IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Мястото на Гърция е и остава в Европа

Стабилността на еврозоната не е под въпрос, заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис

14:31 | 06.07.15 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Мястото на Гърция е и остава в Европа

Мястото на Гърция е и остава в Европа, стабилността на еврозоната не е под въпрос, заяви на пресконференция днес  заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс. 

„Уважаваме демократичния избор на гърците на вчерашния референдум, но това решение разширява пропастта между Гърция и останалите държави в еврозоната“, добави Домбровскис. „В еврозоната има 19, а не само една демокрация“, допълни той.

По думите му ЕК трябва да получи мандат от еврогрупата, за да възобнови преговорите с Гърция. Комисията е готова да продължи работата с Гърция, но не може да преговаря по нова спасителна програма без мандат от еврогрупата, заяви още той Домбровскис. Въпреки това обаче нямало лесен изход, много време и възможности са били пропилени, много малко са били печелившите от настоящото положение. 

„За да намерим решение, необходимо е сериозно отношение от всички преговарящи страни. Ще бъде много трудно възстановяването на финансовата стабилност в Гърция без постигането договореност, без стратегия за  възстановяването на растежа и реформи, затова правителството в  Атина трябва да бъде много честно и открито да обясни на гръцкото общество каква е тежестта на решенията, които приема“, заяви още Домбровскис. 

„Европа беше до гърците през цялата криза, европейските данъкоплатци осигуриха невиждана парична подкрепа от 185 млрд. евро“, уточни той.

По неговите думи на утрешното заседание на министрите на финансите и на държавните и  правителствените ръководители от еврозоната в Брюксел се очаква да бъдат определени следващите стъпки в тази сложна ситуация.

Имаме всички средства за осигуряването на финансова стабилност на еврозоната, институциите на ЕС са в готовност да ги използват и да пресекат разпространяването на нестабилност, посочи заместник-председателят на ЕК.

Той определи въведената банкова ваканция в Гърция като  нечестно решение. 

