IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците решават ще подкрепят ли предложението на кредиторите

Допитването е своеобразен вот на доверие към правителството на Алексис Ципрас, дошло на власт само преди 6 месеца

09:09 | 05.07.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Да&quot; или &quot;Не&quot; - погледите са вперени в Гърция. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

"Да" или "Не" - погледите са вперени в Гърция. Снимка: Ройтерс

Точно в 7 часа днес отвориха изборните секции в Гърция за експресното обществено допитване относно спасителните мерки, които предлагат кредиторите на страната. Допитването беше обявено от съда за законосъобразно вечерта в петък.

Призивът на управляващите на страната, дошли на власт след предсрочни избори само преди шест месеца,  е предложенията да не бъдат приемани. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди дни пък се обърна в емоционално обръщение към гръцкия народ с искане за гласуване с „да” на референдума.

За гърците това ще означава да поемат по път на тежки реформи, особено в пенсионната система, повишаване на данък добавена стойност (ДДС) и като цяло - още затягане на коланите. Отговорът „не” обаче може да има още по-тежки последици, коментират вече анализатори.

Референдумът беше обявен само преди седмица, а дните за размисъл за гърците преминаха на опашка пред затворените врати на банките и пред банкоматите, отпускащи само по 60 евро на ден. 

Външното ни министерство предупреждава за липсата на вносни стоки и лекарства, както и на горива и препоръча при пътуване в страната да бъдем добре подготвени – с достатъчно пари в брой, пълни резервоари, но без туби с бензин, защото превозът им е забранен в южната ни съседка.

За управляващата СИРИЗА референдумът може да се окаже своеобразен вот на доверие. В последните си преговори с европейските партньори и кредиторите премиерът Алексис Ципрас ту напускаше преговорите, ту се появяваше с изненадващи предложения.

На гръцкия народ той гарантира, че ако отговорът на гърците е „не”, още на следващия ден ще има споразумение с кредиторите. При „да” финансовият министър Янис Варуфакис беше категоричен, че ще подаде оставка и предпочита да отреже ръката си, вместо да подпише подобно споразумение.

Самият премиер Алексис Ципрас не е заявил категорично какво ще бъде политическото му бъдеще при положителен отговор на референдума.

За да има правна сила допитването, поне 40% от гърците трябва да излязат до урните днес. Прогнозите са, че избирателната активност ще е висока, тъй като темата е важна, а страстите са разгорещени. Предварителните проучвания показват, че хората са раздвоени, като минимално надделяват поддръжниците на кредиторите на Гърция.

Висок обаче е делът на гърците, които желаят страната да остане в еврозоната. Противниците на Ципрас в Гърция вече заявиха, че ако няма подкрепа на предложението на кредиторите, това неминуемо означава и излизане от еврозоната, а дори и от Европейския съюз. Самият Ципрас обаче отрича тези опции. 

Какво в крайна сметка ще е решението и как ще се отрази то на южната ни съседка можете да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
За хората няма да е добре, ако се случи това което искат!Хераклит (древногръцки философ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
Sakamano
преди 8 години
Споразумение ще има, но няма да е другата седмица и няма да е с Ципрас - Варуфакис. Дотогава дупе да им е яко на комшиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 8
bgMan
преди 8 години
Дали си дават сметка, че предложението на кредиторите беше преди Гърция да фалира, а с всеки изминал ден евентуалните условия на бъдещо споразумение стават все по-неизгодни за гърците. В този смисъл продължаваме да ставаме свидетели на блестящо показно какво се случва с овцете, когато откажат да слушат този, който ги храни и се подхлъзнат по някакви нереални фантазии.Ципрас и Варуфакис са поредните държавници, които бяха използвани за да закопаят още по-надълбоко страната и народа си и всичко това заради повърхностната, алчна и търтейска природа на почти всеки грък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 13
Стефчо
преди 8 години
Ципрас си вдига цената с тоя референдум. Споразумение другата седмица ще има /независимо от резултатите/ по простата причина, че и двете страни няма къде за ходят, а и чичо ви Сам вече го каза в прав текст чрез МВФ - 30 % подстрижка плюс гратисен период от 20 г....а се чува и че, главата на Лагард хвърква. Някои хора само дето си изтъркаха клавиатурите по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
smart-ass
преди 8 години
И при "да" и при "не" положението на гърците е следното:http://cf.broadsheet.ie/wp-content/uploads/2015/07/04c0e141d9cee82c7fb41e4188b808ec.jpgС други думи - порочен кръг: твърдоглавие -> обедняване -> опростяване -> повече твърдоглавие -> огладняване ->оскотяване -> магарешки инат -> измършавяване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
takiteasy
преди 8 години
Щеше да е интересно "не" ама много стреснаха народа с тоя капиталов контрол и сега послушно изплашени май ще са "да". А тогава ще се оплакват на арменския поп като им набият един по голЕм погасителен план. Не, че и другото е алтернатива....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
shpono
преди 8 години
На практика няма никакво валидно предложение, но Гърците решават.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още