IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Ципрас готви законодателни промени

Гърция ще започне преговори за колективните трудови договори и минималната заплата, обяви война на ол-инклузив офертите

10:45 | 29.01.15 г. 25
<p>
	Ол-инклузив офертите в гръцките хотели може да останат в миналото. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ол-инклузив офертите в гръцките хотели може да останат в миналото. Снимка: Ройтерс

Новият министър на труда на Гърция Панос Скурлетис обяви в сряда, че ще възстанови преговорния процес за колективните трудови договори, пише WBP Online.

Скурлетис, който зае поста на министър на труда в правителството на Алексис Ципрас, обеща веднага да възобнови преговорния процес за колективните трудови договори за държавните служители. Другата му неотложна цел ще бъде да възстанови минималната работна заплата от 751 евро, след като тя бе намалена като част от усилията за спасяването на икономиката на страната.

Скурлетис заяви, че възстановяването на минималната работна заплата е ключова цел за министерството му. Нейното въвеждане ще бъде комбинирано със серия от други трудови мерки. Сред тях са засилена държавна политика по отношение дейността на различни видове бизнес и помощ за тяхната стабилност, което ще включва преструктуриране на дълговете им към данъчните власти и социалните фондове.

Новият министър обясни, че тези политики ще бъдат напълно различни от водените от неговия предшественик, които бяха наложени от условията за спасяване на Гърция от международните ѝ кредитори. Предложенията срещат сериозна съпротива сред бизнеса, особено от малките и средни предприятия.

Първата промяна от страна на новия финансов министър на Гърция Янис Варуфакис пък  бе съкращаването на „скъпите консултанти“ и връщането на работа на уволнените близо 600 чистачки от министерството, съобщи британският вестник The Guardian. Те протестираха на палатков лагер през последните близо 10 месеца и посрещнаха новината с радостни възгласи.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас обяви война на ол-инклузив офертите в гръцките хотели, пише друг британски вестник - The Daily Mail.

Шведските маси и неограничените напитки в южната ни съседка са под заплаха, въпреки че туристическият сектор носи 1,5 млрд. евро всяка година в гръцката икономика. Голям брой българи предпочитат да отидат на почивка в Гърция донякъде и заради добрите условия и ол-инклузив офертите.

Ципрас вярва, че тези оферти „отдалечават туристите от местната икономика“, като ги задържат в хотелите и далеч от малкия бизнес. Той обеща да ограничи типа масов туризъм, който Гърция развива през последните години. Сделките за продажба на земя за големи курорти може да бъдат забранени, а правилата за ДДС може да бъдат променени и данъкът да бъде увеличен за съществуващите комплекси.

„Не искаме да продължим с настоящия вкиснал се модел на интензивна експлоатация на туризма“, заяви Ципрас.

Новото правителство заяви, че не подкрепя пълна забрана, но иска да окуражи движение от хотелите с ол-инклузив оферти към традиционния вид почивка, при която посетителите използват местни барове, ресторанти и атракции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 19 rate down comment 17
Kaoru
преди 9 години
Интересен е българският феномен да се радваме и сравняваме и да мечтаем да сме на място на най-изпадналите държави, били те и в ЕС. Как не се намери един, който да се радва на Германия, Франция, Швеция и да се мъчи да следва техния модел на развитие, като най-развити държави в ЕС, а все дай и ние да сме като калпазаните пък ще гледаме какво ще стане "с пуканки от първия ред". Ами гледайте добре следващата година - две!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 23
cokrat1
преди 9 години
Браво Сириза...браво Ципрас. Само така. Давай смело...зад теб е НАРОДА на държавата ти. Ехххх, ще има и такива който ще пикаят газ...но живота не е гладък като паветата пред министерския съвет/позната фраза от нашия соц/... Сега газ ще пикаят гръцките капиталисти...дай боже скоро и в България да се пръкне БГ-Сириза...и БГ - Ципрас. Ще бъде доста интересно. Ще се заредя с пуканки и ще седна на първия ред!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 18
draifuss
преди 9 години
Този млад *** ако премахне ол-инклузива ще се преориентираме към братска Турция.Какво си мисли той, че ще ни цака с цени.Ясо и у лево.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 28
satata
преди 9 години
Браво на Ципрас, каквото е казал го прави. А не като нашите преди изборите едно, а след изборите на втория ден не помнят нищо от говореното преди това.С тази минимална заплата от 750евро, т.е. къде 1500лв., да видим как гъркините ще идвали да стават шивачки за по 400лв. по нашенските цехчете. Защото нали това говореха масово нашите политици, как гърците го били закъсали, как трябвало и те да затягат някакви колани и да ръфат постни пици. Ами май не трябва, само ние го практикуваме този занаят с мизерстването за да има за държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още