IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Белгия няма да подпише CETA

Премиерът Шарл Мишел е информирал за развоя председателя на Европейския съвет Доналд Туск

15:40 | 24.10.16 г. 50
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Премиерът на Белгия Шарл Мишел е съобщил на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че неговото правителство не е в състояние да подпише търговското споразумение ЕС-Канада (CETA). Това съобщиха местни медии след днешната среща, организирана в резиденцията на Мишел в Брюксел с представители на регионалните власти, предава Ройтерс.

Белгия не може да подпише заради съпротивата на властите в провинция Валония. По-рано валонският парламент, където мнозинството е на социалистите, отхвърли с две трети от гласовете подписването на споразумението. В национален план социалистите в Белгия са за първи път извън правителството от десетилетия. 

Председателят на партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо поиска открито поне два месеца срок за преразглеждане на позицията. Засега представители на институциите на ЕС намекнаха, че вероятното отменяне на насрочената за четвъртък церемония по парафиране на споразумението няма да означава окончателен провал.

Валония настоява за "дълбоки промени" в договорните текстове, както и поетите от институциите на ЕС ангажименти да залегнат не в имейли, а в официални документи.

Припомняме, че през уикенда ЕС даде на Белгия ултиматум до края на деня в понеделник да осигури подкрепата на страната си за търговското споразумение.  

Търговското споразумение между ЕС и Канада предвижда елиминиране на 98% от митническите тарифи, което според експерти ще увеличи търговията между двете страни с около 20%.

Критиците на споразумението обаче смятат, че това ще доведе до занижаване на стандартите за продуктите и предимства на едрия бизнес, защото на корпорациите се позволява да съдят правителствата.

България и Румъния оттеглиха възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада (CETA), след като получиха писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017 г.

Отлагането или отменянето на церемонията по подписване на споразумението ще отдалечи или заличи договорката на Канада с България и Румъния за отпадането на визите за техните граждани от догодина, коментира БТА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 5
fri
преди 7 години
19 ing5rov,а кой ще консумира европейските?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Нищо не могат да и направат на Валонията , щот от толкоз места се цепят шевовете на тоя еВания съюз , та да не тръгне да се ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis21
преди 7 години
Ултиматума какъв беше ?Какво ще стане сега с Валония ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 4
michaelis21
преди 7 години
Да не повярва човек, има май светлина в тунела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 16 rate down comment 7
Vesko94
преди 7 години
Каква ирония!? Какъв срам!? Точно Белгия, в сърцето на ЕС, да ги бламира по този начин за CETA . Ама че Съюз!Сигурно ронят кървави сълзи в Брюксел. С каквото и да се захванат - провал след провал. Айде да си ходят, че на хората им писна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 24 rate down comment 9
DELCHO SMOKA
преди 7 години
ЕС е брат близнак на СССР. И двете са планови икономики, квотните ситеми в съюза! И двете развиват стопанствата си чрез структурни фондове, който на практика се явяват държавно дофинансиране на юридическите субекти!И двете се управляват от елит, който не е избран пряко от населението, преди КПСС, днес ЕК!И двете като цел са имали, пълното асимилиране на нациите чрез федерализиране, по пътя към тоталното деспотично политическо господство на елита!И двете са обявявали, че тъй наречените "ценности" са над всичко! Над нацията, над гражданите...ЕС ще свърши точно като СССР, годината ще е 2017г. Първо ще има финансов колапс, после политически!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
Нямам никакво намерение да се бия в името на каквито и да е политически мутри. Френските изтребители да си ходят у тех си, за да не започнат да падат като простудени пойни птички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 6
senzor
преди 7 години
Прав си, няма демокрация тук. Направо се връщай да се биеш за свободата на родината си като истински патриот. Не се надявай на някви си френски изтребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Няма му нищо на ЕС , той може да приеме само неща за които всички -100% са съгласни и това е правилно.Могат да се подписват и договори извън рамките на съюза, като има толкова навити нека го направят и да си подпишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Тоя яко бута масло...ич не се аби !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още