IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата ще чака референдума в Гърция

Нека не поставяме каруцата пред коня, коментира финансовият министър на Словакия Петер Казимир

20:20 | 01.07.15 г. 20
<p>
	Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. Снимка: архив, Ройтерс

Финансовите министри на държавите от еврозоната отказаха да приемат предложенията на гръцкия премиер Алексис Ципрас в “12 без 5” и на днешното извънредно заседание, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум в Twitter, предава Ройтерс.

Нови заседания на Еврогрупата преди референдума в Гърция в неделя няма да се състоят, става ясно от съобщението на Диселблум.

Информацията беше потвърдена и от словашкия финансов министър Петер Казимир, както и от гръцкото правителство. Финансовият министър Янис Варуфакис дори каза, че според европейските партньори на страната последните предложения са "в правилната посока" и са получили положителна оценка.

“Еврогрупата се обедини около мнението да изчака референдума в Гърция преди да се състоят нови разговори. Нека не поставяме каруцата пред коня”, коментира Казимир също в Twitter.

Все още не е ясно дали Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи да поддържа над водата гръцкия банков сектор. Решението за ликвидната програма за гръцките банки още не е излязло.

Междувременно председателят на Съвета на Европейския съюз (ЕС) Доналд Туск коментира, че не може да направи нищо за спасението на страната, ако гръцките гласоподаватели отхвърлят предложенията на кредиторите на предстоящия референдум.

“Европа иска да помогне на Гърция, но не може да помогне на някой против волята му. Нека изчакаме резултатите от референдума”, писа Туск в Twitter.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел също днес призова да се изчакат резултатите от допитването преди да се пристъпи към следващия кръг от разговори. Франция обаче застана твърдо в подкрепа на гръцкото правителство и настоя за постигането на незабавно споразумение.

Новините около гръцката криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 14
Атанасио
преди 8 години
и Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) ли е говори безумни глупости - ''Таблица в сайта на канадското финансово министерство, озаглавена Къде отиват данъците ви показва, че лихвените плащания достигат 15% от бюджета повече от здравните разходи, социалното обезпечение и другите трансферни плащания взети заедно. - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmКАЗВАМ ИСТИНАТА НО ЯВНО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЗНАЕ ИЛИ НЕ ИМ ОТЪРВА както на крадците и убийците не им отърва да има затвори и полицаи Естествено за финансовата ''индустрия'' нещата са по-сложни и трябва да се преповтаря а който не иска да не чета както аз си избирам кой коментар да чета Преповтарям малко но положението е страшно тоест когато става въпрос за важни неща трябва да се повтаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
d333
преди 8 години
А какво ще кажеш, ако гласуват с "НЕ"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 17
Атанасио
преди 8 години
''Франция обаче застана твърдо в подкрепа на гръцкото правителство и настоя за постигането на незабавно споразумение.'' защото се знае за френският дълг - http://bg.mondediplo.com/article1280.htmlВъпроса е защо държавата не взимат кредит от държ.монетарна банка или от ЕЦБ като се запише в Конституциите ,че държ.дълг не може да превишава 60% БВП или 100% като САЩ ''Невидимата ръка'' на пазара не може да определя лихвата защото се спекулира Милтън Фридман има предвид индустриалният капитализъм когато говори за свободен пазар тоест за финансовият капитализъм трябва строги регулации Измамата е много изпипана - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 0
IMRO
преди 8 години
Не те ли е срам вече - еднакви еднакви еднакви коментари под ВСИЧКИ статии, пълни с едни и същи безумни глупости. На коментар ли ти плащат в Атака и мислиш ли, че не си абсолютно прозрачен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 16
Атанасио
преди 8 години
Франция е за подкрепа на Гърция защото и те знаят много за френският дълг - http://bg.mondediplo.com/article1280.htmlДемокрацията е референдуми и отделно Гърция е парламентарна република и щом ''Председателят на парламента.....стигнала до заключението, че голяма част от гръцкия дълг е ''незаконен'' - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/voinata-na-cipras-s-gryckiia-centralen-banker-197468/значи трябва да има процедура в съда и дотогава се замръзяват всички плащания по дългаКакво е ''омразен дълг- Deutsche Welle (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115917#commentsМного добре го каза госта във - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.html,и съм коментирал под предаването през фейсбука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 7
IMRO
преди 8 години
Сириза набира нечувана сила и... Гърция става Куба или Северна Корея на Балканите.Като казваме а, да кажем и б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 7
Sakamano
преди 8 години
Комунист-премиер да си подаде оставката без да е принуден? Сигурно ще е първият случай в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 10
Mesoiadess
преди 8 години
1. изгладнелите чукундури гласуват с ДА2. Ципрас си измива ръцете и се оттегля с вдигната глава като си захвърля оставката3. настъпва парламентарна криза - банковата ваканция се слива с лятната - преговорите блокират4. Ципрас обвинява за случващото се предателството - междувременно хората съжаляват че са го предали5. СИРИЗА набира нечувана сила , а Ципрас става герой - единственният който не се отказа от борбата6. политическата криза продължава с месеци - през това време финансите на страната се скапват , скапват се доходите 7 европа обвинява гръцкия народ за избора му , а Ципрас за измяната ................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 7
mick
преди 8 години
Досега ЕС молеше Гърция, от днес ще бъде обратното. Просто времето е срещу Гърция... Да видим какъв коз ще изкарат гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 4
IMRO
преди 8 години
Превод в ефир: ще ги изчакаме малко да поогледнеят, та да видим дали са им уврели чукундурите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още