IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Вече не си представям всички да правим едно и също нещо заедно

ЕК ще публикува своите планове за Европа на няколко скорости в следващите дни

09:40 | 24.02.17 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жан-Клод Юнкер. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

Плановете за Европа на няколко скорости ще подпомогнат интеграцията на някои членове на Европейския съюз, без да се налага останалите държави да ги следват. Това коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

"Вече не можем да си представим, че всички правят едно и също заедно", коментира той пред студенти в Лувен- ла-Ньов (Белгия) и допълни, че има области, в които някои страни от общността искат по-задълбочено сътрудничество, отколкото други.

Една от тези области е отбраната - част от членовете на ЕС искат по-задълбочено сътрудничество, а други - не , посочи още Юнкер.

Темата за Европа на няколко скорости се обсъжда задълбочено след вота на Великобритания за излизане от ЕС. Оттогава в някои държави се засилва желанието за увеличаване на суверенитета, отбелязва Ройтерс. Блокът е разединен - част от държавите настояват за по-силна интеграция, но според наблюдатели ръстът на националистическите движения в Европа са доказателство, че гражданите не харесват тази идея.

През следващата седмица ЕС ще представи своите планове за ЕС на няколко скорости. "Тогава ще се аргументирам", обясни още Юнкер.

През седмицата той разговаря с германския канцлер Ангела Меркел. Самата Меркел подкрепя идеята за различна скорост на интеграция на общността. Подобни са позициите и на други държави, които са в основата на създаването на ЕС - Франция и Италия.

Бившите социалистически държави обаче се притесняват, че Европа на няколко скорости ще означава изолация за тях и така ще бъде спрян устремът им да изравнят жизнения стандарт до западните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Ако всички са в един кюп като сега - по-малките и по-слабите са засмуквани от силните. Ако са разделени на групи по скорости или интереси - тогава пък е спрян устремът им. И в двата случая малките и слабите са губещи. Но те са губещи в относителен смисъл - никога няма да настигнат Германия. Единствената цел на мероприятието ЕС е тази вездесъща Германия да има намордник, бидейки участник в този проект - бил той на скорости или на олимпийски квоти. Защото тези хора са твърде способни, за другите - опасни, със своя потенциал да осъществят тотална хегемония над Европа в икономически и обществено-политически аспект - за добро или за зло. Първият опит в тази посока, макар и печален, е мечтата за хилядолетния райх. Днес ги представят като бълнувания на някакъв си ефрейтор, но защо някой френски сержант, примерно, не постигне подобно нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Викаш и тъй сме си добре...свикналЕ сме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
jecs86
преди 7 години
"Бившите социалистически държави обаче се притесняват, че Европа на няколко скорости ще означава изолация за тях и така ще бъде спрян устремът им да изравнят жизнения стандарт до западните нива."Не знаех, че сме притеснени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Паника от задънената улица, в стената, на която се шибна ЕС, след Брекзит,.Това са в превод думите на Юнкер. Търсят се безпринципни политики на сляпо, та ха дано системата се стабилизира. А проблемът е, че сред евробюрократите включително и Юнкер просто няма добър лидер, който да увлича след себе си народите от общността. А в природата вакум няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
"Бившите социалистически държави обаче се притесняват, че Европа на няколко скорости ще означава изолация за тях и така ще бъде спрян устремът им да изравнят жизнения стандарт до западните нива."Да не се притесняват...те никога не са били и планувани да седят на масата барабар с "господарите"...обслужващ персонал винаги трябва , само че сега ше се каже открито .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още