IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

The Economist: Най-лошото за Русия предстои

Укрепването на рублата е загадка, тъй като в много отношения руската икономика изглежда по-зле, отколкото през декември

20:03 | 05.05.15 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Валутните резерви на руската централна банка са намалели с около 30% досега тази година. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Валутните резерви на руската централна банка са намалели с около 30% досега тази година. Снимка: архив Ройтерс

След спада на цената на петрола и санкциите на Запада приходите от износ на Русия се сринаха. Притеснените инвеститори изтеглиха от страната 150 млрд. долара. В резултат рублата изгуби половината от стойността си спрямо долара, пише в свой анализ The Economist, цитиран от БТА.

През последните няколко месеца обаче руската валута се оттласна от дъното. Руските облигации и акции също се възстановиха. Руската централна банка намалява основните лихвени равнища - немислима перспектива само  преди няколко месеца. На 30 април тя понижи основната си лихва от 14% на 12,5%. Всичко това, според някои наблюдатели, е доказателство, че инвеститорите гледат прекалено песимистично на руската икономика, допълва икономическото издание.

От началото на годината цените на петрола леко се повишиха. Това е добре за една икономика, в която петролът представлява половината от износа. По-евтината рубла също подкрепи износа. Подписаното през февруари ново споразумение за прекратяване на подкрепяните от Русия сепаратистки вълнения в Украйна също поуспокои инвеститорите. 

Въпреки това укрепването на рублата е загадка, тъй като в много отношения руската икономика изглежда по-зле, отколкото през декември.

Инфлацията, достигнала равнище от 16,5 %, е с 5,6 процентни пункта по-висока. Такъв скок обикновено би трябвало да  предизвика обезценяване. Реалните цени бързо спадат. Валутните резерви на руската централна банка са намалели с около 30% досега тази година и със 130 млрд. долара в сравнение с  миналата година по това време.

Според Международния валутен фонд (МВФ) руската икономика ще се свие с 4% през 2015 година - и това е сравнително оптимистична прогноза. Икономическите показатели не могат да обяснят укрепването на рублата, но поведението на руската централна банка може би може да хвърли светлина по въпроса.

Миналата година, когато рублата  се срина, институцията започна програма на стойност 50 милиарда долара за отпускане на кредити в долари на компании при изгодна лихва. 

Това беше особено полезно през декември, когато руските компании бяха изправени пред покриването на един куп вноски. Тази година руските компании, които вече са с по-малки чуждестранни задължения за изплащане, използваха евтините долари да  инвестират в руски активи с много по-голяма доходност, посочва Тимоти Еш от Standard Bank. Резултатът бе укрепване на рублата и на други руски активи, пише още The Economist.

На 20 април обаче руската централна банка сложи край на тази инвестиционна стратегия наричана "carry trade", като направи заемите по-скъпи, спирайки обезценяването на рублата.

Какво следва за колебливата валута? Нещата не изглеждат  добре - руските компании все още имат външен дълг на стойност  около 100 млрд. долара с падеж тази година. Тъй като рублата остава слаба, а техните валутни резерви намаляват, покриването на кредитите може да бъде трудно.

Анализатори от консултантската компания Capital Economics са на мнение, че руската държава отново ще трябва да помогне. Според Андерс Аслунд от института  Peterson обаче руската централна банка разполага с около 150 млрд. долара ликвидни резерви в чуждестранна валута. Като се добави голям държавен дефицит и голямо изтичане на капитали, резервите след няколко месеца ще бъдат доста по-малко.

Тогава  Кремъл може да се изкуши да изплати чуждестранния дълг като  печата рубли, за да купи чуждестранна валута. Ако това се случи, очаквайте още по-голямо сътресение, заключава The Economist. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 48 rate down comment 9
Eon
преди 8 години
Егати, от 19 коментара само няколко са по темата. Всичко останало спам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 44 rate down comment 12
STRAHO
преди 8 години
АРСЕНИЙ ЯЦЕНЮК ИЗБЯГА ОТ УКРАЙНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 69 rate down comment 16
Селдън
преди 8 години
Продължават заклинанията на болшевиките от запада срещу Русия... Абракадабра... руска икономико... провали се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 36 rate down comment 10
realistyt
преди 8 години
Какво говориш- направо сме се взели! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 54 rate down comment 39
kandid
преди 8 години
Тролейбусите тук очевидно смятат, с няколко фалшиви плюса и минуса тук ще оправят батаците на ***... да ама не, както казва живият класик...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 37 rate down comment 11
realistyt
преди 8 години
Аха, ясно, че се засегнах първосигнално! Затова и аз отбелязах последния си коментар като неуместен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 38 rate down comment 12
realistyt
преди 8 години
Ти пък както виждам толкова си умен, че освен да даваш разни определения за хората, друго не можеш! Вземи коментирай статията, ако можеш де, което мое съмнява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 41 rate down comment 16
Pyramid
преди 8 години
Реалистки, под "***" имах предвид украинската хунта. Сложих ти плюсче, прав си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 55 rate down comment 17
Pyramid
преди 8 години
...което не проваля американската стратегия за поддържане на война в източна Европа. Просто, войната ще си остане гражданска, и ще продалжава да пречи на руското партньорство със западна европа. когато евроГЕЙците се усетят, че сами са се преебали,..може и да е станало късно. Щото Русия директно граничи с Китай, докато те...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 64 rate down comment 18
aldy
преди 8 години
Чичо Сам отчаяно се нуждае от война за Крим. Но Мечокът се прави на разсеян. А времето си тече. Без външен враг в Украйна може да погнат укрофашагите. И тогава уйде конят у ряката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още