IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова "хеликоптерна" идея: Не пари, а ваучери

При хеликоптерните ваучери няма риск те да бъдат скрити под дюшека, смята Катрин Ман, главният икономист на ОИСР

13:08 | 28.07.16 г. 53
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хеликоптерните пари няма да стимулират икономическия растеж, но безплатните ваучери могат и да успеят, смята Катрин Ман, главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Bloomberg.

„Хеликоптерните пари сами по себе си няма да са по-ефективни за насърчаване на икономическия ръст отколкото мерките, които централните банки вече прилагат“, казва Ман в интервю за телевизията. „Като спестители вие просто ще вземете тези хеликоптерни пари и ще ги сложите под дюшека, както сте правили и с останалите си средства. Но пък за хеликоптерни ваучери може да се говори, тъй като на практика вие трябва да похарчите тези пари“, допълва тя.

Централните банки са напът да изчерпат съществуващите неконвенционални инструменти и идеята за хеликоптерните пари вече се споменава от редица икономисти. Мнозина представителите на регулаторите обаче я отричат. Управителят на Японската централна банка Харухико Курода например заяви, че това не е нито необходима, нито възможна мярка.

Bloomberg посочва, че идеята представлява сливане на фискална и парична политика. Финансово затруднените правителства продават краткосрочни облигации директно на централната банка в замяна на прясно напечатани пари, които се инжектират директно в икономиката под формата на данъчни облекчения или разходни програми. Обичайните посредници – банките – се прескачат.

Осем година след глобалната финансова криза икономическият ръст остава потиснат в редица части на света, като МВФ прогнозира глобален растеж от едва 3,1% тази година. Бавното възстановяване не успява да вдъхне достатъчно увереност на потребителите и бизнеса и това кара и двете страни да се въздържат при разходите си.

„Не можем да продължаваме с този нисък номинален растеж на БВП“, казва Катрин Ман. „В качеството ни на вземащи решения и на политици трябва да признаем, че имаме инструментите и че е наша отговорността, защото в противен случай младите хора няма да имат работа и по-добро бъдеще, а що се отнася до възрастните – няма да можем да плащаме техните пенсии“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

42
rate up comment 6 rate down comment 1
panther
преди 7 години
Една държава която си губи средната класа не върви на добре и по някакъв начин трябва да се закрепи средната класа и да се подобри положението бедните, ако искат да имат потребление.И не става само с кредит, очевидно парите трябва да се платят от богатите, ако искат да живеят в нормална държава.Другия вариант е инфлация - където пак богатите ще платят или пълна анархия и разруха където плащат всички, че може и световна война да докарат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 0
panther
преди 7 години
Базовия доход, под каквато и форма да се приложи си е точно социална/социалистическа идея за преразпределение на пари.Към момента проблема не е че бедните не харчат пари, проблема е че до бедните достигат много малко пари и те НЕ харчат, а доколкото харчат това са необезпечени кредити т.е. тези хора са двоен проблем за системата.Дали са заслужили или не - това е друг въпрос, но бедните харчат всичко което им се даде така че бедния джон няма да спести 1000 реални пари, ами ще изхарчи и 1000 реални и 1000 виртуални/купонни/гезелеви пари.САЩ от дълго време реално прилагат ограничена версия на тази идея с техните фууд стампс, и според мен това до голяма степен допринася за социалния мир при Джини сходно с това на латиноамериканска държава.Но разделението продължава да се задълбочава и вече дори и по-разумните милиардери се замислят по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 24 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Какво управляват .... Цялото им "управление" се състои в това - как да излъжеш поредният Покемон - да си купи след 3 месеца на крледит , нов "умен" телефон, въпреки, че и сегашният практически би могъл да го ползва поне 10 години, нищо, че реално не използва 10% от функциите с които е наблъскан. Или как да излъжеш баба Пена да си купи вместо 1 шпек, 3 шпека "на промоция", единият от които докато му дойде времето да бъде изяден, ще е втасал и ще бъд изхвърлен на *** (и салама и парите, дадени за него), но ... важното, че е отчетен "ръст на потреблението". А в същото време - милиони и милиарди умират от глад ... :((((Това е Античовешка Система и който не я вижда - за мен е загубил човешкото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
no растеж, no кредит, no american dream, no democracy, no moral...Което е от екзистенциално значение за един контингент оттатък Сърбия :-) Затуй.Иначе цената на ваучера няма да падне до 0, или по-скоро ще бъде изкуствено държана да не е 0, или поне не рязко. Изпуснеш ли я рязко до 0 - губиш контрол в политическа турболенция и събития тип '96-7..Иначе държиш, контролираш робите и "управляваш" ... хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 8 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
Като се замисля, не е истина до колко и на какво са способни болните мозъци на лихварите - само и само да има "ръст на потреблението" ... Баси майката ... не мога да го проумея ей богу .... как може да драпаш със зъби и нокти за да има "растеж"?? :((( Не го разбирам това, и това си е... Какво пречи нещата да са константни ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Нова "хеликоптерна" идея: Не пари, а ваучери---Хе, хе ... Още навремето, когато се заговори за "премахване на кеша" и за въвеждане на "гарантиран доход", казах, че този "доход" 100% няма да е кешов и или ще е виртуален, или точно във вид на ваучери.... А тези "гарантирани" ваучери в един момент ще стигат само за комат хляб.... и така постепенно, постепенно ще бъдат ликвидирани "излишните" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
"дворчето на село" отдавна ще е ГМОсано..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 12 rate down comment 2
deant
преди 7 години
И аз писах нещо подобно за базовия минимум - че някой ден няма да има пари а храната за плебса ще е по едно хранително прахче сутрин, обед, вечер да кажем с няколко различни аромата. Искаш пиле? ок 100000$. Искаш домати? ок 10000$. Немаш пари ама искаш да си ги гледаш сам? Чакай изпълнява ли ти дворчето на село всички изисквания за гледане на домат + платени патентни такси за Монсанто? Ако изобщо имаш дворче или даже село...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Проблем наистина има, и той е с този който е извън "свободната икономическаз зона" (TTIP)... особено ако е голям търговски партньор. Тогава има сериозен експлозивен проблем.Така се е случила ВСВ2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Да, и точно затова първият е скъп, а втория евтин и с него можеш да си купуваш базисни неща за живот, вкл. и гадна храна.Т.е. 1 лв. нормален = 10 хеликоптерни лв.1 хляб = 1 хеликоптерен лв.Сега си представи, че Бойко излиза и казва на всички бедняци ще подарим малко хеликоптерни лева.Най-голямата цена на хеликоптерните левове я плаща Бойко. т.е. той е монополист чейнчаджия с най-добра цена за хели-лева => той определя цената.Така Бойко може да води активна валутна политика, ама само в хели-левове, което е достатъчно да храни ***-а с което да си купува политически комфорт. Т.е. поне няма да измират бабичките от глад по селата. fair enough ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още