IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА готви значителни промени в изборните правила в Гърция

Анализатори отбелязват, че плановете на управляващите са да отнемат "чиста" победа за опозицията при следващи избори

08:32 | 28.06.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Значителни промени подготвя управляващата партия СИРИЗА в изборните правила в Гърция, съобщават местните медии. През миналата седмица лидерът на партията и премиер на южната ни съседка Алексис Ципрас проведе маратон от срещи с лидерите на парламентарно представените партии (с изключение на националистическата „Златна зора“), по време на които сондира мненията на политическите лидери. 

Позовавайки се на свои източници, гръцките медии съобщават, че на срещите са били обсъдени няколко предложения, които коренно ще променят изборния процес в страната. 

На първо мястотова е т.нар. бонус от 50 депутатски места за партията, спечелила първото място на изборите. Често благодарение на него Гърция съумява да сформира правителство, въпреки малките разлики в процентно отношение между партиите в парламента.

Управляващите обаче настояват, че изборите трябва да отразяват „желанието на хората“, коментира гръцкото издание New Post. Според анализатори тази стъпка цели да отнеме "чиста" победа на опозиционната "Нова демокрация" при следващи избори в страната. 

Според „Та неа“ идеята за премахването на бонуса изцяло се харесва на „Независимите гърци“, които управляват в коалиция със СИРИЗА, на ПАСОК, комунистическата партия ККЕ и Съюза на центристите. За запазване на бонуса се обявяват от основната опозиционна партия "Нова демокрация" и „Потами“. Двете проевропейски партии обаче са склонни броят на допълнителните места да бъде намален.

СИРИЗА подготвя още и промяна във възрастта, даваща право на глас – от 18 години на 17 години, както и възможността гърците, живеещи в чужбина, също да могат да гласуват.

Законодателните промени са обсъдени по време на среща на централния комитет на СИРИЗА през почивните дни и вероятно ще бъдат представени през тази седмица, прогнозира „То Вима“. В следващите дни премиерът Алексис Ципрас обаче ще бъде в Брюксел, където европейските лидери ще обсъдят последствията за Европейския съюз след вота за напускане от страна на британските граждани.

Прогнозите са, че замислените от СИРИЗА промени в избирателния закон няма да срещнат подкрепата на опозицията. Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис вече коментира след срещата си с Ципрас, че сега не е времето за такава реформа. Дискусията трябва да се проведе заедно с предложения за промени в Конституцията, заяви той, цитиран от Greek Reporter.

Според него Гърция се нуждае от стабилни правителства и промяната в правилата на играта не може да става според „тактиката на правителството“. 

За да прокара законадателните промени, управляващата коалиция има нужда от 200 гласа в подкрепа на проекта в парламента. СИРИЗА и "Независимите гърци" имат 153-ма депутати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още