IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската полиция претърсва офисите на правителството в Каталуния

Арестуван е бил и служител на вицепрезидента на областта

10:36 | 20.09.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Седмица и половина преди планираното допитване за независимост в Каталуния испанската полиция претърси няколко офиса на регионалното правителство в Барселона. Служител на вицепрезидента на Каталуня е бил арестуван, предава DPA. 

Военната полиция влезе в кабинетите на отделите по икономика и външна политика и на ръководителя на правителството в сряда сутринта, заяви говорител на регионалното правителство. Испанското централно правителство в Мадрид се опитва да попречи на предвидения за 1 октомври референдум за независимост по всякакъв начин.

Правителството на Испания смята, че референдумът е незаконен. Испанският конституционен съд обяви за невалиден закона за референдума, приет в Барселона. Генералната прокуратура започна разследвания срещу повече от 700 кметове на областта, които подкрепят планирания вот. 

Преди дни испанските власти иззеха над 1 млн. листовки и други агитационни материали за референдума за независимост. Главния прокурор на Испания пък предупреди, че не е изключено и изпращането в затвор на лидерите на сепаратистите в района. 

Испанските прокурори наредиха на полицията да разследва усилията за популяризиране на референдума. Те посочиха, че служители, участвали в подготовката на допитването, биха могли да бъдат обвинени в гражданско неподчинение, злоупотреба с длъжност и злоупотреба с обществени средства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Нека да претърсва , имат проблеми с баските , сега ше имат проблеми и с каталунците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още