IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо половин милион гърци са напуснали страната от 2008 г.

Най-голям е делът на образованите професионалисти, емигрирали заради кризата

17:17 | 02.07.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Близо половин милион гърци са напуснали страната в търсене на по-добра реализация в чужбина от 2008 г. Най-голям е делът на образованите професионалисти, емигрирали от страната заради кризата, сочи доклад на централната банка на Гърция, цитиран от англоезичното издание на вестник „Катимерини“.

От 2008 г. напусналите страната гърци са 427 хил. души. Емиграционната вълна е започнала постепенно, като през 2013 г. достига 100 хил. души и расте през 2014 и 2015 г.

Основният мотив на емигрантите е търсенето на работа, тъй като възможностите в Гърция стават оскъдни на фона на безработица над 25%. 

Това не е първото масово напускане на страната. През изминалия век подобни тенденции се наблюдават първо между 1903 и 1917 г. и след това между 1960 и 1970 г. Разликата обаче е, че тогава страната напускат нискоквалифицирани работници, а днес това са млади образовани гърци.

„Не е съвпадение, че и вълната емиграция се случва след рецесия, която увеличава пропастта между нашата страна и развитите държави“, казва София Лазарету, икономист в централната банка.

При първата вълна в началото на миналия век гърците са заминавали предимно към САЩ, Австралия, Бразилия и южните африкански държави. През 60-те и 70-те години дестинациите са били основно Германия и Белгия, където те са работели в индустриалния сектор.

Днес гърците, които напускат страната, се насочват към Германия, Великобритания и Обединените Арабски Емирства, сочи докладът на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Интересен ми е мотивът да отидат в ЕмирстватаЗащо пък за сметка на Австралия, Щатите и Канада-места с големи гръцки общности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Интересно , че половин милион безработни са се махнали , а безработицата не намалява - явно ще постигнат равновесие с новите съкращения и миграцията на населението .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Ми ше бегат орицата ... и там ше настъпи трайна мангализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още