IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Отписване на гръцкия дълг е невъзможно

Някои уговорки са възможни, но те няма фундаментално да променят това, което вече е постигнато, твърди председателят на ЕК

09:31 | 29.01.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Юнкер:&nbsp;Спекулациите за вероятно излизане на Гърция от еврозоната и от ЕС са контрапродуктивни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юнкер: Спекулациите за вероятно излизане на Гърция от еврозоната и от ЕС са контрапродуктивни. Снимка: Ройтерс

"Гърция трябва да се съобразява с Европа", предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за френския всекидневник "Фигаро". По повод намеренията на новото гръцко правителство да иска отписване на дълговете Юнкер подчерта, че Европа не се кани да прави това, "макар някои уговорки да са възможни".

"Ние уважаваме резултатите от гласуването в Гърция, но и тя трябва да уважава останалите, общественото мнение и парламентаристите в останалата част на Европа", отбелязва той във връзка с победата на крайнолявата партия СИРИЗА.

"Някои уговорки са възможни, но те няма фундаментално да променят това, което вече е постигнато, - смята шефът на Еврокомисията. - Не може да става и дума за отписване на гръцкия дълг. Другите страни в еврозоната няма да приемат това". 

Юнкер казва, че е разговарял с новия премиер Алексис Ципрас в понеделник, в деня след изборната му победа. "Той ми каза, че не се възприема като заплаха, а като предизвикателство към Европа. На което аз отговорих, че Европа не е заплаха за Гърция, а предизвикателство. Ципрас се зарича, че Гърция няма да приеме повече строги икономии. Страните от еврозоната отвръщат, че няма да има повече кредити за Гърция, ако тя не спазва ангажиментите си", добави той.

Напомняйки, че "не е възможно  напускане на еврозоната без излизане от ЕС", Юнкер призовава "Атина да бъде конструктивен играч" и в двете.

Юнкер се спира и на общите перспективи пред ЕС, като посочва, че го очакват сериозни промени на фона на протичащите глобални икономически процеси.

"След 30 г. нито една от страните от ЕС няма да може да участва в Г-7 - клуба на водещите държави", отбелязва с известно безпокойство той в интервюто и припомня, че ако през 1900 г. в Европа са живеели 20 на сто от световното население, през 2010 г. нейният дял е спаднал до 4 на сто.

Затова според него спекулациите за вероятно излизане на Гърция от еврозоната и от ЕС са контрапродуктивни. "Ние и без това сме най-малкият континент и не е време да разсъждаваме за разпад", подчертава шефът на Еврокомисията пред "Фигаро".

Юнкер призовава също Франция да ускори структурните реформи, особено на трудовия пазар. Той не изключва евросанкции срещу Париж, ако програмата за намаляване на френския бюджетен дефицит не бъде изпълнена.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
абсолютно както беше в САШшш преди 2008, даваха кредити на безработни *** и всякакви кавали и после върни ми ги, оня като ги изпукал вече и като няма нищо с кво ше ти ги върне с трици ? ... :)) или ше те вкарат в затвора от там пък съвсем не може да им ги върне ..... взел някой на 40г. кредит за 300 бонбона е и в панделата да работи още 40г. без пари пак не може да ги върне, няма как. А и без това тея ги печатат от въздуха и онея където ти дават парите и те са им от въздуха - така, че да го духат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
А теб кое те кара да мислиш, че на тях им пука какво пише в тия договори? Както вече се спомена - проблема не е на тия, които са взели стотиците милиарди, а на тия, които са ги дали. А и гърците вече имат няколко фалита в последните 100 години и са гърмяни зайци - да са им взели някакви активи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
и кви са клаузите ше им вземат половината острови ли кво? Или ше им обявят санкции и на тях ... боли ги шапката. Нали бях там на остров Кос и ги видях, кво праат. Ами НИЩО не праат, по цял ден си барат меча, някой по-дебели шевчета на хотели и си разцъкват парите там на самия остров, там се въртят парите. Най-голямото дърво е за тея в Атина и Солун, там по-големите градове. Седят си под палмата, ако днес падне банана от нея добре, ако не и утре е ден, ловят си рибка, мятат си разни броеници, пият си бирица не са като Германеца да бъхти във разни фирми, концерни стрес, кредити ала бала ... там няма такова нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 9 години
Ми да обявяват дефолт - ама тогава се задействат други клаузи по договора :) и така като гледам и те го знаят това :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Какви активи имат бе брачед, в какво ? Фериботите ли, или бесните им фабрики ли, какво произвеждат тея ядрена техника ли, да не летят в космоса.. ?!? Произвеждат Сиртакита, Узота, трошене на чиниите в ресторантите, танци и веселби по плажовете ... тва е. С нищо по-различно от Куба например.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
аа обезпечението на Гърците какво е ? Обещания от типа "щи ги върна, нема страшно ...." Кво ше им вземат ако Гърция обяви default както направи Исландия нали и Исландия заплашваха там Холандци Англичани, санкции манкции, ама исландците им казаха, "на който сте ги дали от него си ги търсете, нас ни оставете..." И аре чао, нито земята могат да ти вземат нищо ... Европата ше пие една студена вода и толкоз, банкерите ше га лапнат просто и тва е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Това въобще не е вярно.Имат активи за минимум 400 милиарда $ но никак не искат да се разделят с тях заради дълговете си. Дори и една четвърт от активите си не искат да дадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 9 години
Мислиш ли че международните договори за кредит са толкова елементарни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Баш!. А колкото до обезпечението - кво обезпечение имат гърците? Имат едни маслини и един туризъм... да пробват да им ги вземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 9 години
Обаче във всички случай гориш с обезпечението :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още