IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитва ли се Ангела Меркел да прокара разделителна линия между Севера и Юга?

Германският канцлер ще използва европейските проблеми, за да се хареса на избирателите в предстоящите избори, смятат евродепутати

12:05 | 11.02.17 г. 1
<p>
	Ангела Меркел. Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Архив, Ройтерс

За „Европа на няколко скорости“ все по-често се говори в Брюксел. За подобна политика намекна германският канцлер Ангела Меркел на срещата на лидерите на Европейския съюз (ЕС) в Малта. Тя посочи, че това може да бъде записано в декларацията от срещата на върха, която ще се проведе през март в Рим, пише EurActiv.

На 25 март ЕС ще отбележи годишнината от подписването на Римските договори (за Европейската икономическа общност и за Европейската общност за атомна енергия – б.ред.), които реално поставят началото на Съюза, познат днес. В Брюксел признават, че посрещат тази годишнина изправени пред най-сериозните предизвикателства в историята на общността.

Идеята за ЕС на няколко скорости може и да е разглеждана като спасителна, но според представителите на социалдемократите, Зелените и левите в Европейския парламент (ЕП) това ще доведе до сблъсък между богатия Север и бедния Юг, пише още EurActiv. За социалистите (ПЕС) това дори ще бъде фатално за бъдещето на ЕС, особено на фона на растящата популярност на националистите и анти-ЕС партиите.

Председателят на „Социалистите и демократите“, парламентарната група на ПЕС, Джани Питела е категоричен, че ЕС вече работи на няколко скорости – с еврозоната и Шенген, в които не участват всички членове на общността. Според него идеята на Меркел, която съвсем не е нова, звучи като предупреждение. Подобно разделение ще сложи край на дебатите за ЕС, смята Питела.

Социалистите се обявяват против създаването на своеобразен „луксозен клуб“ на богатите северни страни и „ястреби“ като германския финансов министър Волфганг Шойбле, които се изживяват като абсолютни властимащи срещу по-бедните страни на юг.

Въпреки коментарите за ЕС на няколко скорости, Ангела Меркел заяви категорично, че еврозоната трябва да остане единна, а решенията – да бъдат взимани от всички членове.

Донякъде това изказване се разминава с коментара на финансовия министър на страната, според когото Гърция трябва да напусне валутния съюз, ако не успее да изпълни своите ангажименти, или ако иска опрощаване на дълговете си, допълва „Катимерини“. 

За Джани Питела обаче с тези си изказвания Шойбле цели дестабилизирането на Гърция. За него Атина полага огромни усилия и е постигнала съществен напредък със своите кредитори.  Целта на Шойбле е да се хареса на вътрешната публика в Германия на фона на предстоящите избори в страната тази есен.

Опозиционният европейски депутат от лявата GUE/NGL Габриеле Цимер също се изказва срещу Ангела Меркел и Шойбле, призовавайки ги да спрат да изнудват югоизточните държави като Гърция. Тя  обвини двамата, че се опитват да извлекат дивиденти от европейските проблеми за националните избори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още