IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Мястото на Гърция е и остава в Европа

Стабилността на еврозоната не е под въпрос, заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис

14:31 | 06.07.15 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Мястото на Гърция е и остава в Европа

Мястото на Гърция е и остава в Европа, стабилността на еврозоната не е под въпрос, заяви на пресконференция днес  заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс. 

„Уважаваме демократичния избор на гърците на вчерашния референдум, но това решение разширява пропастта между Гърция и останалите държави в еврозоната“, добави Домбровскис. „В еврозоната има 19, а не само една демокрация“, допълни той.

По думите му ЕК трябва да получи мандат от еврогрупата, за да възобнови преговорите с Гърция. Комисията е готова да продължи работата с Гърция, но не може да преговаря по нова спасителна програма без мандат от еврогрупата, заяви още той Домбровскис. Въпреки това обаче нямало лесен изход, много време и възможности са били пропилени, много малко са били печелившите от настоящото положение. 

„За да намерим решение, необходимо е сериозно отношение от всички преговарящи страни. Ще бъде много трудно възстановяването на финансовата стабилност в Гърция без постигането договореност, без стратегия за  възстановяването на растежа и реформи, затова правителството в  Атина трябва да бъде много честно и открито да обясни на гръцкото общество каква е тежестта на решенията, които приема“, заяви още Домбровскис. 

„Европа беше до гърците през цялата криза, европейските данъкоплатци осигуриха невиждана парична подкрепа от 185 млрд. евро“, уточни той.

По неговите думи на утрешното заседание на министрите на финансите и на държавните и  правителствените ръководители от еврозоната в Брюксел се очаква да бъдат определени следващите стъпки в тази сложна ситуация.

Имаме всички средства за осигуряването на финансова стабилност на еврозоната, институциите на ЕС са в готовност да ги използват и да пресекат разпространяването на нестабилност, посочи заместник-председателят на ЕК.

Той определи въведената банкова ваканция в Гърция като  нечестно решение. 

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
edimi
преди 8 години
Недей са закача с "юриста", че ей сега ща сдъвче и засипе с компетентни знания и Достоверна информация. Той разписва ведомостите на машинистите и шофИорите в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
юрист
преди 8 години
Не става въпрос за континента Европа, а за ЕС и по-специално- за държавите -членове на еврозоната. Впрочем- ЕК ОТКРОВЕНО СЕ ГЪБАРКА с гърците, но за да се разбере смисъла на подигравката й, са нужни по-задълбочени знания за това какво е еврозоната и изобщо- какво е ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 7
юрист
преди 8 години
ХАХАХАХА- "...ЕК: Мястото на Гърция е и остава в Европа...', ОБАЧЕ- "...По думите му ЕК трябва да получи мандат от еврогрупата, за да възобнови преговорите с Гърция.Комисията е готова да продължи работата с Гърция, но не може да преговаря по нова спасителна програма без мандат от еврогрупата, заяви още той Домбровскис. ." С две думи- мнооого, ама мноооого искаме да ви помогнем, но ни трябва мандат за това от още 18 референдума дали искат да ви се помогне от 18тте останали държави от еврозоната:) А за сега пийте по една студена вода и не стойте под слънцето пред празните банкомати= все едно, повече евро от тях НЯМА да видите!:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още