IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски военни превозни средства са прекосили границата с Украйна

Малко вероятно е да става дума за руска инвазия, но е доказателство, че руски войски действат на украинска територия, пише британският Guardian

11:17 | 15.08.14 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руски военен конвой в близост до границата с Украйна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руски военен конвой в близост до границата с Украйна. Снимка: Ройтерс

Руски военни превозни средства са били забелязани от журналисти по време на проникването им на украинска територия. Както съобщават британските вестници The Guardian и The Telegraph, конвой от 23 бронетранспортьора, танкове и други превозни средства за доставки е пресякъл границата на съседната страна късно в четвъртък вечер.

На всички превозни средства е имало прикрепени символи на руската армия. Десетки бронирани транспортни средства все още чакат на руска територия на границата. Инцидентът е станал в район, контролиран от проруските сепаратисти в източната част на Украйна. 

Както съобщава Guardian, армейският конвой е изчакал на руска страна да се свечери, след което се е възползвал от тъмнината и по черен път през пролука в граничната ограда е навлязъл в украинска територия. Според вестника е малко вероятно това да представлява мащабна руска инвазия, но е неопровержимо доказателство на отдавнашните твърдения на Украйна, че руски войски действат от нейната страна на границата, отбелязва вестникът.

Инцидентът е станал близо до руския град Донецк, който се намира на около 200 километра от украинския Донецк. Сепаратистката крепост Луганск е само на десетина километра от случилото се на границата.

Луганск е цел и на хуманитарна колона на украинското правителство. Както съобщават властите в Киев, 26 превозни средства от Харков са стигнали във вечерните часове до град Старобелск. Служители на Червения кръст проследяват конвоя. Като цяло до този момент Киев е изпратил 75 камиона с 800 тона хуманитарни запаси в зоната на бедствието.

Засега не е ясно дали движещият се вече трети ден руски конвой с помощи ще може да премине границата. Тази помощ е спорна, тъй като проевропейското правителство в Киев разглежда Русия като агресор. Москва отхвърли обвиненията, че конвоят може да съдържа оръжия за проруските сепаратисти, докато Западът обвинява Русия, че подкрепя сепаратистите в източната част на Украйна.

Самият руски конвой вече се намира на границата. Украински граничари са преминали границата с Русия и са започнали да инспектират руските камиони с хуманитарна помощ, съобщи Ройтерс, като се позовава на говорител на украинските гранични служби.

 

Граничарите проверяват товара на руска територия, точно срещу ГКПП Изварино, контролиран от проруските сепаратисти в т. нар. Луганска народна република. 

Всичко за кризата в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 7 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Такива сценарии има писани много, и доста от тях са станали касови хамерикански екшън филми тип Рамбо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 8
deant
преди 9 години
Мисля, че много хамерикански филми си гледал. Всъщност това не е случайно. Именно чрез холивуд се вкарват много идеи в главата на драгия зрител. Сигурно чакаш САЩ да спаси света от Путин, който има рога, опашка, раздвоен език и е чифтокопитен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
За подобен сценарий се говореше от доста време и сега продължават с риториката,но до този момент тази информация не е потвърдена от други източници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Извинявай, че не вярвам така безкритично на всичко написано от журналисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 23
Спящият бик
преди 9 години
Когато днес се подготвя военно нахлуване, преди въздушната и артилерийската подготовка се извършва медийна такава. Странното единодушие във форума, че навлизането на руски военни части на украинска територия е мираж, ме кара да си мисля, че точно това се случва в момента. Крим мираж ли беше!? Най-наглото нарушаване на международното право в Европа от Втората световна война насам! Путин се превръща в съвременния Хитлер, и не мога да му вярвам така безкритично, както се опитвате да ме убедите. Напротив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Ем ей ги снимките - военни камиони без номера на пътя. Всъщност може да карат и към Вашингтон, ама в случая казва че пресичат границата с Украина.На едната снимка в профила на журналиста се вижда военна техника до бензиностанция на Лукойл. Наще ВС да се организират веднага и да проверят, дали Путин не е влязъл и на наша територия с тея камиони :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Нека да оставим съдържанието на темата, но всички български медии пускат тази новина като 100% истина по едно време. Толкова за конкурентни независими медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
nikolay.r.todorov
преди 9 години
Не че е невъзможно, ама барем някакви снимки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Като със всяка стока или услуга на пазара, по-ниското ниво таргетира по-голяма потребителска маса и от там - повишение на приходите. При стоките и услугите често това върви със свиване на маржа, но при интернет сайта маржа дори се увеличава, предвид по-ниските разходи за продуцирането на продукт с по-ниско ниво. Та.. отговора е очевиден :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
A, ний сме му свикнали. Лаф да става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още