IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Антируските настроения се зараждат във Вашингтон и се изпълняват в ЕС

Целта е Европа да се откаже от руския газ и да купува скъпия втечнен газ от САЩ

15:47 | 25.10.16 г. 36
<p>
	Сергей Лавров. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: архив Ройтерс

"Голяма част от антируските настроения, особено в областта на енергетиката, се раждат във Вашингтон, а след това се осъществяват в Европа в рамките на прословутата трансатлантическа солидарност". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред членовете на Асоциацията на европейския бизнес, пише руската информационна агенция ТАСС.

Според него целта е Европа да се откаже от руския природен газ и да купува много по-скъпия втечнен газ от САЩ.

Русия винаги е била надежден енергиен доставчик, а газовата инфраструктура от десетилетия се развива спрямо потребностите на Европа, каза руският външен министър. Той допълни, че през последните две години Москва нееднократно е предлагала връщане към диалог. Думите на Брюксел обаче остават само на хартия.

Блокират се съвместните търговски проекти, поддържани от страните членки на ЕС, включително "Южен поток" и "Северен поток" 2", поясни още Лавров.

Дори и след неуспеха на "Южен поток" Русия е готова да доставя газ за Европа, но вече през "Турски поток". Плановете предвиждат изграждането на втора тръба, по която ще бъдат доставян руският газ за Европа.

За реализацията на тази идея обаче Москва ще иска "недвусмислени официални гаранции на хартия", става ясно от думите на руския външен министър.

Вчера на среща с руския президент Владимир Путин ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че компанията има готовност да завърши и двете тръби на "Турски поток" до 2019 г. При разговора между двамата не става въпрос за европейските гаранции.

Милер посочи, че Турция се е ангажирала да издаде разрешителните за газопровода. До края на годината "Газпром" ще изгради нужната инфраструктура на територията на Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 15
Hammer
преди 7 години
Наистина нацистите от Киев не избиха достатъчно хора в източна Украйна. Трябваше да им бъде даден достъп и до Крим - и там има цивилни, които могат да бъдат избивани в парковете или по домовете си. Само ми е интересно защо в Крим нещо не искат да се връщат към Украйна, но това са незначителни подробности :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Сори, Лаврович... Както вие командерехте половин Европа, а янките другата, сега те командерат целата! Поне да бехте яли боя във война като германците и техните съюзници, а вие сами си свалихте гащите - за кефа на Раиса, да я пуснат да се снима с Кралицата, Тачър и Нанси Рийгън... Емете си байката сега - вадете коня от ряката... И на Горби държавно погребение му спретнете - в мавзолея до Ленин да го сложите, демек - от където тръгнахте, там се върнахте... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 20
tonitov
преди 7 години
Значи ни казвате " да не гледаме какво правите, а да слушаме какво говорите" нагъл империалист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 29
khao
преди 7 години
от всякъде сами си ги правите, върнете чуждата земя и спрете да тормозите съседите си и пак ще ви заобичат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още