IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Белгия няма да подпише CETA

Премиерът Шарл Мишел е информирал за развоя председателя на Европейския съвет Доналд Туск

15:40 | 24.10.16 г. 50
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Премиерът на Белгия Шарл Мишел е съобщил на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че неговото правителство не е в състояние да подпише търговското споразумение ЕС-Канада (CETA). Това съобщиха местни медии след днешната среща, организирана в резиденцията на Мишел в Брюксел с представители на регионалните власти, предава Ройтерс.

Белгия не може да подпише заради съпротивата на властите в провинция Валония. По-рано валонският парламент, където мнозинството е на социалистите, отхвърли с две трети от гласовете подписването на споразумението. В национален план социалистите в Белгия са за първи път извън правителството от десетилетия. 

Председателят на партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо поиска открито поне два месеца срок за преразглеждане на позицията. Засега представители на институциите на ЕС намекнаха, че вероятното отменяне на насрочената за четвъртък церемония по парафиране на споразумението няма да означава окончателен провал.

Валония настоява за "дълбоки промени" в договорните текстове, както и поетите от институциите на ЕС ангажименти да залегнат не в имейли, а в официални документи.

Припомняме, че през уикенда ЕС даде на Белгия ултиматум до края на деня в понеделник да осигури подкрепата на страната си за търговското споразумение.  

Търговското споразумение между ЕС и Канада предвижда елиминиране на 98% от митническите тарифи, което според експерти ще увеличи търговията между двете страни с около 20%.

Критиците на споразумението обаче смятат, че това ще доведе до занижаване на стандартите за продуктите и предимства на едрия бизнес, защото на корпорациите се позволява да съдят правителствата.

България и Румъния оттеглиха възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада (CETA), след като получиха писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017 г.

Отлагането или отменянето на церемонията по подписване на споразумението ще отдалечи или заличи договорката на Канада с България и Румъния за отпадането на визите за техните граждани от догодина, коментира БТА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

38
rate up comment 12 rate down comment 5
pecan
преди 7 години
Колкото и да ти е неприятно решенията в ЕС трябва да се взимат с единодушие . Това предпазва от грешни решения на някои диктатори от източната му част . Аз лично мисля че зад решението на Валония стоят Франция , Белгия , а защо не и окупираната Германия . Тъй че номерът на краварите този път не мина .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 7
mathematician
преди 7 години
Между другото ЕС има подобно споразумение с Южна Корея, което някак си не беше особено критикувано. Отделно се кани да подпише подобно с Япония до края на годината. Там може да се наблюдава подобен цирк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 7
mathematician
преди 7 години
Що да е излишен?До сега как е съществувал ЕС? Просто ще продължи да си съществува по същия начин, но ще е на 2-3-4 скорости. Кой как реши и колко може.В момента благодарение на ЕС имаш Евро, имаш Шенген, имаш движение без паспорти, без визи, възможност за работа в целия съюз.Тези просто си остават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Че то в такъв случай цирка наречен Евросъюз става излишен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 7
mathematician
преди 7 години
Идеята Канада да подпише с ЕС, е да не се занимава да подписва с всички 28 страни членки поотделно.Ако не може да се стигне до едно споразумение, ще има отделни споразумения с 5-6 от големите държави членки на ЕС и те ще си търгуват безмитно. Примерно с Германия е достатъчно да има. Останалите като видят че от туй не боли ще се притурят и те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Регион Брюксел също отхвърли СЕТА. Е сега какво , отново терористичен цирк ли ше им спретнат кукловодите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 15 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
Председателят на парламента на белгийската провинция Валония Андре Антоан тбеляза, че още през април регионалните власти са приели резолюция, с която изразяват несъгласието си със споразумението и искането за "Радикални Промени" в текстовете.Той добави, че през септември тази позиция е била повторена.По неговите думи вече е създадена каша от документи, сред които 300 страници съдържат споразумението, на още 1300 страници са анекси, към това се добавят отделни декларации и писма.Ще бъде отменена насрочената за четвъртък среща в Брюксел между председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с канадския премиер Джъстин Трюдо за подписване на споразумението. Трюдо предупреди вчера, че ако днес няма положително становище, срещата ще бъде отменена и нова дата няма да бъде насрочвана.Сега ЕС да въведе визи за канадците, защото двете години изминаха и европейците все още имат нужда от визи за Канада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 18 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"...а кой ще консумира европейските?"Да консумира който ще...аз си искам българските чушки и домати . холандците да си ядат пластмасата , дето по месец няма разваляне !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
А , не се безпокой , Меркелова може да е поканила още един милион чернокафяви консуматори .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 5
Pyramid
преди 7 години
"Официално: Белгия няма да подпише CETA "Яко. И аз няма да я/го/ знам ли ги тези, те в езика си род нямат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още