна / на малка част от чиято територия е била Галиция, която известно време е влизала в Австроунгарската империя/. Руснаците бяха поставени в нечовешки условия на информационна и дипломатическа дезинформация/ даже не и изолация, а много по-лошо/ и въпреки всичко им разказаха играта! Шапка им свалям! Много са умни! Гринговците само това си и могат - да санкционират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 11
misanthrope
преди 8 години
Чемодан- Вокзал - МоскваОтивай при любимия диктатор, Петров. Максим Горки го е казал, та може и да си чулРождение ползать, летать не можеть!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още