IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер: Турция няма да влезе в ЕС, докато Ердоган е президент

Вотът на британците не означава задължително Brexit, смята еврокомисарят

12:52 | 30.08.16 г. 15
<p>
	Гюнтер Йотингер. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Гюнтер Йотингер. Снимка: Ройтерс

Турция няма да стане член на Европейския съюз (ЕС), докато Реджеп Тайип Ердоган е президент на страната, коментира комисарят по въпросите на цифровата икономика на ЕС Гюнтер Йотингер в интервю за Bild.

“На базата на сегашните условия присъединяването не е реалистично и през следващото десетилетие“, каза той.

Йотингер вече коментира отношенията между ЕС и Турция на фона на споразумението за реадмисия на нелегално влезлите в Европа бежанци, идващи от турските лагери. Според комисаря е нереалистично визите за турски граждани, пътуващи в ЕС, да бъдат отменени до края на 2016 година.

Турция започна преговори за членство в ЕС през 2005 година, но има много малък напредък в разговорите по главите, припомня Ройтерс. В допълнение и много от сегашните членове на общността са притеснени от приемането на голяма мюсюлманска държава, а отношенията между ЕС и Турция се изостриха след опита за преврат в страната в средата на юли, допълва агенцията.

Само преди дни и друг германски политик – вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел, изказа своите съмнения относно членството на Турция в ЕС. Според него общността все още не е готова да приеме страната, дори и Анкара да изпълни всички изисквания за членство. 

В своето интервю Йотингер коментира още и излизането на Великобритания от ЕС. За него резултатът от референдума не означава задължително Brexit. Комисарят допълва, че общественото мнение може да бъде променено, ако икономическата ситуация в страната се влоши.

По отношение на влиянието на Brexit върху ЕС Йотингер предупреди, че броят на страните, които са чисти вносителки в европейския бюджет, може да се увеличи. „Трудно ще обясним защо ще поискаме от останалите държави да плащат повече“, допълва обаче той, цитиран от Politico. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
а бе...бегеманчето и студиата що са с еднакви аватари? Почнали са да се разкриват ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Lucifer
преди 7 години
Референдум с резултат почти 50/50, не гласуван законодателно от парламента, застрашаващ отцепването на северна ирландия, шотландия и гибралтар е апокалипсис, който дори и Нейно Величество не може да позволи на проклетницата Мей. Просто ще я остави без империя. Така че заобикалянето на парламента няма как да мине "демократично". А брекзит в парламента няма шанс. Англичаните осъзнаха че са вече без колоний и ако се лишат и от далаверата с новите колоний от источна европа са тотално АУТ. Мое мнение е че ще капризничат още дълго, вероятно с години или поне така ще им се иска, но до окончателен брекзит няма да стигнат. Друг е въпросът че Меркел и Оланд вече казват че брекзит е необратим. Явно им писна от номера и предпочитат да се отърват о време от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Чудесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 14
studioaa
преди 7 години
Е това ако не е шамар в лицето на демокрацията, но не знам какво е? Значи вот за напускане може и да не е напускане?? Този демагог е по-опасен от Хитлер и Гьоринг взети заедно, другия лъжец Шойбле, който твърди че Deutsche Bank e твърда като скала, само му съперничи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още