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Член 123 - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:12012E/TXT(предишен член 101 от ДЕО)1. Забранява се предоставянето на овърдрафти или други видове кредитни улеснения от Европейската централна банка или централните банки на държавите-членки, наричани по-нататък "национални централни банки", в полза на институциите, органите, службите или агенциите на Съюза, централното управление, регионалните, местни или други органи на публична власт, на други органи, регулирани от публичното право, или на публични предприятия на държавите-членки, както и закупуването пряко от тях на дългови инструменти от Европейската централна банка или от националните централни банки.ЗАДАЙ СИ ВЪПРОСА КОЙ ГО НАРУШАВА И ЗАЩО и за капак Европ.съд разреши ЕЦБ да купува ДЦК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 8 години
EЦБ може да отпуска краткосрочна ликвидност САМО на платежоспособни институции (solvent). Гръцката централна банка не е такава, и гръцките банки не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 8 години
Като за Вас- нали уж Вие разбирате от правната рамка на ДФЕС и ЕЦБ ;)https://***.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/201402_elaprocedures.bg.pdf?dd1ef1684a7e700d641c9c4233aedd97Т,.е. ЕЦБ има УСЛОВИЕ за отпускане на спешни заеми по ЕЛА и то е "...Все пак член 14.4 от Устава на Европейската система на централните банки и на Европейскатацентрална банка (Устав на ЕСЦБ) възлага на Управителния съвет на ЕЦБ отговорността да ограничи операциите по предоставяне на спешна помощ за осигуряване на ликвидност, ако счете, че те са несъвместими с целите и задачите на Евросистемата. Такива решения се вземат от Управителния съвет с мнозинство от две трети от подадените гласове. За да може Управителният съвет да прецени точно дали е налице такава несъвместимост, той трябва да бъде уведомяван своевременно за подобни операции. Процедура за тази цел е налице от 1999 г. и оттогава тя е била предмет на редовно преразглеждане..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
ЛОШИТЕ ПРАВИЛА СА ПО-ДОБРИ ОТ ХАОСА тоест кой казва ,че правилата в ЕС са най-доброто и не може да се променят ЕK за първи път посочи открито Банките като първопричина и разпространител на криза - http://***.draftis.com/***/ek-za-purvi-put-posochi-otkrito-bankite-kato-purvoprichina-i-razprostranitel-na-kriza.html сенч. банкиране е 60-100 трилиона а дериватите са 600-1000 трилиона Жан Клод Юнкер:Решаваме нещо и го пускаме в (публичното) пространство, изчакваме известно време, за да видим дали ще се случи нещо. Ако не се вдигне олелия до Бога и няма масови безредици, а то не може да има, защото повечето дори не са разбрали, какво сме решили, тогава продължаваме, стъпка по стъпка докато няма връщане назад.Джулиано АматоЕто защо предпочитам да подхождам бавно и да подкопавам суверенитета стъпка по стъпка, за да избегна резките преходи от националните правомощия към правомощията на Съюза. - http://***.globaledemokratischeunion.com/богопомазаните-ес-елити/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 8 години
И да пишете минуси на коментарите ми, това няма да промени фактите, нито ще отстрани вашето абсолютно незнание по въпроса що е ЕС и що е еврозона:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 8 години
За това, 19, България има по-малко БВП- защото НЕ Е ОТДАЛА НИЩО от паричният си суверенитет- т.е. ИМАМЕ ПРАВО ДА ИМАМЕ СВОЯ ПАРИЧНА ЕДИНИЦА, РАЗЛИЧНА ОТ ЕВРОТО, във "валутен борд" сме и точно той ни осигурява стабилност. Ако и сега не можеш да ме разбереш- грешката е в твоя телевизор- имаш основни пропуски в тази материя, а си тръгнали "компетентно" да коментираш важни събития....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 8 години
19- "...защо при сравнително еднакво население "фалирала" Гърция има 5 пъти по-високо БВП от "процъфтяваща" ..." Нали ти отговорих- защото е член на еврозоната и поради членството й там ЕЦБ й дава парички. А ЕЦБ й дава парички, защото ВСИЧКИ 19 държави от еврозоната са отдали доброволно 100% от паричният си суверенитет на еврозоната + ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 8 години
18- аз съм адвокат и за това ти казвам- 250 лв. държавна такса ти струва отказът от бг. гражданство. Ако искаш- ще ти ги дам- нямаш грижи:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Invcom
преди 8 години
Абе юриста взех да се съмнявам да не се крие Боко зад този профил ?? Той така ни "плаши" с "фалирала" Гърция :)) Аз искам да те попитам по-простички въпроси, защо при сравнително еднакво население "фалирала" Гърция има 5 пъти по-високо БВП от "процъфтяваща" България?? Както и защо над 200 000 българи берат маслини и подмиват задниците на гръцки пенсионери във "фалиралата" Гърция, а в България няма нито една гъркиня, която да шета на български пенсионери?? ... намирисваш ми на *** ти ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 8 години
10- "...Гърция е "фалирала" и има средна заплата от 1400 евро на месец и БВП от над 200 000 млрд.евро...." Нищо от това не е вярно! БВП на гърция може да над 200 млрд. евро САМО ЧРЕЗ външно финансиране. Липса на външно финансиране/ от ЕЦБ/ = банков фалит на гърция. Да видим- АКО гърция има РЕАЛНО ВИСОКО БВП- НЯМА да фалира, ще произведе стоки. услуги с висока добавена стойност и ще ги реализира. АКО гърция е 10000% зависима САМО от външно финансиране/ от ЕЦБ/ , то тогава гърция ЗАТЪВА.:):):) Впрочем- след като твърдите, че е налице 1вия вариант за гърция, ЗАЩО ГРЪЦКИТЕ БАНКИ ВЕЧЕ НЕ СА ОТВОРИЛИ И ЗАЩО ЧАКАТ ТРАНШ ОТ ЕЦБ,а?:D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още