IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Германия е пристрастена към руския природен газ

"Северен поток" 2 ще осигури нужната енергия на страната, когато тя реализира плановете си за затваряне на въглищни и ядрени централи

22:17 | 05.07.17 г. 21
<p>
	Проектът &quot;Северен поток&quot;. <em>Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Проектът "Северен поток". Графика: "Газпром"

Германия е пристрастена към руския природен газ, пише в коментар Bloomberg. Агенцията посочва, че проектът за разширението на "Северен поток" допълва плана на управляващите за безпроблемно затваряне на въглищните и ядрените централи. Въглищните централи осигуряват около 40% от електроенергията в страната.

В управленската си програма, представена само преди дни, партията на Ангела Меркел предвижда в средносрочен до дългосрочен план да закрие всички въглищни централи в страната. След инцидента във Фукушима Германия затваря и ядрените си централи, затова и страната ще се нуждае от нов източник на енергия.

С новия газопровод Германия не само ще задоволява растящите нужди от енергийни източници, но и ще се превърне в един от важните газови хъбове в Европа.

"Северен поток" 2 ще бъде реализиран от "Газпром" и още няколко западни партньори на компанията. Стойността му ще бъде малко под 10 млрд. евро, а трасето на тръбите повтаря съществуващия "Северен поток" по дъното на Балтийско море.

С още две тръби капацитетът на целия проект ще бъде удвоен. В момента тръбите могат да транспортират до 55 млрд. куб. метра газ годишно, което е две от потреблението на Германия.

Цената на газа, получаван в Германия по "Северен поток", е с 40% по-ниска спрямо тази, която идва в страната от Украйна, сочат данни на консултантската компания Wood Mackenzie в Лондон. От по-ниската цена, която би предложил "Газпром" по новия газопровод, ще могат да се възползват още Великобритания, Франция и Белгия.

Идеята за разширението на "Северен поток" обаче среща силната съпротива на страни от Източна Европа, според които още две тръби само ще засилят зависимостта на Европейския съюз от руския природен газ.

Плановете имат своята опозиция и в Германия, посочва още Bloomberg. В региона, в който трябва да излязат новите две газови тръби, са подадени около 160 възражения срещу проекта.

Новият газопровод се нуждае от одобрението и на местните власти, както и да бъдат премахнати два шведски кораба, потопени през 18 век.

Германия ще започне процедурата по одобрение на новия газопроект на 17 юли.

