IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Пет години еврозоната е комедия на грешките

Това не е правилният начин да се ръководи един валутен съюз, това е пародия, твърди финансовият министър

08:37 | 03.07.15 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Варуфакис: Пет години еврозоната е комедия на грешките

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис остро разкритикува прилаганата в Гърция през последните пет години политика на драстични икономии и дългата продължителност на преговорите с международните кредитори.

Варуфакис заяви, че Европа разполага с много лоша система на управление. "Това не е правилният начин да се ръководи един валутен съюз. Това е пародия. Това е комедия на грешките от вече пет години", каза финансовият министър пред BBC News. 

"Програмата, която наложиха на тази страна (Гърция – бел. ред.) и която искат да продължат да налагат, ще се запомни като най-големият провал в историята на икономиката", добави той.

"Споразумение ще се постигне, без значение дали от урните ще излезе "Да" или "Не", каза още Варуфакис. "Ако е "Да", това ще е лошо споразумение, банките ще отворят при лошо споразумение. Ако спечели "Не"-то, ще имаме друго  споразумение, което ще е жизнеспособно. Нещо от рода на предложенията, които ни бяха направени през последните дни", каза той.

Финансовият министър призова гърците да гласуват против плана на кредиторите на неделния референдум, който може да реши бъдещето на Гърция в еврозоната. Вчера той ясно даде да се разбере, че ще подаде оставка, ако в референдума спечели отговорът "Да". 

"Предпочитам да си отрежа ръката, вместо да подпиша споразумение, което не включва преструктуриране на дълга", каза той пред Bloomberg.

Новините около гръцката криза можете да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 13
Атанасио
преди 8 години
Проф. Джефри Сакс също говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsТрябва системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика защото свършва петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231и за да се избегне глоб.затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445 Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558Фелипе Калдерон, бивш мексикански президент и ръководител на Световната комисия по икономика и климат също го казва - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 41 rate down comment 0
bertram
преди 8 години
Варуфака оправи Гърция и сега е време да се заеме с Еврозоната. Гоуем е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 6
Ironhorse
преди 8 години
Тези Ципрас и Варуфакис са не раздвоени, а разтроени личности.Един път искат да са в ЕС и ЕЗ, после не искали да връщат парите, а сега пък въобще ЕЗ е сгрешен.Айде в понеделник (20 Юли) да фалирате окончателно и да се рахатясате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 16
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 ''Къде се провалиха икономистите'' - Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията вместо да продължаваме да преследваме невъзможното безкрайно увеличение на БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 16
Атанасио
преди 8 години
От макроикономическа гледна точка Гърция ще остане в историята като най-грешната политика която се е водила но не се отчита факта ,че растежа на всяка една държава има таван и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява още 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlТолкова е просто - хората нямат по два стомаха за да увеличават потреблението но дори и да имаха пак идва ден в който потреблението спира Това се знае и затова направиха умишлено имотният балон в САЩ и професора добре го обяснява как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.be
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още