IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия намали водещата си лихва до 12,5%

Укрепването на рублата е позволило стабилизиране на инфлацията, но остава безпокойството за мащаба на икономическата криза

15:21 | 30.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Русия (РЦБ) намали основния си лихвен процент до 12,5%, съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение в сайта на регулатора. Новото равнище на базовата лихва влиза в сила от 5 май 2015 г.

Според банката укрепването на рублата е позволило стабилизиране на инфлацията, но остава безпокойството за мащаба на икономическата криза.

Сегашното понижение е третото поред от декември, когато централната банка сви основния лихвен процент до 17%, за да защити сриващата се рубла. 

„Доколкото инфлационните рискове продължат да намаляват, РЦБ ще продължи да бъде готова да намалява лихвата", посочва институцията в изявлението, публикувано след заседанието по паричната политика.

"На 30 април 2015 г. съветът на директорите на Банката на Русия взе решение за намаляване на основния лихвен процент от 14,00% до 12,50% на годишна база, отчитайки намаляването на инфлационните рискове и запазването на рисковете от съществено охлаждане на икономиката. При условията, които се наблюдават през периода февруари-април 2015 г., укрепването на рублата и значителното свиване на потребителското търсене темповете на ръст на потребителските цени намаляват и има признаци на стабилизиране на инфлацията на годишна база", се казва в обявлението.

Всички анкетирани експерти залагаха на лихвено понижение в диапазон 1-2 процентни пункта, като някои дори прогнозираха с точност новото равнище (12,5 процента), отбелязва междувременно ТАСС.

Банката очаква забавянето на ръста на потребителските цени да се случи по-бързо от очакваното. Според нея инфлацията на годишна база ще достигне 8% (през април 2016 г. спрямо април 2015 г.), докато заложената цел от 4% ще бъде постигната още през 2017 г. При ново намаляване на инфлационния риск банката възнамерява да намали още лихвения процент.

Централната банка не актуализира предвижданията си за икономиката, според които тя ще се свие с между 3,5% и 4% тази година, въпреки че заяви, че „някои показатели сочат към значителен спад на БВП през първото тримесечие" на годината.

"На икономиката влияят много ограничения, ако искаме действително засилване на икономиката, лихвеният процент трябва да бъде намален още, преди да можем да говорим за съществен ефект върху инвестициите и стойността на кредитите", коментира пред агенцията за икономически новини RBK икономистът Владимир Тихомиров. „Това е обаче положителен сигнал, който посочва, че лихвите по кредитите на банките също ще намалеят, но въпреки това ще останат високи. Смекчаването на монетарната политика на регулатора обаче води до някои рискове за валутния пазар", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 0
Bobby_bul
преди 8 години
Това е добър знак за руснаците, техният голям плюс е че действат бързо, направиха го и след кризата 2009г в Русия, минуса е че по-трудния начин разбраха че трябва да си диверсифицират икономиката, тази работа трябваше да я свършат преди години, сега я вършат на бегом, но се справят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Internet
преди 8 години
Интересно. И много смело. Ще видим в началато на юни валутния курс и инфлацията за май и тогава ще преценим дали това е било правилно. Но при бюджет, вързан за 50 долара за барел и при цени на фючърсите от 65 долара за барел в момента , руснаците ще си поемат дъх при по-ниската лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още