IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Антируските настроения се зараждат във Вашингтон и се изпълняват в ЕС

Целта е Европа да се откаже от руския газ и да купува скъпия втечнен газ от САЩ

15:47 | 25.10.16 г. 36
<p>
	Сергей Лавров. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: архив Ройтерс

"Голяма част от антируските настроения, особено в областта на енергетиката, се раждат във Вашингтон, а след това се осъществяват в Европа в рамките на прословутата трансатлантическа солидарност". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред членовете на Асоциацията на европейския бизнес, пише руската информационна агенция ТАСС.

Според него целта е Европа да се откаже от руския природен газ и да купува много по-скъпия втечнен газ от САЩ.

Русия винаги е била надежден енергиен доставчик, а газовата инфраструктура от десетилетия се развива спрямо потребностите на Европа, каза руският външен министър. Той допълни, че през последните две години Москва нееднократно е предлагала връщане към диалог. Думите на Брюксел обаче остават само на хартия.

Блокират се съвместните търговски проекти, поддържани от страните членки на ЕС, включително "Южен поток" и "Северен поток" 2", поясни още Лавров.

Дори и след неуспеха на "Южен поток" Русия е готова да доставя газ за Европа, но вече през "Турски поток". Плановете предвиждат изграждането на втора тръба, по която ще бъдат доставян руският газ за Европа.

За реализацията на тази идея обаче Москва ще иска "недвусмислени официални гаранции на хартия", става ясно от думите на руския външен министър.

Вчера на среща с руския президент Владимир Путин ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че компанията има готовност да завърши и двете тръби на "Турски поток" до 2019 г. При разговора между двамата не става въпрос за европейските гаранции.

Милер посочи, че Турция се е ангажирала да издаде разрешителните за газопровода. До края на годината "Газпром" ще изгради нужната инфраструктура на територията на Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Като как ше го спреш "диктатора" , ти например...щото като тролиш тука , само обираш попържните на несвикналите с тебе , а пък Путин ше си го попремести ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 7 години
Донецк беше сниман с дрон ....---добре де, нали и аз това казвам, че малките зелени нахлуха в Украйна и почнаха да рушът и за това трябва да ги спрем заедно с малкия диктатор от кгб... аз да ти докажа кво ??? хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха ... ще умра от смях бре, момче !!! това с проучването е нещо ново из опорките ви, но с радост бих ги прегледал ако съществуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 7 години
виждам го, за това говоря че трябва да спрем диктатора, а не да се страхуваме от него и да му се кланяме ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
tonitov
преди 7 години
То и българи, поляци,унгарци и целият соц искахме руснаците, но заради "незначителните подробности" милионите избити и безследно изчезналите е нещото заради което им те не смеят да поискат да се връщат към Украйна. Още повече до вчера ги мачкаха и са потърпевши от жестокостите им, и че човека им е проблема. "има човек има проблем, няма човек няма проблем" "другаря" Сталин, но явно и на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 7
Hammer
преди 7 години
Извинявай, бях забравил, че куршумите на демокрацията не достигат невинните. Киевските ще да са от същата порода :)... Това, че в твоя ограничен свят не се случват такива неща, не означава, че в реалния е така :) Донецк беше сниман с дрон, където ясно се виждаха разрушенията - жилищни сгради, паркове..но в твоя черно-бял свят е нормално да ги игнорираш.Докажи, че в Крим искат да се върнат към Украйна. Дай поне някакво проучване нещо..че така изглежда, че ти лъжеш и че май ти си с опорките. Аз директно ти казвам, че проучванията от миналата година не подкрепят твоята теза. Преди да ме обвиниш, че са руски, ще ти кажа, че са западни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"Целта е Европа да се откаже от руския газ и да купува скъпия втечнен газ от САЩ."Ми ок , да пробват западноевропейците от "политически правилната " стока !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
Пфффу, разгеле градивна критика от теб към Русия. И аз те така си мисля. Кога ядоха кибапчита ни риваха. Ама е на. За мен те си ни предадоха 90те години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 6
многодобре
преди 7 години
....то новото е по-страшно,но хора ,като теб не искат да го видят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 12
khao
преди 7 години
Те така и чехите 68ма не искаха по същия начин :):):) разбира се че искат обратно в Украйна, не лъжи, но как да стане сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 15
khao
преди 7 години
избивани като на моста пред Кремъл ? или по друг исконен руски начин предлагаш ... примерно с гладомор ? което факт за разлика от твоите измислени опорки ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още