IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия предлага временен петгодишен Grexit

Другият начин за решаване на кризата е Гърция да подобри своите предложения бързо и изчерпателно, с пълната подкрепа на парламента

19:35 | 11.07.15 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отхвърли предложенията на гръцкото правителство за реформи и бюджетни ограничения, като ги нарече „недостатъчни“.

Неговото министерство е изпратило негативната си оценка на другите държави от еврозоната.

„В тези предложения липсват централно важни области на реформи, за да се модернизира страната и да се насърчи в дългосрочен аспект икономическият растеж и устойчивото развитие", се казва в позицията на германското финансово министерство, която е от една страница и с която разполага Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Затова тези предложения не може да "бъдат основата за една напълно нова, тригодишна програма към ESM". 

Малко преди началото на срещата на финансовите министри от еврозоната Шойбле коментира критично предложенията. Предстоят "изключително трудни преговори", каза той. И оправдава това с факта, че сега не става дума просто за удължаване на стара програма, но за стартиране на нова програма с тригодишен срок. Сумите, които се дискутират, надминават всичко, за което се е говорило преди това. "Само обещанията със сигурност не са достатъчни".

В официалното си становище Министерството на финансите на Германия вижда два начина, по които може да се реши кризата. Единият предвижда Гърция да подобри своите предложения бързо и изчерпателно, с пълната подкрепа на парламента в Атина. Германското финансово министерство препоръчва наред с други неща Гърция да прехвърли активи в размер на 50 млрд. евро на доверителен фонд, който да ги продаде и по този начин да намали дълга.

Вторият път за решаване на кризата е преговори с Атина за временно излизане на Гърция от eврозоната. Според ведомството на Шойбле страната трябва да напусне валутната зона за поне 5 години и да преструктурира дълга си. Същевременно Гърция ще остане член на Европейския съюз и ще получи „хуманитарна, техническа и подпомагаща растежа подкрепа“.  

Не е ясно обаче каква подкрепа ще получи Шойбле от своите колеги от останалите финансови министри за този план. „Всичко изглежда много сложно – както съдържанието на предложението на Гърция, така и по отношение на доверието“, заяви и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. По-оптимистично настроени са френският финансов министър Мишел Сапeн и италианският му колега Пиер Карло Падоан. 



Всичко по темата с Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Според тебе излиза , че ние сме даже тарикати , а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 32 rate down comment 3
юрист
преди 8 години
Остава разрешаването на по-важния за България въпрос- когато гърция остане в ЕС, на чии ръце ще тежи издръжката й. България и правителството ни НЕ ТРЯБВА да поемат задължение в размер и на 1 евроцент финансово подпомагане на гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 29
LuckyYou
преди 8 години
Питам АКО, въобще на никой нищо не казвам. Но моля ви - не се радвайте на нещастието на съседа, СУПЕР СЕЛСКО Е! Вие с минусите сте на принципа - не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 24
Stone_Kold
преди 8 години
бг е фалирала отдавна и народът-стадо е ли4ен роб на тиквата винету....всеки един живот от стадото принадлежи на тиквата е господ бог от сащ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 8
юрист
преди 8 години
9- България НЯМА да фалира заради фалита на гърция, ЗАЩОТО СМЕ ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД! Спрете да плашите българите, отворете си нета и си прочетете какво е валутен борд! За Ваше инфо:1. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BD_%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%822. http://***.capital.bg/link_dosie/drugi/887687_valuten_bord/"...Валутният борд е известен още и под името паричен съвет. Механизмът на паричен съвет осигурява намаляване на инфлацията в дадена страна, фискална и бюджетна дисциплина (бюджет, близо до балансирания или с излишъци, или ниски дефицити под 1% от БВП). Централната банка в съответната страна е ограничена в част от своите типични функции на емисионна институция няма право да провежда парична политика, да кредитира правителството, да рефинансира търговските банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 30
LuckyYou
преди 8 години
Ще се радваш ли честно ако Гърция излезе от Еврозоната? А ако България фалира след това повече ли ще се радваш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 7
юрист
преди 8 години
Привет на всички доморасли политикани:) Нали ме пращахте в кухнята да сготвя нещо- е, как е сега?;) Трябваше да се обзаложа с някои от вас на 100 евро, че еврозоната ще защити интересите си, които й диктуват грекзит...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 38 rate down comment 8
roli5
преди 8 години
Точно така!Става въпрос за материални активи.Острови,маслинени масиви,портокалови горички и др.Маляките сами си го вкараха.Няма по-*** народ в ЕС от тях.Зад всяко евро дадено от ЕЗ ще трябва да стоят истински,реални материални активи.Маляшката алчност ги доведе до това бизизходно положение......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 47 rate down comment 1
evtimvz
преди 8 години
Активи на значи драхми. Активи може да означа и острови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 2
evtimvz
преди 8 години
Фрацузите и италианците са по-оптимистични, защото и те очакват парче от баницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още