IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна няма да допусне руския конвой на своя територия*

Международната организация на Червения кръст още няма официална информация какво съдържа помощта от Москва

17:27 | 12.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така изглежда руският конвой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Така изглежда руският конвой. Снимка: Ройтерс

След като Русия изпрати конвой от 280 бели „Камаза“ с хуманитарна помощ за пострадалите жители в югоизточните части на Украйна – основно за областите Донецк и Луганск, Киев обяви, че няма да допусне нито един от тези камиони на своя територия. 

Предполага се, че в камионите се превозват 2 хил. тона продукти – основно храни – пшеница, захар и бебешки храни, лекарства, както и 12 хил. палатки.

От полигона в Алабино (Московска област) във вторник на път са се отправили 280 товарни автомобила, превозващи хуманитарни стоки за Украйна. Руската информационна агенция ИТАР-ТАСС съобщава, че на камионите ще им отнеме от два до три дни, за да стигнат до съседната страна. До украинската граница разстоянието е около 1000 км.

Говорителят на руския президент Владимир Путин  Дмитрий Песков заяви, че камионите се движат "без военен ескорт". Около конвоя не се виждат военни превозни средства, а веригата превозни средства се състои от бели камиони без регистрационни номера, отчасти снабдени с изрисувани червени кръстове.

За готвената руска помощ стана ясно след телефонен разговор в понеделник между президентите на Франция Франсоа Оланд и на Русия - Владимир Путин. По време на разговора Путин е обяснил на френския си колега какви стъпки е подготвил, съобщиха от пресслужбата на руското президенство.

Украйна обаче декларира, че няма да позволи руската автоколона да премине през територията й, така че продуктите ще трябва да бъдат разпределени с помощта на представители на Международния Червен кръст и на украинските власти.

Украинското ръководство се опасява, че под прикритието на конвойната помощ Русия може да изпрати войници в източната част на Украйна. Според информация на Запада и на Киев през последните дни в граничните райони са стационирани 45 000 руски войници.

Междувременно НАТО класифицира вероятността от руска инвазия като много висока. Няма нови признаци, че Русия намалява броя на войските си на границата, заяви в понеделник генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

„Трябва да бъдем изключително внимателни", заяви френският външен министър Лоран Фабиюс по радио France Info. Може да се окаже, че по този начин руснаците се доближат до бунтовническата крепост на Донецк и Луганск и по този начин да поставят Запада пред свършен факт. Конвоят с помощ би бил възможен, само ако е одобрен от „Червения кръст“, казва още Фабиюс. 

Вчера пък председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди по телефона Владимир Путин Русия да не предприема военна интервенция в Украйна под никакъв предлог, включително хуманитарен, припомня Ройтерс.

Същевременно от международната организация на Червения кръст обявиха, че са били изненадани от изявленията на президента Владимир Путин за предоставянето на хуманитарна помощ за Украйна и все още нямат споразумение за управление на пратките до украинската граница.

„Все още очакваме от Руската федерация да ни даде прецизен и детайлизиран списък на съдържащите се материали“, коментира пред EUObserver базираният в Киев говорител на организацичта Андре Льорш, който обяснява, че на този етап има информация за конвоя само от руските медии. 

"Доставката на хуманитарна помощ за Източна Украйна, където действат проруски сепаратисти, трябва да бъде внимателно проверена, за да бъде сигурно, че не служи за политически цели", заяви междувременно еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс. 

"Изключително важно е тази доставка на хуманитарна помощ, където и да е, от когото и да е, да съответства на принципите на неутралност, безпристрастност и независимост", заяви още Георгиева.  

По данни на ООН около 168 хил. украинци от източните части на страната са потърсили убежище в Русия през последните три месеци. От Червения кръст коментираха, че ситуацията е критична – хиляди хора са без достъп до вода, електричество и медицински грижи, допълват още от EU Observer.

*Актуализирано с мнението на Кристалина Георгиева

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 9
jimbo
преди 9 години
Жалкие хохли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 15
michaelis
преди 9 години
тея батко не стига, че ядене им носат ами и претенциозни, русите да си прибират конвоите и манджите и да им пратат 4-5 ракети и да им теглят една черта и толкоз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още