IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Белгия няма да подпише CETA

Премиерът Шарл Мишел е информирал за развоя председателя на Европейския съвет Доналд Туск

15:40 | 24.10.16 г. 50
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Премиерът на Белгия Шарл Мишел е съобщил на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че неговото правителство не е в състояние да подпише търговското споразумение ЕС-Канада (CETA). Това съобщиха местни медии след днешната среща, организирана в резиденцията на Мишел в Брюксел с представители на регионалните власти, предава Ройтерс.

Белгия не може да подпише заради съпротивата на властите в провинция Валония. По-рано валонският парламент, където мнозинството е на социалистите, отхвърли с две трети от гласовете подписването на споразумението. В национален план социалистите в Белгия са за първи път извън правителството от десетилетия. 

Председателят на партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо поиска открито поне два месеца срок за преразглеждане на позицията. Засега представители на институциите на ЕС намекнаха, че вероятното отменяне на насрочената за четвъртък церемония по парафиране на споразумението няма да означава окончателен провал.

Валония настоява за "дълбоки промени" в договорните текстове, както и поетите от институциите на ЕС ангажименти да залегнат не в имейли, а в официални документи.

Припомняме, че през уикенда ЕС даде на Белгия ултиматум до края на деня в понеделник да осигури подкрепата на страната си за търговското споразумение.  

Търговското споразумение между ЕС и Канада предвижда елиминиране на 98% от митническите тарифи, което според експерти ще увеличи търговията между двете страни с около 20%.

Критиците на споразумението обаче смятат, че това ще доведе до занижаване на стандартите за продуктите и предимства на едрия бизнес, защото на корпорациите се позволява да съдят правителствата.

България и Румъния оттеглиха възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада (CETA), след като получиха писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017 г.

Отлагането или отменянето на церемонията по подписване на споразумението ще отдалечи или заличи договорката на Канада с България и Румъния за отпадането на визите за техните граждани от догодина, коментира БТА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 18 rate down comment 17
abdul
преди 7 години
Ето я Европейската демокрация!http://***.zerohedge.com/news/2016-10-24/violent-clashes-erupt-french-police-begin-clear-calais-migrant-jungle-live-feedТова се случва, докато френските служби за вътрешна сигурност "разчистват" с багери ЖИВИ хора от някакъв си бежански катун.Бежански катун, който бяга от държавата си, в която също толкова случайно е бомбардирана от ФРЕНСКИ изтребители!Да живее демокрацията! Живи хора с багери и изтребители! Да живее Европа! хаха... Не се изненадвайте на нищо, което ще се случи в близкото бъдеще с такива политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 30 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
Браво !!! Канада да си консумира сама стоките ! САЩовете също ! Ше идва некой си да ми казва кво да купувам , я марш оттука бе ,барабар с визите , да си ги заврат отзад !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 30 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Представителната демокрация не е никаква демокрация когато назначенията станат много много повече от директно избраните мандати, както и властта.ЕС е типичен пример за претоварена система на представителна демокрация с толкова много бюрокрация, че всъщност крайният резултат дори не се доближава до демократична система.ЕК е пълен с комисионери, които прибират тлъсти лобистки пачки от корпорации и различни лобистки групи, докато естествено са уж "демократически" назначения от директно избрани народни представители на европейските народи!Ами съжалявам, но това НЕ Е демокрация! И слава богу, все още има такива маргинални случаи в които наистина се чува гласа на някакви "луди селяни"... по тема като СЕТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 21 rate down comment 0
SickSix
преди 7 години
Няма доверие в институциите в Брюксел, а евро политиците само влошават ситуацията с глупави изказвания. Някой мислят, че трябват реформи и нови управляващи, но проблема е че лидер на опозицията е Сергей Сергеевич Станишев. Който най много да назначи Пеевски за шеф на европол. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 48 rate down comment 10
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Толкова сте жалки в пропагандата си, че се чудя, как изобщо Ви взимат за ***! Айде да те питам тебе, ТИКВО, като си толкова за демокрацията, я да ми отговориш на въпроса как установи, че 99.5% от населението на ЕС са за СЕТА? Референдуми ли е имало някъде? Бойко референдум в България ли пусна, какво...? Значи ако в Белгия някаква демократична процедура спира, недемократичното решение, което не е получило резолюцията на населението на съюза чрез референдуми, това е лошо! Ако някакви бюрократи в Брюксел, купени от корпорациите, еднолично решават икономическото и политическото бъдеще на ЕС, това е супер и е в полза на хората! :) :) :)Толкова сте прости и елементарни троловете на статуквото, че дори не знаете, че Белгия е сред основателите на ЕС. Тя е сред първите 6 страни, който основават съюза. Говорите, че валонците нямали право... А вие какво право имате, суполиви провинциални селяни, днешни софиянци, членове на страна приета в ЕС, по политически причини, да давате мнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
Естествено това важи за целия ЕС.Ако преместят столицата в Берлин спокойно можеш да кажеш bye bye на ЕС, ЕЗ и мирът на континент Европа.Някои от по-силничките държави вече изказаха предпочитания за територии на новите си държавни граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
В Европа ще скъсат чергата скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 39 rate down comment 3
SSIW
преди 7 години
" ... да спират желанието на останалите 99.5 %"......В мноооого сериозна заблуда си изпаднал, ако мислиш, че в Европа и в частност в ЕС, няма достатъчно сериозни интереси за налагането на това вето. Това с Валония беше просто избор на "изразно средство", как да бъде декларирано вето-то. Всъщност поредицата от "драматични" обрати изобщо не е изключено да продължи, защото се касае за изключително висок залог и интереси от глобален мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 33 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... Да не излезе тези дни нов термин - Belgsit... Джинката Туск да не остане без работа... хихихи....Жюлиенчо, 99% процента са само в главите на децата на дъгата - онези, които с вътрешно убеждение и под напора на физиологията си замениха националните си флагове, за които силни и смели хора векове са проливали кръв, за байрячетата с разноцветната дъга, за която те са готови други биологични течности да леят... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 40
lyusien
преди 7 години
Лидерите на Е С да поискат незабавно преместването на столицата на Е С от Брюксел във Берлин Не може 0.05 % от населението на Е С да спират желанието на останалите 99.5 % за сключването на договора с Канада Нито е демократично нито е логично Нито е никакво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още