IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова "хеликоптерна" идея: Не пари, а ваучери

При хеликоптерните ваучери няма риск те да бъдат скрити под дюшека, смята Катрин Ман, главният икономист на ОИСР

13:08 | 28.07.16 г. 53
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хеликоптерните пари няма да стимулират икономическия растеж, но безплатните ваучери могат и да успеят, смята Катрин Ман, главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Bloomberg.

„Хеликоптерните пари сами по себе си няма да са по-ефективни за насърчаване на икономическия ръст отколкото мерките, които централните банки вече прилагат“, казва Ман в интервю за телевизията. „Като спестители вие просто ще вземете тези хеликоптерни пари и ще ги сложите под дюшека, както сте правили и с останалите си средства. Но пък за хеликоптерни ваучери може да се говори, тъй като на практика вие трябва да похарчите тези пари“, допълва тя.

Централните банки са напът да изчерпат съществуващите неконвенционални инструменти и идеята за хеликоптерните пари вече се споменава от редица икономисти. Мнозина представителите на регулаторите обаче я отричат. Управителят на Японската централна банка Харухико Курода например заяви, че това не е нито необходима, нито възможна мярка.

Bloomberg посочва, че идеята представлява сливане на фискална и парична политика. Финансово затруднените правителства продават краткосрочни облигации директно на централната банка в замяна на прясно напечатани пари, които се инжектират директно в икономиката под формата на данъчни облекчения или разходни програми. Обичайните посредници – банките – се прескачат.

Осем година след глобалната финансова криза икономическият ръст остава потиснат в редица части на света, като МВФ прогнозира глобален растеж от едва 3,1% тази година. Бавното възстановяване не успява да вдъхне достатъчно увереност на потребителите и бизнеса и това кара и двете страни да се въздържат при разходите си.

„Не можем да продължаваме с този нисък номинален растеж на БВП“, казва Катрин Ман. „В качеството ни на вземащи решения и на политици трябва да признаем, че имаме инструментите и че е наша отговорността, защото в противен случай младите хора няма да имат работа и по-добро бъдеще, а що се отнася до възрастните – няма да можем да плащаме техните пенсии“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 7 години
Очевидно е, че такава идея се проваля без да е приложена дори, ако в обръщение се оставят и стандартните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 7 години
Ами не мога съвсем да си изясня аргумента в репликата ти към мен. Държавата може да въведе всякакъв вид пари (това става със закони), в случая се теоритизира върху това, да бъдат въведени пари без функция за спестяване и със съвсем кратък живот, т.е. цели се ускоряване на оборота им в реалния сектор създава се стимул да се разделиш с парите срещу придобиването на стока, актив или услуга. Няма никакъв проблем гезелевите пари да се въведат и всеки да бъде задължен от такъв закон да ги приема. Това което казвам по-долу е, че ако това се случи докато паралелно циркулират и стандартните пари, ще получим приблизително ефекта, който беше по времето на соца с курса на чуждите валути на черно и укриването/дефицита на стоки т.е. всеки ще се стреми да предлага стоката си срещу стандартни пари (в такава валута цената ще намалява - дефлация), а не в гезелеви пари (цената на същата стока в такива пари ще расте намаляване покупателната им сила, което и твърдя, че ще се случи).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
""гезелиевия" паричен знак ще загуби много скоро всякаква покупателна сила."Няма как да загуби стойност нещо, за което няма пазар или той е силно ограничен..Стойността на тези ваучери (купони) ще се определя както казва '0pk' администрацията на "свободната зона" или "партньорската мрежа" или накратно TTIP - т.е. политиците.Крайната цел на това упражнение не е да се помага на бедните (това е страничен ефект), крайната цел е да се нахранят близките до властта бизнеси, както и да се предпазят от външни конкуренти.Това е изолационистко. Това е протекционизъм. От това ИНДУСТРИАЛНИЯТ капитал хич няма да е доволен.Има сигнали, че Тръмп е представител на този капитал, докато Хилъри на финансовият (т.е. Хилъри е човека с хеликоптерните пари и финансовият инженеринг).Глобална ваучерна система (купонна) означава заробване, затваряне, социализъм, ограничения на западният свят. Означава планова икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 7 години
Тая буля как реши че "конвенционалните" инструменти не работят ? Не , не работят монетарните инструменти или по скоро не работят достатъчно . Фискалните инструменти си работят но никой няма дупe да ги ползва . Я раздуй дефицитя до 10 % пък после обяснявай че мерките не работели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Ъ ваучери, кажете си го направо - купони. Или направо предлагам паралелна парична единица да се въведе например Евро-2, като оригиналното евро-1 ще го ползват в неограничени количества за да им излизат сметките и вечния растеж, пък другото евро-2 да е фиксирано спрямо някакви физически показатели, примерно 1л. мляко да е 1 евро и да не мърда. И така ще измислим парите за бедни и парите за богати :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 1
petyob
преди 7 години
Абе тези хора мислят ли въобще?? "Идеята" им, че валчерите не могат да ги сложат под дюшека, разбираш ли ... ами нали използването не тези валчери ще спести пари, които пък може да се сложат "под дюшека" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 2
SSIW
преди 7 години
Вариации по С.Гезел. В оригиналната концепция паричния знак се обезценява планомерно за предварително определен срок, тук има просто крайна дата на валидност на разплащателното средство без административно инфлиране. Явно идеята е принудително задвижване на потреблението и отрязване на възможността изваждане на пари от реалния сектор в посока финансовия или директно спестяване. Естествено нищо няма да се получи, ако такъв платежен инструмент бъде пуснат паралелно с обръщението на стандартните пари, просто "гезелиевия" паричен знак ще загуби много скоро всякаква покупателна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 0
крас
преди 7 години
ТОЗИ ФИЛМ СМЕ ГО ИГРАЛИ ПРЕЗ 90 -ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК Нали си спомняте за една МАСОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ?!СПОМНЯТЕ ЛИ СИ КОЙ СЪЗДАДЕ ПРИВАТИЗАЦИОННИТЕ ФОНДОВЕ И КАК С ИЗМАМИ БЯХА ЗАКУПЕНИ ДЪРЖАВНИ АКТИВИ ЗА МИЛИАРДИ!!Нищо ново под слънцето. Всичко е забравеното старо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Мне, отдавна вече идеята не е това.Положението е международен скандал, защото в тази ситуация сметката я плащат бедните индустриални държави и ресурсно експортните икономики и най-вече тези, които НЕ СА политически приятели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
А те вече са таковата сещаш се, но просто такава идея е абсолютно неосъществива, защото никое правителство няма ресурсите, с които да поддържа икономика базирана върху такава идея. Никой няма приема хеликоптерни пари с ограничена валидност, за да ти продаде да кажем горива, химикали и метали и т.н. с неограничен срок на годност. Това ще убие тотално международната търговия и хората ще се върнат обратно към натуралната размяна или към златото/среброто или дори биткойн като реакция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още