IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски военни превозни средства са прекосили границата с Украйна

Малко вероятно е да става дума за руска инвазия, но е доказателство, че руски войски действат на украинска територия, пише британският Guardian

11:17 | 15.08.14 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руски военен конвой в близост до границата с Украйна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руски военен конвой в близост до границата с Украйна. Снимка: Ройтерс

Руски военни превозни средства са били забелязани от журналисти по време на проникването им на украинска територия. Както съобщават британските вестници The Guardian и The Telegraph, конвой от 23 бронетранспортьора, танкове и други превозни средства за доставки е пресякъл границата на съседната страна късно в четвъртък вечер.

На всички превозни средства е имало прикрепени символи на руската армия. Десетки бронирани транспортни средства все още чакат на руска територия на границата. Инцидентът е станал в район, контролиран от проруските сепаратисти в източната част на Украйна. 

Както съобщава Guardian, армейският конвой е изчакал на руска страна да се свечери, след което се е възползвал от тъмнината и по черен път през пролука в граничната ограда е навлязъл в украинска територия. Според вестника е малко вероятно това да представлява мащабна руска инвазия, но е неопровержимо доказателство на отдавнашните твърдения на Украйна, че руски войски действат от нейната страна на границата, отбелязва вестникът.

Инцидентът е станал близо до руския град Донецк, който се намира на около 200 километра от украинския Донецк. Сепаратистката крепост Луганск е само на десетина километра от случилото се на границата.

Луганск е цел и на хуманитарна колона на украинското правителство. Както съобщават властите в Киев, 26 превозни средства от Харков са стигнали във вечерните часове до град Старобелск. Служители на Червения кръст проследяват конвоя. Като цяло до този момент Киев е изпратил 75 камиона с 800 тона хуманитарни запаси в зоната на бедствието.

Засега не е ясно дали движещият се вече трети ден руски конвой с помощи ще може да премине границата. Тази помощ е спорна, тъй като проевропейското правителство в Киев разглежда Русия като агресор. Москва отхвърли обвиненията, че конвоят може да съдържа оръжия за проруските сепаратисти, докато Западът обвинява Русия, че подкрепя сепаратистите в източната част на Украйна.

Самият руски конвой вече се намира на границата. Украински граничари са преминали границата с Русия и са започнали да инспектират руските камиони с хуманитарна помощ, съобщи Ройтерс, като се позовава на говорител на украинските гранични служби.

 

Граничарите проверяват товара на руска територия, точно срещу ГКПП Изварино, контролиран от проруските сепаратисти в т. нар. Луганска народна република. 

Всичко за кризата в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 27 rate down comment 24
STRAHO
преди 9 години
Тия наистина лазят по нервите на Руснаците с провокативните си дезинформации и могат да го отнесат накрая. Удивително яки нерви има Русия! :)))) Нищо не споменават за Американското присъствие, *** -украинци /има ИЗЛОВЕНИ с мрежи такива от руснаците :))))/ и престъпленията извършвани от тях там, освен разбира се военните им инструктори, инструктиращи как се избива мирно население!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 11
0pk
преди 9 години
Сиреч, подготвя се основа за нов пакет санкции?Няма страшно, от Кiев обещаха да построят голям стена с ров по руската граница, тогава вички свободни преходи на границата ще се преустановят. УСА ще им обясни как се строи такава стена - те имат опит с Мексико, дето сега е непроходимо :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още