IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Юнкер: Държавните граници са най-лошото изобретение на политиците

Председателят на Европейската комисия призова за солидарност с бежанците и техните деца

17:03 | 23.08.16 г. 35
<p>
	Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

Държавните граници са най-лошото изобретение, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от CNBC. Изказването му е в контекста на желанието на много държави в Европейския съюз да затегнат граничния контрол след терористични атаки и прилив на бежанци и имигранти.

В своята реч по време на конференция във Виена Юнкер заяви, че трябва да се прояви солидарност с бежанците и техните деца. „Границите са най-лошото изобретение, измислено някога от политиците“, каза той.

На коментарите му имаше своевременна реакция от страна на британското правителство. Говорител на премиера Тереза Мей е заявил пред журналисти, че „това не е нещо, с което министър-председателят би се съгласила“. „Британците смятат, че границите са важни, важно е и да има повече контрол над тях и това е проблем, с който трябва да се справим“, казва още говорителят на Мей. 

Швейцарският министър на финансите Юли Маурер заяви, че Германия е затегнала контрола по границата си с Швейцария, До мярката се е стигнало след ръст в броя на мигранти, преминаващи от Швейцария към Германия и след като е имало затягане на контрола по швейцарско-италианската граница.

Броят на търсещите убежище от Сирия в Европа продължава да расте, но остава нисък в сравнение с този в съседните държави като Турция. Над 1 млн. сирийци са подали документи за получаване на убежище в Европа през петте години до юни 2016 г., сочат данни на ООН.

След няколко терористични нападения във Франция президентът Франсоа Оланд подчерта необходимостта от затягане на контрола по границите и споделяне на разузнавателна информация.

„За да имаме сигурност, се нуждаем от граници, които се контролират, поради което работим, за да разположим брегова и гранична охрана“, каза Оланд в понеделник след среща с германския канцлер Ангела Меркел и италианския премиер Матео Ренци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
а бе пполуидиот, както ще правят у вас, като ти си по беден от ТЯХ, АМА ЧЕ СТЕ ГЛУПАВИ ТОВА ***, КЪДЕ СИ ХВЪРЛИХТЕ *** ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"От Унгария: Свински глави по границите срещу мигранти."Като искат Европа , да целуват кръста мама им циганнска и да пипват кирката и лопатата , ако не да вървят у Саудия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
Европейският съюз призова повече държави да наложат санкции срещу Русия заради анексирането от страна на Русия на Кримския полуостров преди две години, подчертавайки, че европейските правителства били много притеснени във връзка с военното засилване на Москва в региона, съобщава Ройтерс.В изявление, публикувано на годишнината от официалното поглъщане на Крим от Русия, Европейският съюз също така заявява, че ще запази санкциите си, които забраняват на европейски компании да инвестират в разработването на руски нефтени и газови находища в Черно море.Европейският съюз остава ангажиран с пълното прилагане на политиката си на непризнаване (на анексирането на Крим), включително чрез ограничителни мерки, се посочва в изявлението на Европейския съвет и се допълва: ЕС призовава отново страните членки на ООН да обмислят подобни мерки за непризнаване."САЩ, Европа, Япония и други големи икономики, включително Австралия и Канада наложиха санкции срещу Русия заради Крим, но други, включително Китай и Бразилия избягват директна критика към Русия.Европейският съюз наложи санкциите си за Крим през юли 2014 г. и след това ги затегна през декември 2014 г., забранявайки на граждани на ЕС да купуват или финансират компании в Крим, чието анексиране предизвика най-голямото напрежение между Изтока и Запада от времената на Студената война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
Ти си, меко казано жертва на войната в комунизъма, затова се дръж като такава !!! А не да се опитваш да обясниш, собствените идеологии спрямо света, щото са такива от минало време и остарели,деградирали !!!! Нито ни са нужни, нито нищо!!! Същият си като ТРЪМП, а го признаха за по голям психопат от ФАШИСТА ХИТЛЕР, що ли си приличате по манталитетите престъпни!!??? Както и този на Шутин сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
СЪС СВОБОДЕН И ВЪВ ВИРТУАЛЕН СВЯТ, ЧЕРВЕН!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
Да, точно така с свободен референдум е станало ... ужасВие съвсем в виртуален свят живеете вече, НЯМА КАК СЪС СВОБОДЕН РЕФЕРЕНДУМ ДА ПРИСЪЕДИНИШ ИЛИ АНЕКСИРАШ ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ!!! Не стига, че сте некадърни, ами и болни мозъци, червени. НЯМА ВЕЧЕ РУСИЯ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ В СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ!! МАЗНИЦИ ЧЕРВЕНИ!!! ЗАТОВА ЦЕЛИЯТ СВЯТ И НАЛОЖИ САНКЦИИ, ВЪОБЩЕ ПЪЛЕН БАТАК ЧЕРВЕН НА КОЙТО ВИЕ ПРИПЯВАТЕ. АМИ И НОРМАЛНО , ТО ВИЕ СТЕ ПРОМИТИ ОТ едно време, няма как ЯВНО ДА ПРЕЦЕНИШ, ЧЕ Е ИМАЛО СВОБОДЕН РЕФЕРЕНДУМ.. В ДЪРЖАВА БЕЗ ЧОВЕШКИ ПРАВА, НЯМА КАК ДА ИМА СВОБОДЕН РЕФЕРЕНДУМ!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Съгласен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 0
ДХДО
преди 7 години
Юнкер е съвсем на ясно, за какво са границите и не е никакъв Tъпaк, а откровен вредител !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 12
DutyFree
преди 7 години
вече от две години след като Русия анексира Крим и обеща на неговите два милиона жители по-добър живот, местните се оплакват, че цените са скочили, заплатите и пенсиите са замръзнали, а туристите са избягали.Прочети още на: http://***.dnes.bg/world/2016/08/23/kyde-e-obeshtanoto-blagodenstvie-v-krim.313357
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 14
DutyFree
преди 7 години
Ти що дишаш ВЕ, ЧЕРВЕН НИХИЛИСТ И ШОВИНИСТ ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още