IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е готова да приеме почти всички условия на кредиторите?

Според Financial Times премиерът Алексис Ципрас предлага съвсем леки корекции

12:31 | 01.07.15 г. 73
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция е готова да приеме почти  всички условия на кредиторите?

Според британския Financial Times гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов да приеме почти всички условия по програмата за спасяване на кредиторите на страната.

Както пише вестникът, още във вторник вечер премиерът е изпратил съответно писмо от две страници до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.  FT разполага с документа. 

Според писмото гръцкото правителство е готово да изпълни почти всички искания за реформи, които са били предложени през уикенда от кредиторите, като предлага само съвсем малки промени.

 

 

Писмото е в продължение на изненадващото искане за удължаване на втората спасителна програма за Гърция и за нова трета програма с обем от 29,1 млрд. евро, пише кореспондентът Питър Шпигел.

Въпреки че програмата изтече в полунощ във вторник, което значи, че за удължаването ѝ вече не може да се говори, новото писмо на Ципрас може да послужи за основа за договаряне на нова спасителна програма в близките дни, пише медията.

В писмото си Ципрас пояснява, че Атина ще приеме всички реформи за данъчната система на страната с едно изключение – правителството настоява да се запази специалната 30%-ова отстъпка за ДДС на гръцките острови, много от които са в отдалечени и труднодостъпни за доставки региони.

По отношение на спорната тема за пенсионната реформа Ципрас настоява промяната, тоест постепенното увеличение на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 г., да започне през октомври, а не веднага. 

Правителството също така е готово специалният „грант солидарност“ (социална добавка за бедните пенсионери) да отпадне до декември 2019 г., но настоява темпото да е по-бавно от това, което кредиторите изискват.

Според Шпигел именно заради това ново предложение от Ципрас беше отложен и телеконферентният разговор на еврогрупата. Той трябваше да започне по обяд, но сутринта беше обявено, че началото му ще бъде в 18,30 часа българско време.

„Както ще забележите, нашите предложения за изменения са конкретни и изцяло в духа на стабилността и надеждността на общата рамка на програмата“, пише Ципрас.  

За този развой намекна вчера вечер и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, който заяви лаконично пред журналисти, че има изненадващ обрат, за "който вие не сте писали тези дни...".

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

63
rate up comment 2 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Индикация от Американските пазари: подем в очакване на бърза развръзка (след Да на референдума и подмяна правителството на Ципрос с по-коопериращо се с кредиторите, според коментиращия между 30-40секунди на видеото).http://***.cnbc.com/id/102802277Mavi Goz, аз те разбрах ясно и затова те подкрепих с примера за Садам. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 2 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 8 години
Интересен ще бъде сега отговорът на финансовите министри. Аз лично очаквам ескалация. Май лошият ще бъде ЕЦБ- ще спазят закона, а политиците ще ги похвалят за това и ще философстват, колко е важно да се спазват законите и колко им е мъчно за маляките, и колко ги обичат и как ще им помагат и други такива водевили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Мда... Изчаках да видя изявлението на Ципрас - референдум ще има и той хич не изглежда уплашен или паникьосан, по-скоро ядосан. Интересно става, а още по-интересно ще стане, ако спечели референдума, защото пак призовава категорично как да се гласува - с отказ (Не). Тогава каво става? Вече ще има мандат да прави и страшни работи... хаха! Ооообаче Ооообама бил казал преди малко на некой си от ЕС, че Ситуацията с Гърция е въпрос на национална сигурност на УСА... Та ще видим все пак...@comet, това имах превид, като писах за "чержето". Може и Ципрас да са нагласили така. Неведоми са пътищата задокеански... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 3 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 8 години
Аз мисля, че ще има референдум. Ако се откаже, правителството му пада според мен 100%. За това казвам, че правят грешки от паника. Нямат полезен ход или поне аз не виждам такъв. Меркел каза пред Бундестаг-а, в открито заседание с пряко излъчване, че няма да има договорка преди резултата от референдума. Шойбле направи връзка с днешния ден преди 25г. когато Източна Германия приема Германската Марка, както пример за интеграция и тежки реформи, и каза, че подкрепата за Ципрас на референдума дефакто е отказ от реформи и отказ от Еврото. Ще видим Ципрас какво ще каже нали сега ще мрънка и той нещо и довечера тел. разговорът на ЕГ, но не мисля, че ще има развръзка скоро. Май много му вдигнаха мерника, но и той много преигра. Директно включване от Бундестаг-а ей така за кеф, не се прави. Послание е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 6 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Mavi Goz, Бях чул отнякъде следното за хронологията на събитията около Ирак (изнесена информация в пресата): Садам Хусеин е имал запитване към американската посланичка (или друг официален представител там) дали САЩ би се противопоставил при евентуална Иракска намеса в Кувейт, на което тази дама е отговорила че това САЩ не би го вълнувало много и не би се намесил (или нещо от рода). Та после Ирак нахлува и знаем какво се случва.!!! Когато човек си има вземане-даване с представители на бизнеса или политиката от Западния Свят е здравословно да си пази картите до последно, че там Няма вечни приятели, а само вечни интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
Нямам нищо против твоите постове.........Просто не е необходимо да са навсякъде......Визирам еднаквите постове......Нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 4 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Не съм на висотата на твоето мислене и се извинявам, че ти досаждам.ДА ГОВОРИШ НЕ Е КАТО ДА ПИШЕШ Лесно е като видиш мой пост да го прескочиш , а не да си тровиш съзнанието с това което един по *** от теб човек е написал!ПОДМИНАВАЙ НАПИСАНОТО ОТ МЕН И НЕ ГО ЧЕТИ!НАДЯВАМ СЕ ДА НЕ ИЗПИТВАШ НЯКАКВА ДЕТСКА РЕВНОСТ ОТ ТОВА, ЧЕ НЯКОЙ ДРУГ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕ НАПИСАНОТО ОТ МЕН !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
Ще има обръщение към нацията на Ципрас......Никой не знае за какво ще говори,но обръщението му ще започне веднага следкато приключат дебатите в Бундестага.......Който е на "ти" с гръцкия,може да гледа обръщението тук:http://webtv.ert.gr/ert1-live/И после някой да драсне няколко реда за какво става въпрос.....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 6 rate down comment 6
крас
преди 8 години
ПРЕКРАСЕН МАТЕРИАЛ НА КОЛЕГАТА ВИ ВУЧЕВ. Затова ви уважавам и чета!Не страдате от комплексите на партийната обремененост.За съжаление ГЕРМАНИЯ ЗАБРАВИ ПОМОЩА НА ГЪРЦИЯ и сега със съдистично удоволствие наблюдава как ГЪРЦИЯ плаща за доброто което й е сторила!НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО!Словата на МЕРКЕЛ за НОВ ЕВРОПЕЙСКИ СВЕТОВЕН РЕД в който като феникс възкръсват едни позабравени идиотизми на ТРЕТИЯ РАЙХ няма да бъдат подминати НЕНАКАЗАНО нито от САЩ , нито от Русия!СТАВАЩОТО В ГЪРЦИЯ Е УВЕРТЮРА КЪМ РАЗПАДА НА НОВИЯ РЕД УСТАНОВЕН В ЕВРОПА ОТ МЕРКЕЛ И КОМПАНИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Ми не знам... Нека да се разнесе пушилката, че в момента не е ясно какво става. Аз се съмнявам, че Ципрас и тези около него са толкова ***. По-вероятно, ако това все пак не са някакви номера, а е наистина паника, някой да го е сложил на чержето - да му е обещал нещо, което не е изпълнил.И пак не стана ясно, референдум ще има ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още