В момента страната е най-големият потребител на природен газ в Европа. Около 40% от вътрешното потребление се задоволява с внос от Русия, допълват от Wood Mackenzie. Тази зависимост само ще расте и към 2025 г. ще достигне до 50%, прогнозират още анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
мда за огромно съжаление на Бльомбъргската пропаганда нит към вентилаторите и слънчаците им, нит към Теслите, още по-малко към LNGто можахме да се пристрастим щот са обявили еббаси цените .... Кво да прайш, нали сам Сашш каа и обявяааа свободен пазар и пазара квот кае еееми пазара каа, че нищо от Сашш в момента не е на конкурентни цени плюс ефективност, а са пълни *** - тва е оценката на пазара .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
Европа има нужда не от руско политическо оръжие за натиск, а от равнопоставени чисто търговски отношения с купувачите на суровината й природен газ.-------------------------------------------------------------------------а ние мислим, че на тебе ич не ти е в компетенцията да даваш акъл кой от кво има нужда особено на швабите, защото наблюдаваме факти не измишльотини и ако Швабия купува 40% руски газ значи бизнеса в Германия е преценил, че от там им е по-изгодно и евтино иначе щеше да е от Сашш, но от там както виждаме е дебело и уви няма да е от Сашш за радост на Бльомбърга ... :)) А България в случая е безгласна буква относно енергетиката ако още не си разбрал, защото произвежда само кебапчета с лютеница и самун .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
0pk
преди 6 години
Ей начи сичко трябва да е пристрастено към сашовския хероин, пардон газ. Иначе не бива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
тия пропагандаторите кво очакват, да се пристрастят на дебелите цени на сашовския газ ?! ..... аре някой друг път, е Полша е мераклия да се пристрастява към Сашовския газ, останалите ньет .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
юрист
преди 6 години
Европа има нужда не от руско политическо оръжие за натиск, а от равнопоставени чисто търговски отношения с купувачите на суровината й природен газ. Липсва ли коректно отношение на продавача към купувача, при една пазарна икономика купувачът просто разглежда всички други предложени му търговски оферти и избира да проведе предддоговорни отношения с друг евентуален контрагент. Когато интересите на двата бъдещи съконтрагента съвпаднат в повечето задължителни елементи на договора, не виждам никакъв проблем за реализирането на самият договор. Който не се е научил да уважава малкият контрагент, ще претърпи загуба и в бъдеще ще му се наложи да ревизира пазарното си поведение...Справка- предложените отстъпки от газпром заради антимонополното разследване на ЕС/ ЕК спрямо него и грозящата го глоба от 10% от неговите световни приходи именно заради монополното му поведение на ЕС газов пазар, и в частност- спрямо България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
supertrader
преди 6 години
Близо една трета от продуктите от преработката на петрол да полимери - пластмаси, след неколкократно рециклиране а понякога и без такова тези пластмаси се превръщат в *** неподлежащ на употреба. Това са огромно количество акумулирани в държавите потребителки ВЪГЛЕВОДОРОДИ. В реактор със сравнително малки размери с помощта на висока температура към 3000 градуса по Целзий те могат да се разградят до въглеводорода с най малка молекулна маса - CH4, метан. Тези от Газпром защото се бавят толкова с тръбите, по бързо трябва да ги слагат а Германия има нужда от Северен поток 3..4 и т.н.т.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
юрист
преди 6 години
Като се има предвид, че лъвът , а не мечката, е царят на животните, и в българският държавен герб се съдържат три разярени лъва, въпросът ти предизвиква сарказъм! А ти пробвал ли си да прецакаш разярен лъв? Щото османците са се опитали през 1877г. да го направят с българските опълченци на Шипка, но резултатът бил плачевен за тях....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 15
юрист
преди 6 години
Поведението на германия относно СП2 влиза в колизия с енергийния съюз на ЕС. Няма как да стане- за германия да може, а за България да не може. Освен това- България не е сама- всички източноверопейски държави са изпитвали енергийното жило на русия. Малко фактология- http://ns.neochim.bg/index.php?page=News&id=629 Европейската комисия официално уведоми "Газпром", че е установила злоупотреба с доминиращото му положение на газовите пазари на 5 държави в Източна Европа, включително България....Конкретно за България заключението е, че "Газпром" е обвързал цените на газа на едро с това Българският енергиен холдинг (БЕХ) да участва в "Южен поток", въпреки че този голям инфраструктурен проект изисква много високи разходи и е с неясно икономическо бъдеще...Какви са първите заключенияВ писмото до "Газпром" се казва, че компанията възпрепятства конкуренцията в осемте проверявани държави: България, Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Унгария и Словакия. Прилаганите практики включват:- Налагане на териториални ограничения в договорите за доставки, сключвани с търговците на едро и някои индустриални клиенти. Ограниченията включват забрана за износ и клаузи газът да се използва на определена територия (destination clauses). "Газпром" задължава търговците на едро да не изнасят газа без разрешение на руската компания или отказва при определени условия да промени пункта за доставка, което според комисията пречи на свободната търговия с газ в Европейското икономическо пространство.- Тези териториални ограничения могат да доведат до по-високи цени и дават възможност на "Газпром" да прилага нечестна ценова политика спрямо 5 държави (България, Литва, Латвия, Естония и Полша), като им налага цени, доста над сравними цени на "Газпром" или над референтни (benchmark) цени. Тези нечестни цени се дължат отчасти на формулата за ценообразуване, която ги индексира спрямо цените на кошница от петролни продукти и "Газпром" получава нечестно предимство спрямо клиентите си.- "Газпром" вероятно използва доминиращата си пазарна позиция, като обвързва доставките в България и Полша с поемането на необвързани с тази търговия ангажименти от доставчиците на едро да участват в транспортна инфраструктура. Такива примери са поставянето на доставките в зависимост от инвестиции в газопроводи на "Газпром" или приемане, че "Газпром" ще има контрол над тръбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Пристрастена , направо наркоманизирана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още