IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма да въведе безвизово пътуване за турски граждани през тази година

Никоя страна не може да стане член на ЕС, ако въведе смъртно наказание, коментира еврокомисарят Гюнтер Йотингер

09:45 | 19.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гюнтер Йотингер. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Гюнтер Йотингер. Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) няма да въведе през тази година безвизовото пътуване за турски граждани, както предвиждаше споразумението за ограничаване на бежанския поток, което Брюксел и Анкара сключиха през март.

Това съобщи европейският комисар за цифровата икономика и общество Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

Решението на европейските институции е заради събитията след опита за преврат в Турция и масовите арести. Опасенията са, че политическото разделение и напрежението в страната ще се засилят още повече.

Около 20 000 служители на полицията, администрацията, съдебната система и военни бяха задържани или уволнени след осуетения опит за преврат в Турция през нощта на петък срещу събота, припомня информационната агенция.

Йотингер посочи, че няма да има решение за безвизово пътуване до края на годината, макар че законопроектът за отпадане на визите за турски граждани е вече внесен в Европейския парламент (ЕП).

От думите на еврокомисаря става ясно, че решението е заради възможността Турция да върне смъртното наказание след опита за преврат.

“Смъртната присъда е несъвместима с нашите ценности. Никоя страна не може да стане член на ЕС, ако въведе смъртно наказание”, коментира той.

Йотингер допълва, че не може ЕС да приеме и държава, която заплашва журналисти, затваря опозиционни медии и отстранява от работа съдебни служители, защото са неудобни.

Еврокомисарят настоява президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган да отговори на опасенията на ЕС за върховенството на закона в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още